nova era ratovanja

Putin se oglasio o umjetnoj inteligenciji i 'vojskama dronova'

04.09.2017 u 10:33

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je petka držao govor tijekom studentskog skupa u Yaroslavlu o temi umjetne inteligencije naglasivši važnost razvoja ovog polja moderne tehnologije. Prema njemu, 'oni koji postanu lideri u toj sferi vladat će svijetom'

Dok brojni znanstvenici umjetnu inteligenciju vide kao alat kojim će unaprijediti ljudsku vrstu, drugi ju predviđaju kao silu koja će nas uništiti. Političari se, u drugu ruku, do danas nisu previše brinuli ovom tematikom. Predsjednik najveće nacije na Zemlji prošlog je petka izravno komentirao razvoj umjetne inteligencije, kao i njezin neizrecivi potencijal u ravnoteži globalnih sila. 

Predsjednik Putin naglasio je da bi 'bilo vrlo nepoželjno ako netko uspostavi monopol u ovom polju' naglasivši kako bi dostignuća ruskih znanstvenika u idealnim okolnostima bila podijeljena s ostalim stručnjacima diljem svijeta. On, kako stvari stoje, vidi budućnost gdje se ratovi vode isključivo vojskama strojeva te naglašava da 'kada jednoj strani ponestane dronova, ne preostaje joj ništa osim predaje'.

Nova era ratovanja

Svi se više manje slažu da tehnološka nadmoć vrlo lako postaje globalnom političkom moći. Ovo prije svega potvrđuje era nakon Drugog svjetskog rata kada smo svjedočili strahovitom porastu količine nuklearnog naoružanja. Dvije najmoćnije nacije na svijetu postale su ono što su danas zahvaljujući napretku u nuklearnoj tehnologiji. Međutim, pošto su obje imale mogućnost međusobno se uništiti, sve se svelo na desetljeća pregovora i poneki kratkotrajni sukob.

Tim rečeno, Putin nije predaleko od istine sa svojom izjavom o vojskama robota. Kako god mi koristili tu tehnologijiu, ona će nadmašiti ono što smo do sad uspjeli postići koristeći ljudski intelekt. Napredak će eksponencijalno poboljšati samu umjetnu inteligenciju, ostavivši ostale bez ikakve nade za hvatanjem koraka. Čak i da zlonamjerna umjetna inteligencija pokuša nešto učiniti, postoji i obrnuti scenarij. Ako neka osoba odluči iskorisiti umjetnu inteligenciju kako bi naštetila čovječanstvu, moguće je roboti u tome ne bi željeli sudjelovati.