SPAS SVIJETA

Kakvu to važnu knjigu Elon Musk preporučuje svima?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 04.09.2017 09:58
  • Objavljeno 04.09.2017 u 09:58
Elon Musk

Elon Musk

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tko je čovjek kojeg sponzorira Elon Musk i koji stoji iza 'Lifea 3.0', knjige koja upozorava o opasnostima umjetne inteligencije?

U zadnje vrijeme svi se više-manje možemo složiti oko jednog: kada vizionar Elon Musk govori (ili konkretno - tweeta) o umjetnoj inteligenciji, svijet ga sluša. Njegova najnovija objava slijedi uzorak više-manje svih prijašnjih, a to je upozorenje o opasnostima umjetne inteligencije.

U najnovijoj objavi tehnološki vizionar predlaže knjigu koju bismo svi trebali pročitati. Knjizi koja najavljuje koliko će utjecaj umjetne inteligencije zapravo izmijeniti naše društvo.

Muskov interes u radove autora Tegmarka polučio je i investicijom od 10 milijuna dolara njegovoj grupi Future of Life. Tegmarkova promocija sigurnosti od umjetne inteligencije ide rukom pod ruku Muskovom OpenAI projektu te zahtjeva otvoreni forum u kojem bi se raspravljalo o načinu na koji trebamo tretirati umjetnu inteligenciju.

Tko je zapravo Max Tegmark?

Tegmark radi kao fizičar na Institutu tehnologije u Massechusettsu (MIT). Tegmark je također predsjednik Instituta Future of Life, znanstvene grupe iz Bostona koja proučava potencijalni globalni rizik kojeg predstavlja umjetna inteligencija. Tegmark je svojevremeno napisao: 'Sve što volimo vezano uz civilizaciju proizvod je inteligencije, što znači da pojačavanje naše ljudske inteligencije strojnom ima potencijal pomoći civilizaciji više nego ikad do sad - sve dok tehnologiju uspijevamo činiti korisnom'.

Unatoč ovome, ostatak web stranice Future of Life ne nudi previše optimizma vezanog uz umjetnu inteligenciju. Tegmarkova stranica nabraja apsolutno sve što može poći nizbrdo s umjetnom inteligencijom i zbog čega je sigurnost presudna za preživljavanje čovječanstva. Kratki opis knjige, očekivano, ne seže predaleko od ovoga.

Iako možda zvuči kao ono što od Muska slušamo već godina, Tegmarkova knjiga Life 3.0 dobila je izvrsne ocjene i dostupan je diljem svijeta. Ovo ne dolazi kao preveliko iznenađenje, s obzirom da je Tegmark omiljeni autor futurista te već ima nekoliko knjiga u listi bestselera. Njegovo djelo 'Our Mathematical Universe: My Quest for the Ultimate Nature of Reality' potakla je brojne rasprave i posjete panelima. Ako vas zanima njegov razgovor s Googleom o tome kako matematika oblikuje naš svijet, pogledajte ovaj prilog.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Jesu li Muskova strahovanja utemeljena?

Najveća trenutna kritika Musku je što se, unatoč brojnim istomišljenicima, on jako često ponavlja. Njegova ekscentričnost ne skriva činjenicu da bez promišljanja zaključuje o 'fundamentalnim rizicima ljudskoj civilizaciji'. Riječ je o istome tonu koji se proteže kroz njegove tweetove - nešto što mnogi znanstvenici gledaju s dozom prijezira. Francois Chollet, znanstvenik koji radi na Googleovim prokejtima dubokog učenja tvrdi da ne vidi umjetnu inteligenciju kao nešto što stvara probleme samo od sebe. Cholet tvrdi da umjetna inteligencija 'opasne stvari čini još opasnijima'.

Drugi znanstvenici pak ističu da umjetna inteligencija riješava probleme koje su ljudi prelijeni da primjete. Shimon Whiteson radi kao pomoćni profesor na Informatičkom institutu na sveučilištu u Amsterdamu. Tijekom razgovora s Buisness Insiderom on je izjavio da umjetna inteligencija ima mogućnost riješavanja problema većom brzinom nego što smo ikad pomišljali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!