NIZ APLIKACIJA

Proširena stvarnost i Android: Isprobajte ovih osam fora aplikacija

26.09.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Apple je na velika vrata ušao u svijet proširene stvarnosti kroz platformu AR Kit i nove iPhone modele. S tim rečenim, već postojeći Android uređaji mogu se okušati u svijetu AR-a kroz niz zgodnih aplikacija

Da stvar bude zanimljivija, velika je vjerojatnost kako ste aplikacije koje se služe proširenom stvarnosti već i koristili. Ako ste isprobali iti jedan od filtera za lica koje pružaju kamerice na servisima Instagram, Snapchat i Messenger, zapravo ste se služili proširenom stvarnosti. 

U nastavku slijedi niz izvrsnih aplikacija koje se ovom mogućnosti služe nešto izraženije, a mogu poslužiti za koješta - od prijevoda, testiranja tetovaža pa sve do istraživanja zvjezdanog neba. 

Star Walk 2

Ova besplatna aplikacija je zapravo pravi pravcati džepni planetarij. Pored mogućnosti identificiranja stvarnih objekata na noćnom nebu, korisnici mogu pratiti i promatrati brojne planete, zvijezde, Međunarodnu svemirsku postaju, teleskop Hubble i još mnogo toga drugoga. Za korištenje je dovoljno uperiti uređaj prema nebu i uživati!

Star Walk 2 Autor: VITOiPhone

Google Translate

Googleovim servisom za prijevode u pravilu se služi za prijevod većih komada teksta, kroz copy/paste funkciju i web sučelje. Međutim, mobilna aplikacija ovog servisa pruža mogućnost korištenja kamerice uređaja kako bi prevela riječi i rečenice bilo gdje. Činjenica da to radi 'u hodu' čini je idealnim materijalom za putovanja gotovo bilo gdje u svijetu. 

Google Translate omogućuje korištenje proširene stvarnosti za prevođenje na 38 jezika, a moguće je unaprijed preuzeti jezične pakete da se app koristi i offline.

SketchAR

Mnogi žele crtati, no nakon prvih pokušaja vrlo brzo odustanu od cijele priče. Pored brda i brda aplikacija koje obećavaju da će korisnike naučiti crtanju, besplatni SketchAR se itekako ističe - korištenjem proširene stvarnosti kao vodiča: 

SketchAR on Android Autor: SketchAR

Sve što trebate je komad papira i olovka za crtanje te Android uređaj s instaliranom aplikacijom SketchAR. Dok aplikacija pruža nekoliko primjera za crtanje, korisnici mogu učitati različit sadržaj te učiti crtati preko toga. App podržava rad sa slikama do formata A4. 

Wikitude

Vjerovali ili ne, ali Wikitude je jedan od najstarijih uradaka koji se služe proširenom stvarnosti. App kombinira lokalna pretraživanja s proširenom stvarnosti kako bi korisniku prikazao više detalja o svijetu koji ga okružuje. Wikitude će vas bez problema usmjeriti prema obližnjem restoranu, kafiću, hotelu ili nekoj drugoj točki. 

Što se tiče izvora, njih ne manjka. Wikitude se služi Google Mapsima, Trip Advisorom i Wikipedijom. Naravno - potpuno je besplatan za korištenje. 

Gorillaz

Jedan od otkačenijih bendova na svijetu je, naravno, prihvatio svijet proširene stvarnosti. Pomoću njihove aplikacije je moguće istražiti vlastiti stan (i više od toga) za predmetima iz službenih filmića grupe Gorillaz. Stvari su u proširenoj stvarnosti smještene vrlo pametno. Neki predmeti će vas primjerice odvesti na aplikaciju Spotify te početi reprodukciju kakvog ekskluzivnog glazbenog uratka. Za neke lokacije i funkcije neće biti dostatan zaslon Android uređaja, već valja koristiti Google Cardboard

Gorillaz App Autor: Gorillaz

Inkhunter

Tko god želi isprobati tetovažu prije nego je uistinu i pretvori u nešto što će trajati cijeli život, treba se okrenuti put proširene stvarnosti. App Inkhunter čini upravo to, a pored bogate kolekcije postojećih umjetničkih uradaka, korisnici mogu učitati i svoje ideje te vidjeti kako im stoje na bilo kojem dijelu tijela: 

INKHUNTER Autor: INKHUNTER

Lumyer

Temelj ove neobične aplikacije čine upravo filteri za lica (Instagram, Snapchat, Messenger) koje smo spomenuli na početku teksta. Međutim, za razliku od spomenutih uradaka, Lumyer efekte dodaje tek nakon snimanja fotografije (selfija) - ne u stvarnom vremenu. 

Neovisno o tom, riječ je o vrlo zabavnoj aplikaciji u sklopu koje je moguće dodati animirane oči, kosu i koješta drugo te snimiti animirani GIF od takvog materijala. Lumyer omogućuje i snimanje video materijala - a tu se koriste efekti u stvarnom vremenu. Vrijedi isprobati - posebno zbog toga što je app besplatan.

IKEA Catalog

Možda nije precizan ili moćan poput najavljenog appa za Appleove iUređaje, no uobičajeni IKEA Catalog app pruža više no dovoljno materijala za planiranje. Zapravo, jedini nedostatak ovog appa u odnosu na inačicu koja koristi Appleovu platformu ARKit je to što stvari valja povećavati i smanjivati ručno (ne prepoznaje dimenzije u prostoru). 

Međutim, tko uza se ima i IKEA katalog u papirnatom izdanju, app može iskoristiti proširenu stvarnost kako bi prikazao predmete u stvarnoj veličini u prostoru.