IT INDSTRIJA

Programeri su i dalje traženi, ali su kriteriji stroži: 'Tajna nije u velikoj plaći'

21.05.2024 u 15:44

Bionic
Reading

Hrvatska IT industrija je još 2019. bila na jednoj potpunoj drugoj razini od ostatka gospodarstva. Izvoz računalnih usluga iznosio je 649 milijuna eura, s time da je prethodnih pet godina rastao po stopi od 18,6 posto naspram rastu ukupnog izvoza usluga zemlje od 9,9 posto. Porezni propisi omogućili su u to vrijeme povoljniji porezni tretman novim malim poduzećima i zbog toga su mnogi osnovali vlastite tvrtke i počeli raditi u njima za istog poslodavca, čime su već traženi programeri i inženjeri postali još traženija roba na tržištu

U toj eri masovnog IT zapošljavanja, te 2019. organizirana je i prva konferencija .debug. U zagrebačkom Algebra Labu okupilo se 2019. godine 900 developera, uz 67 predavača i panelista, 52 predavanja i 22 tech kompanije. Od tada je .debug postao najveći IT događaj u regiji, a ovogodišnje izdanje, koje će se održati 6. i 7. lipnja, bit će najveće dosad.

'Narasli smo do maksimalnih razmjera koje konferencijski kapaciteti u našoj zemlji mogu ponuditi, što se poklopilo i sa zaustavljanjem tog strmog rasta IT industrije, pa tako ove godine .debug raste isključivo 'u širinu', dodavanjem još jednog stagea posvećenog dizajnu u razvoju softvera. Za sada smo s time zadovoljni, jer niti ne želimo od .debuga raditi programerski 'vašar' općeg tipa, sa stotinama sponzora i desecima tisuća sudionika, već konferenciju na koju dolazi samo krema među IT poslodavcima i samo ponajbolji developeri, svih senioriteta', istaknuo je Petric.

Na ovogodišnjem .debugu će se tijekom dva dana održati ukupno 100 predavanja, sa 120 predavača i čelnika domaćih tehnoloških tvrtki, poput Nikole Dujmovića (Span), Hrvoja Ćosića (Aircash), Martina Morave (Devot), Feđe Ivanšića (Barrage), Hrvoja Šegudovića (Infigo IS), Hrvoja Gorajščana (Q), Srđana Kovačevića (Orqa) i drugih.

Što nakon prvih pet godina kažu organizatori, što očekuju i kako se industrija mijenjala od prvog izdanja konferencije? Petric se najprije dotaknuo programera koji, iako se već neko vrijeme ne nalaze na rang-ljestvici najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj, i dalje su, smatra, tražena roba. No Petric napominje da su se kriteriji pooštrili nakon što je kompletna IT industrija, globalno pa tako i u Hrvatskoj, prestala rasti neprirodno strmom krivuljom. Na pitanje ima li dovoljno programera, on stoga odgovara: 'I dalje nema dovoljno izvrsnih programera'.

'Za njima je potražnja još uvijek velika i nije se izjednačila s ponudom. Postoje taktike pozicioniranja .debuga u IT zajednici kojima s vrlo velikim uspjehom uspijevamo na konferenciju privući upravo izvrsne programere, ali i poslodavce u IT-ju koji znaju kako izvrsnim programerima osigurati uvjete za maksimalno iskazivanje te izvrsnosti', navodi Petric.

Kako se postrožila selekcija kompanija, tako su se i podignula očekivanja samih zaposlenika, kaže Petric. Organizatori .debuga smatraju da programeri traže da im poslodavac pruži maksimalne uvjete koje si može priuštiti, ali i da s poslodavcem sudjeluje u razdiobi plodova eventualnog uspjeha. 'Tajna dakle nije u velikoj plaći, već maksimalnoj mogućoj plaći. Sve se, u konačnici, svodi na balans uloženog i dobivenog', kaže Petric te dodaje:

'Često slušam kojekakve predrasude o programerima, kako oni samo žele 'odraditi' svojih osam sati i nakon toga otići kući te biti za to adekvatno plaćeni, no programiranje nije robotski posao, već kreativan inženjerski angažman, tipičan za ljude koji teže osobnom rastu, razvoju karijere i napretku na svim poljima. Oni poslodavci koji razumiju da im programeri nisu najamna snaga ili roboti i da ih baš i neće moći nadomjestiti ChatGPT-om, u pravilu uspijevaju privući ponajbolje ljude – onakve kakvi i dolaze na .debug.'

Petric navodi da će .debug ove godine okupiti ponajbolje organizacije koje zapošljavaju softverske i druge inženjere. Među njima će biti tvrtke iz različitih sektora, uključujući IT kompanije, telekome, banke i osiguravajuće kuće, koje imaju velike IT ili programerske odjele.

Na konferenciji će sudjelovati mnoge tvrtke sa svojim predavačima, a posebno se ističu tri keynote predavanja – Infobipa (Hrvatska), Nordeusa (Srbija) i NSoft/Rolle (BiH). Osim njih, na konferenciji će nastupiti 20 izvršnih direktora najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki, brojni talentirani programeri te šest 'debitanata' kojima će ovo biti prva prilika za održavanje predavanja na developerskoj konferenciji.

Završna točka je predavanje osnivača Orqe.

'Naša završna točka u Laubi tradicionalno donosi životni intervju s nekom ekipom koja je legendarna na domaćoj IT sceni, a koji slove i za vrhunske veseljake i ljude koji prije svega uživaju u svojem poslu – to je mindset s kojim stvaramo .debug i kakav je i nama u organizaciji najkompatibilniji. Ovaj put dolaze nam suosnivači Orqe – Slavonci Ivan Jelušić, koji je ujedno i voditelj .debuga petu godini za redom, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević.

Ne smijem, naravno, otkriti što će se događati u toj završnoj točki osim onog očitog, a to je da ćemo čuti njihove impresivne, ali i dirljive životne priče koje još nisu nikada ispričali, no naslov točke donekle razotkriva njihovu neformalnu agendu', govori Petric. Nakon završetka službenog dijela programa na rasporedu je i tradicionalni .debugov party.

Petric uvjerava da će, do daljnjega, .debug biti isključivo domaće događanje, s pretežito domaćim tvrtkama među izlagačima, kao i s pretežito domaćim predavačima, koji će dijeliti svoja iskustva i znanja.