u idućih deset godina

Pripremite se na vrijeme: Ovi će poslovi dominirati metaverzumom i to brže nego što mislite

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 15.03.2022 14:37
  • Objavljeno 15.03.2022 u 13:46
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Joan Cros/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od planera metaverzuma do menadžera za sigurnost, ovo su samo neke od perspektivnih karijera koje će dominirati u tridesetim godinama 21. stoljeća

Sjećate li se kad smo 2016. gledali kako Pokemon GO mijenja svijet - u eri u kojoj smo svi mislili da stojimo na rubu ulaska u budućnost okupanu proširenom stvarnosti? Unatoč histeričnim snimkama na društvenim mrežama i prestravljenim starijim generacijama (koje su zaključile da društvo ide u nepovratnu propast), vizija svakodnevice u djelomičnoj virtualnosti nije postala stvarnost.

Nekoliko godina kasnije Facebook je odlučio napraviti sličnu stvar, samo na globalnoj razini - kompanija se preimenovala u Metu zato što joj je izvorno ime postalo sinonimom za lažne vijesti, zlostavljanje na internetu i špijunažu te najavila metaverzum - imerzivni digitalni Facebook u kojem ćemo svi živjeti.

Premda ideja društvene mreže koja vas prati htjeli vi to ili ne zvuči vrlo distopijski, činjenica je da je hrpa kompanija odlučila zagristi Facebookovu udicu te stvoriti proročanstvo koje ispunjava samo sebe. Vrlo je izvjesno da ćemo za nekoliko godina na neki način raditi za metaverzum - samo zato što su tehnokrati poput Mete odlučili da je to novi trend.

Budućnost obuhvaćena metaverzumom imat će velik broj trenutno nepostojećih poslova koji će tražiti manje ili veće znanje programiranja te koji će vršiti funkciju nadograđivanja ili održavanja infrastrukture i sadržaja unutar proširene stvarnosti.

Prije nego što krenemo, bilo bi dobro definirati terminologiju. VR ili virtualna stvarnost potpuna je imerzija u virtualni okoliš. Proširena stvarnost ili AR su virtualni objekti smješteni u stvarni svijet, odnosno pravi svijet 'modificiran' digitalnim objektima. MR ili miješana stvarnost kombinira virtualnu stvarnost i pravi svijet, odnosno pruža interakciju sa stvarnim predmetima u djelomično ili potpuno virtualnom okružju. XR, odnosno produžena stvarnost, je metaverzum, tj. sve gore navedeno.

Znanstvenik za istraživanje metaverzuma

Znanstvenik za istraživanje AR-a i VR-a već su tražene pozicije u velikim tehnološkim korporacijama i na vrhunskim sveučilištima. Dok se metaverzum polako pretvara u 'novu stvarnost', za to će nam trebati puno više radne, odnosno znanstvene snage.

Ako se zaposlite na ovom mjestu, radit ćete puno više od stvaranja manjih digitalnih modela. Zamislite sredine u koje će kompanije dovoditi partnere i kupce - samo na puno, puno većoj skali. Vaš će zadatak biti razvoj 'teorije svega', odnosno zakona interakcije u virtualnom svemiru - definirat ćete što je dodirljivo, a što nije te načine na koje sve to radi (zamislite Ready Player One, samo bez ikakvog traga zabave). Ova arhitektura bit će temelj na kojem će se graditi sve ostalo: igre, reklame, kontrola kvalitete, zdravstvo i tako dalje.

Riječ je o iznimno složenom zadatku - kandidati će morati graditi i modificirati veličinu prototipa u sutočju algoritama za računalni vid, vizualno-internu odometriju, procjenu stanja, fuziju senzora, mapiranje i lokalizaciju, s time da će svi ti prototipovi s vremenom morati biti sve veći i veći. Za ovu ćete struku trebati doktorat u strojnom učenju, računalnoj grafici, računalnoj viziji ili računalnom prikazu, kao i duboko poznavanje programskog jezika C++.

Planer za metaverzum

Ideje su jeftine, a izvođenje je skupo, kažu iz The Next Weba. Nakon što uspostavimo funkcionalan metaverzum većini će kompanija odjednom postati važna mogućnost planiranja i implementacije funkcionalnosti u potpuno virtualan svijet. Također će biti važno izabrati stvari koje će se raditi unutar tog brzoširećeg svijeta.

Ovo je točka do koje dolazi djelatnik s titulom planera za metaverzum. Nakon što izvršni direktor smisli viziju i strategiju za kreaciju i rast metaverzuma neke kompanije, planer će morati razviti strateški portfelj mogućnosti koji ide od koncepta do isporuke. Ovo znači prepoznavanje prilika na tržištu, izgradnju poslovnih slučajeva, utjecanje na radne mape odjela za inženjering i razvijanje ključne metrike.

Premda ovaj posao zvuči kao sve osim zabave, vodite računa o tome da ćete se baviti odlukama poput toga hoće li metaverzum služiti za virtualno testiranje novih vozila ili projekciju 'klona' kompanije i predviđanje potencijalnih kvarova. Ova će pozicija obuhvaćati nekoliko godina iskustva u menadžmentu, znanje poslovnih i marketinških modela HW/SW/SaaS/PaaS - kao i mentalni sklop ambicioznog poduzetnika.

Developer ekosustava

Metaverzum neće nastati sam od sebe niti silom volje Marka Zuckerberga - netko će to sve morati izgraditi. Netko će morati dizajnirati senzore, računalne procesore, grafičke procesore, KYC procesore, proizvodnju energije, zakone, regulacije... svijet je složena stvar, a njegova sveobuhvatna digitalizacija bit će nezavidan zadatak.

Posao osobe koja razvija metaverzum može se usporediti s nekime tko u autoindustriji radi na prijelazu s benzinskih na električne motore. Proizvodi su tu, no najveći izazov je riješiti problem nedostatka stanica za punjenje i konstantnu evoluciju kapaciteta baterija. Drugim riječima, možda ćemo imati softver i hardver za metaverzum, a u isto vrijeme nedostajat će nam sve ostalo.

Developer ekosustava vodit će koordinaciju partnera i vlada kako bi osigurao to da razne stvorene funkcionalnosti rade na velikoj skali. Oni će poticati vladine investicije u infrastrukturu te animirati velike radne i organizacijske skupine.

Ključna stvar na koju ćemo se morati usredotočiti je međusobna funkcionalnost raznih sustava - osiguranje toga da korisnik može upotrijebiti njihove virtualne predmete u sklopu raznih sustava. Na koncu, što vam znači lijepa kapa iz mini igre ako ju ne možete nositi posvuda. Druga nastojanja bit će usmjerena prema financijskim institucijama koje će trebati tehnologije za dobra i usluge što će se razmjenjivati u sklopu platforme. Što se stručnih zahtjeva za ovaj posao tiče, trebat će vam iskustvo u lobiranju s vladama i duboko razumijevanje industrije produžene stvarnosti.

Menadžer za sigurnost u metaverzumu

Internet, koliko god da je koristan, i dalje predstavlja vrlo nesigurno mjesto - svi koji tvrde da će metaverzum biti išta drugačiji jako su se prevarili. Naravno, mjesto će imati šanse postati sigurno i inkluzivno, no to se neće dogoditi samo od sebe.

Privatnost, verifikacija identiteta unutar svijeta, siguran nosiv hardver, senzori - trebat će nam ljudi koji mogu razviti pravila i nadgledati dizajn i masovnu proizvodnju. Time će se osigurati to da je naš virtualni svijet siguran te da dostiže ili premašuje regulatorne zahtjeve za sigurnost. Sve će ovo morati raditi bez utjecaja na funkcionalnost ili dizajn - ili smanjenje zarade. Osoba koja vodi računa o tome bit će menadžer za sigurnost.

Ovaj će posao biti težak - osoba će morati predvidjeti načine na koje će se rabiti i zlorabiti funkcionalnosti metaverzuma. Nakon toga će morati definirati komponente ključne za sigurnost te razviti korake vezane uz ta predviđanja. Složenost i broj pokretnih dijelova u 'novom digitalnom svijetu' bit će vrlo kompleksna stvar. Za ovaj će vam posao trebati diploma tehnološkog fakulteta i iskustvo u razvoju i proizvodnji potrošačke elektronike.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!