nevjerica i očaj

Rusi se teško oprostili s Instagramom, influencerice u suzama: 'Ogorčena sam i u stanju poricanja'

15.03.2022 u 07:21

Bionic
Reading

Rusi su u nedjelju posljednji put uživali pregledavajući Instagram dok su se blogeri i male tvrtke koje se uvelike oslanjaju na njega trudile namamiti pratitelje na druge internetske platforme

Moskva je u ponedjeljak, kao što je i najavila prošli tjedan, ugasila pristup Instagramu, optužujući njezinu matičnu tvrtku Metu i vlasnika Marka Zuckerberga da zatvara oči pred pozivima na nasilje prema Rusima.

Reality TV zvijezda Olga Buzova, koja s 23 milijuna pratitelja ima drugu najveću publiku u Rusiji, iskazala je nevjericu i očaj u oproštajnoj objavi. 'Trenutno pišem ovu objavu i plačem', napisala je. 'Nadam se da ovo nije istina.'

Modna blogerica Karina Nigaj, koja se može pohvaliti s gotovo tri milijuna pratitelja, još uvijek nije prihvatila to da Instagrama više neće biti. 'Ogorčena sam i u stanju poricanja', rekla je.

Blokada Instagrama dio je dugotrajnih napora predsjednika Vladimira Putina da stavi pod kontrolu ono čemu Rusi mogu, a čemu ne mogu pristupiti na internetu.

Ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor stavio je Instagram na popis stranica kojima je 'pristup ograničen', a istu sudbinu doživjeli su ranije Facebook i Twitter.

Razlog blokade je 'mentalno zdravlje' Rusa i napor da se djeca zaštite od 'nasilništva i uvreda'.

Regulator preporučuje da se Rusi vrate domaćim platformama, napuštenima otkako je narasla popularnost Instagramu i Facebooku.

'Preživjet ćemo bez toga'

Mnogi su blogeri na Instagramu objavili da se okreću VK-u, ruskom ekvivalentu Facebooku.

VK je među ruskim društvenim medijskim platformama najbliži Instagramu po svojim značajkama, ali ga kritiziraju da podilazi vlastima.

Rusi se također okreću Telegramu, mreži koja je već iznimno popularna u Rusiji i diljem bivših sovjetskih zemalja, a Moskva ju je prije nekoliko godina pokušala i na kraju nije uspjela blokirati.

Aplikacija je stvorena kao usluga za razmjenu poruka, ali ima i kanale na kojima korisnici mogu objavljivati ​​fotografije i videozapise s popratnim tekstovima.

Četrdesetjednogodišnji slikar Aleksej Garkuša iz Sankt Peterburga rekao je za AFP da će biti među onima koji se okreću Telegramu.

'Zanimljiviji je', rekao je slikar, nimalo zabrinut za Instagram. 'Ako su ga ugasili, ugasili su ga', slegnuo je ramenima.

U oproštajnim objavama blogeri su žalili zbog toga što će morati obnoviti svoje pratitelje i poslovanje u vrijeme u kojem se gospodarstvo bori sa zapadnim sankcijama.

'Mnogi kažu, ironično, da će blogeri konačno preboljeti svoju ovisnost o lakoj zaradi', rekla je Aleksandra Mitrošina, korisnica poznata po tome što je poučavala ljude kako da unovče svoju sljedbu. 'Ali nemojte zaboraviti da je polovica naših malih i srednjih poduzeća povezana s Instagramom i Whatsappom', poručila je dvama milijunima svojih pratitelja.

Za mnoge male ruske tvrtke Instagram je bio primarna platforma za oglašavanje, obradu prodaje i komunikaciju s klijentima.

No bivša je reality zvijezda Buzova bila među onima koji su optimistični da bi se njezin rad mogao nastaviti na drugim platformama i pozvala pratitelje da joj se pridruže na VK-u. 'Naravno da će biti teško i neobično, ali zajedno smo jaki', napisala je.

Izvršni direktor Instagrama Adam Mosseri rekao je da platforma ima 80 milijuna korisnika u Rusiji.

Na ulicama bivše ruske carske prijestolnice, Sankt Peterburga, neki su rekli da je šteta što je nastupila zabrana, no da nije kraj svijeta.

'Mislim da se ništa katastrofalno neće dogoditi', rekla je 31-godišnja Jelena Teleginska.

Drugi su pak bili zadovoljni što su se riješili ove platforme, poput 45-godišnjeg inženjera Nikolaja Jeremenka. 'Ako su ga zatvorili, tako je najbolje. Preživjet ćemo.'