TEHNO SAVJET

Prestanite plaćati skupe programe i uživajte u ovim izvrsnim web aplikacijama

13.08.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Kliknite na Start meni ili Dock i jako dobro razmislite: od svih silnih instaliranih appova, koliko njih vam zapravo treba? Ili još bolje pitanje: koliko od njih već nemaju kvalitetnu web alternativu - stranicu na kojoj bez problema možete raditi sve što radite u njima?

Osim ako ste po struci grafički dizajner, montažer ili urednik, vrijeme je da se oprostite od svih tih staromodnih i dosadnih relikvija. Naime, nakon što je Chrome OS stigao na tržište još 2011. mogli ste argumentirati da su instalirane, desktop iliti 'stolne' aplikacije nužne. Web appovi bili su puni bugova, imali su ograničeni broj značajki i očigledno nisu radili kada ste bili odspojeni s interneta. Danas je situacija jako, jako drukčija. S obzirom da Wi-Fi možete dohvatiti praktički bilo gdje, pristup aplikacijama puno je manji problem nego što je to nekad bio.

A što je sa svim tim silnim programima koje iz dana u dan koristite? Microsoft Office? Možete ga 'pokrenuto' online bez da platite jednu jedinu kunu, s time da su Google Docsi od njega barem dvaput bolji. iTunesi? Otkrijte streaming - bit ćete oduševljeni. Premda, priznajemo, nećete dobiti sve divote koje nude stolne verzije aplikacija, vrijeme je da se zapitate trebaju li vam sve te dodatne funkcije.

Kratki odgovor: ne trebaju vam.

Ako ste gejmer ili ako vam je kreativa posao, trebat će vam stolne aplikacije i tu zbilja nemamo što prigovoriti, no iskreno smo uvjereni da barem pola čitatelja ovog članka neće imati ama baš nikakvih problema prebaci li se u cijelosti na mrežne aplikacije.

Kako pronaći alternativu?

Kao što smo već spomenuli, web alternative i te kako postoje. Najbolji početak su zamjene za Office. Apple, Google i Microsoft imaju svoje aplikacije koje besplatno možete koristiti u sklopu vašeg web preglednika. Oni su dobri primjeri kvalitetnih web aplikacija - i to kažemo čak prije nego što se bacimo na neke modernije alternative poput Dropbox Papera.

Ako do danas niste zamijenili staromodni email za nešto vezano za Cloud, poput Gmaila ili Outlooka, onda definitivno predlažemo da to učinite. Razlog? Nikad više nećete morati brinuti o prebacivanju poruka s jednog računala na drugo, a što je najbolje - ako imate poslovne račune, većina online servisa poput Gmaila s radošću će s njih 'pokupiti' sve mailove.

Osim ako ste zbilja ludi za slaganjem playlisti, definitivno trebate baciti oko na Deezer ili Google Play Music. Ako ste zbilja puno invesitrali u Apple Music ili iTunes alternativu jednostavno nemate. Na našu sreću ili žalost, iTunesa u Hrvatskoj zbog premalenog tržišta još neko vrijeme nećemo vidjeti. ZAMP nam je u službenoj dojavi potvrdio kako oni nastoje, makar na regionalnoj razini cijele bivše Jugoslavije, dovesti Apple Music u naše krajeve, no čini se da smo velikoj kompaniji iz Kalifornije (bar trenutno) kao tržište glazbe nezanimljivi.

Kad smo već kod multimedije, ako se niste prebacili na Netflix, Pickbox ili neku drugu alternativu, Plex će vam omogućiti da svu lokalnu glazbu, filmove i fotografije pregledavate u pregledniku (bez obzira je li preglednik na vašem izvornom računalu ili negdje drugdje). Vaš preglednik također može reproducirati popularne formate videa i zvuka bez ičije pomoći.

Da, to znači da vam VLC u principu nije potreban.

Osim ako ste prekaljeni stručnjak koji cijeli dan sjedi za Adobeovim Creative Suitom, velike su šanse da su web alternative bolja solucija. Google Photos, primjerice, u sebi ima ugrađene osnovne alate za uređivanje fotografija, dok složenije online aplikacije poput Pixira podržavaju layere, kompleksne selekcije i još hrpu toga drugog. Postoji li što još? Aplikacija Slack radi jako dobro na računalu kao i na webu. Ukratko, bili vi obožavatelj Google, Applea ili Microsofta, vrlo je neizvjesno da ćemo uskoro vidjeti neku aplikaciju koja je toliko moćna i sveobuhvatna da će zamijeniti one na webu.

Zbog čega se prebaciti na web?

Vjerojatno mislite da ne postoji problem u zadržavanju vaših desktop aplikacija i iskreno - u pravu ste, no u drugu ruku, ne vidimo prevelik broj razloga zašto ne biste trebali u cijelosti prijeći na web. Za početak, ovo znači manje gužve na vašem hard disku, brže pokretanje operativnog sustava i više prostora za vaš preglednik.

Ako uzmete novo računalo, sve što trebate prebaciti su lokalni podaci, a ne sve aplikacije. Svi koji koriste Dropbox ili Google Drive neće se morati ni brinuti za to, s obzirom da će podaci biti sinkronizirani na svim dostupnim uređajima.

Stolne aplikacije stvorene su da spreme i uređuju lokalne datoteke, dok online aplikacije sve spremaju na cloud - a cloud je više-manje budućnost. Ako sve podatke imate spremljene na cloudu i nastavite koristiti 'obične' aplikacije, doći će trenutak kada ćete morati ponovno instalirati sustav te kada ćete trebati razmisliti o ponovnom instaliranju i konfiguriranju svih programa.

Napuštanje stolnih aplikacija koje ste koristili desetljećima možda je težak potez, no budimo realni - većini nas one ne trebaju kao nekad prije. Pronađite web alternativu, sve podatke spremite online i potražite opciju za deinstalaciju.