RECENZIJA

Zaigrali smo akcijsko-sportsku poslasticu Pyre

07.08.2017 u 15:46

Bionic
Reading

Kada pričam o videoigrama koje dolaze iz nezavisnih radionica te koje oduševljavaju svakom scenom, malo koja doseže standarde koje su postigli tvorci legendarnog Bastiona

Osnovna ideja iza svih njihovih igara drži se formule akcijskih RPG-ova s nekim dizajnerskim 'twistom'. Konačni proizvod je u svim dosadašnjim slučajevima pokazao da majstori iz Supergiant Gamesa više od svega slijede tradiciju. Sve njihove igre, kao i ova, karakteristične su po neobičnoj i šarenoj art direkciji, predivnoj glazbi i jako kvalitetno odrađenom dizajnu.

O čemu se radi?

Pyre je mišung interaktivne slikovnice, sportske igre, timske strategije i akcijskog RPG-a smješten u nedefinirani post-apokaliptični svijet u kojem se pismenost smatra zločinom. Kao jedan od rijetkih 'čitača' glavni junak priče izbačen je iz disopijskog Commonwealtha u opustošeni Downside, a vaš zadatak je pokušati se izvući van. U vašem nastojanuju pomažu vam još tri izopćenika koji su, kako stvari stoje, saznali način kako pronaći iskupljenje.

Iskupljenje se postiže kroz niz obreda koji su zapravo jedini pravi interaktivni dio igre. To je, ukratko, razlog zbog čega je Pyre toliko zanimljiv. U svakom meču kontrolirate momčad od tri izopćenika koji se nastoje domoći lopte koju treba zabiti u protivničku lomaču. Svaki od likova oko sebe ima auru koja na kratko vrijeme ubije protivničkog igrača ako on nosi loptu. Ako nosite loptu, vaša aura se isključuje, što znači da ste jako ranjivi na provinički dodir. Varijacije brojnih arena, prepreke i različite postave protivničkih timova tjerat će vas da jako dobro razmislite kako pristupiti svakom obredu, a naoko jednostavne mehanike relativno se brzo zakompliciraju nizom stavki poput brzine, specijalnih napada i opreme koju dajete svojoj momčadi.

Stvar koja me zapravo najviše zaintrigirala kod Pyrea je koliko je on zapravo jednostavan. Riječ je o igri koja se sastoji od više-manje neinteraktivnog dijela gdje neimenovani protagonist razgovara sa suputnicima: gorostasnom demonicom Jodariel, šarmantnim humanoidnim psom Rukeyjem (da, Rukijem), mladim avanturistom Hedwynom i nizom čudaka koji vam se pridruže tijekom vašeg puta prema slobodi. Moje odluke u nizu razgovora dale su mi dodatni uvid u njihove izvrsno napisane pozadinske priče te su inače jednostavnom dizajnu igre dali fantastičnu količinu tematske potpore.

Čarolija vrhunske produkcije

Da budem kristalno jasan – bez ovoliko dobre priče, ovoliko dobre glazbe i ovoliko divne produkcije Pyre bi bio samo blago natprosječni akcijski RPG. Zahvaljujući nekonvencionalnom dizajnu i predivnom zaobilaženju skoro svih klišeja fantastike, Pyre uspijeva ono što mnogi nisu – imati dušu. U tome mu ne pomažu fantastične animacije ili deseci sati igranja, već izvrsno sažeti dizajn koji me svakim pokretanjem igre sve više oduševio.

Jasno, ova igra na kraju dana nije ultimativno remek djelo koje će definirati žanr. Ako niste obožavatelj dugih dijaloga, neobičnog dizajna i već poznatih kreativnih eskapada u koje se Supergiant games uvaljuje već godinama, Pyre vam garantirano neće baš pretjerano sjesti. Ako ste u drugu ruku skloni neobičnim nezavisnim igrama sa vrlo lijepom art direkcijom, neobičnom pričom i likovima koji vas sa svakim razgovorom potiču da idete dalje i istražujete igrin predivni svijet – ne vidim niti jedan realni razlog zbog kojeg Pyre ne biste trebali isprobati.

Konačni dojmovi?

Na kraju priče, Supergiant su još jednom pokazali da su apsolutni majstori svog zanata i ako zbog ničega drugog, ovaj naslov zahtjeva veliko poštovanje zbog zbilja jedinstvenog iskustva koje mi je pružio.

Pyre - Launch Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Supergiant
  • Ime: Pyre
  • Proizvođač: Supermassive Games
  • Žanr: akcijsko-sportski RPG
  • Platforme: PC, PlayStation 4, Xbox One

Plus:

  • Grafika
  • Atmosfera
  • Dizajn
  • Glazba
  • Karakterizacija likova
  • Priča

Minus:

  • Većina igre se svodi na Obred, ostalo je slikovnica