WWW.ZAGREB.HR

Predstavljen Interaktivni pregled šuma Grada Zagreba

12.03.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je nazočio predstavljanju Interaktivnog pregleda šuma Grada Zagreba

Cjeloviti podaci o državnim, privatnim i park-šumama na zagrebačkom području bit će dostupni svim zainteresiranim stručnjacima i građanima na web stranici www.zagreb.hr u rubrici 'poljoprivreda', kao svojevrsna baza podataka vezanih uz šume Zagreba koje se prostiru na 22.300 hektara i čine jednu trećinu ukupne površine grada.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Emil Tuk izvijestio je da je ured počeo s realizacijom tog projekta 2008. i da je u tu svrhu utrošeno 200 tisuća kuna. Uz on-line kontakt s građanima, u projekt ulazi i monitoring na nekoliko ploha, pregled "zdravstvenog stanja" šuma i park šuma u Zagreb, dodala je ravnateljica Šumarskog instituta Jastrebarsko Dijana Vuletić.

Voditeljica projekta Dinka Matošević, također sa Šumarskog instituta, je rekla da se u interaktivnom pregledu šuma može naći prikaz zdravstvenog stanja šuma koje ocjenjuje dobrim, zatim prikaz šumskih kukaca, različitih vrsta drveća i ostalih podataka vezanih uz šume pa je tu i mala enciklopedija o šumskim vrstama primjerice hrastu kitnjaku.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovio je kako bi bilo idealno da vjeverice s Medvednice do Save mogu doći skakućući s drveta na drvo i naglasio da je ponosan na svako drvo zasađeno u Zagrebu na 20-ak lokacija, od aleje pitomih kestena na Bundeku, do Heinzelove ulice, Radničke ceste, Nemčićeve, Draškovićeve, Bauerove...

'Tužan sam kad se koje drvo osuši i čim to vidim jurim u 'Zrinjevac' obavijestiti ih da to obnove u pravo vrijeme', kazao je Bandić i naglasio kako mu je još uvijek neostvarena želja posaditi aleju trešanja na Trešnjevci, a volio bi, kaže, u Zagrebu vidjeti i novu aleju lipa.

Tuk je napomenuo da je u podsljemenskoj zoni više privatnih nego državnih šuma koji njima često ne gospodare na najprimjereniji način pa ih stručnjaci moraju podsjećati na općekorisne funkcije šuma. Na Tuškancu je, kaže, 50 posto privatnih šuma, a u Gradu Zagrebu privatne se šume protežu na površini od 13 tisuća hektara. Izvijestio je da su se privatni šumovlasnici udružili u savez pa će zajedno sa stručnjacima Hrvatskih šuma i gradske stručne službe donijeti mjere kako bi se ta problematika riješila na najbolji mogući način.

Akademik Slavko Matić naglasio je da su šume u Zagrebu opstale stoljećima upravo zahvaljujući generacijama šumarskih stručnjaka. "Rijetko gdje kao u Zagrebu ima tako dobro očuvanih i raspoređenih šuma, autohtone i prirodne strukture koje predstavljaju oazu u gradskim uvjetima", kazao je Matić.