velika konjunkcija

Potražite 'betlehemsku zvijezdu' na nebu: Jupiter i Saturn večeras će biti najbliže jedan drugome u posljednjih 800 godina

21.12.2020 u 13:40

Bionic
Reading

Ovi plinski divovi, najveći planeti Sunčevog sustava, polako su se približavali jedan drugome još od ljeta i danas će izgledati kao da su se stopili u jedan planet vidljiv golim okom

Ovaj će rijetki fenomen biti vidljiv golim okom s bilo kojeg mjesta na Zemlji. Dopuste li nam vremenske prilike i nebo bude bez oblaka, konjukcija dva planeta bit će dostupna od otprilike 16 sati i 25 minuta, kad zalazi Sunce.

Jupiter i Saturn će biti na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16 sati i 30 minuta do otprilike 18 sati, Jupiter i Saturn zaći će za horizont oko 18,45.

Gledano golim okom, činit će se kao da su se Jupiter i Saturn spojili u jedan planet. Promatrano dalekozorom ili još bolje teleskopom, oba će se planeta moći pratiti u istom vidnom polju. Štoviše, teleskop će u istom vidnom polju uhvatiti i četiri najveća Jupiterova mjeseca: Io, Europu, Ganimed i Kalisto, kao i najveći Saturnov mjesec Titan.

Njemački astronom Johannes Kepler napisao je još 1614. kako vjeruje da je 'betlehemska zvijezda' iz priče o jaslicama zapravo mogla biti ovakav Jupitera i Saturna. Drugi su pak sugerirali da su trojica biblijskih mudraca zapravo slijedili trostruku konjunkciju Jupitera, Saturna i Venere.

Ovako bliski susreti planeta doista su rijetki. Bliže od ovoga Jupiter i Saturn nalazili su se uoči zore 4. ožujka 1226. Jupiter i Saturn približit će se jedan drugome i 15. ožujka 2080. Tada će se nalaziti više na nebu pa će biti vidljivi duže vrijeme. No sljedeća ovako bliska konjunkcija, poput ove današnje, dogodit će se puno kasnije, negdje oko 2400. godine.