NEBESKI SPEKTAKL

Astronomi najavljuju: Ne propustite veliki zagrljaj Jupitera i Saturna 21. prosinca

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.12.2020 10:22
  • Objavljeno 16.12.2020 u 06:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MEHAU KULYK / Sciencephoto / Profimedia

Na nebu 21. prosinca 2020., na zimski suncostaj, dogodit će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine

Kako najavljuju iz Hrvatskog astronomskog saveza, doći će do rijetke, vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna koji će se te večeri na nebu prividno naći skoro u istoj točki - odvojeni jedan od drugoga svega 0,1° (1/10 stupnja), odnosno svega šest lučnih minuta.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Hrvatski astronomski savez

Što je to konjunkcija?

Pojam konjunkcija dolazi od latinske riječi coniunctio = sveza, a označava raspored dvaju nebeskih tijela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak. U ovom slučaju radi se o Jupiteru i Saturnu.

Hoće li Jupiter i Saturn stvarno doći jedan blizu drugoga?

Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće neće biti blizu, već milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.

Koliko se često događaju konjunkcije Jupitera i Saturna?

Jupiter i Saturn se prividno približavaju na nebu gledano sa Zemlje svakih 19,85 godina s obzirom na to da Jupiteru treba 11,86 godina, a Saturnu 29,4 godine da obiđu oko Sunca i tada tu pojavu njihova bliskog mimoilaženja na nebu zovemo velikom konjunkcijom. Posljednja velika konjunkcija dogodila se 28. svibnja 2000., ali ju je bilo praktički nemoguće vidjeti jer su nam tada Jupiter i Saturn na nebu bili vrlo blizu smjeru Sunca pa je njegova svjetlost onemogućavala motrenje pojave.

Koliko je rijetka konjunkcija poput ove?

Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Kao što smo već rekli, posljednja ovako bliska konjunkcija dogodila se davne 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Posljednja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine. Ugrubo možemo reći da se ovakva velika konjunkcija ponavlja svakih 800-tinjak godina.

Gdje i kada gledati veliku konjunkciju Jupitera i Saturna?

Sunce nam 21. prosinca zalazi oko 16 sati i 25 minuta, a Jupiter i Saturn će biti na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16 sati i 30 minuta do oko 18 sati, s obzirom na to da nam Jupiter i Saturn zalaze oko 18.45. Gledano golim okom, ova će pojava izgledati skoro kao da su se Jupiter i Saturn spojili dok će se kroz dvogled ili teleskop moći motriti u istom vidnom polju. Kroz teleskop će u istom vidnom polju biti moguće vidjeti i četiri najveća Jupiterova mjeseca, Io, Europu, Ganimed i Kalisto, te najveći Saturnov mjesec Titan.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!