TEHNO RECENZIJA

Polica i lampa: Isprobali smo dizajnerske zvučnike Ikea Symfonisk

07.07.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Ikea je u suradnji s proizvođačem audio opreme pripremila dva džepu prihvatljiva Wi-Fi zvučnika koje smo dobili priliku isprobati iz prve ruke

Ikea je oduvijek na našim prostorima imala status brenda koji inače skupe stvari zna ponuditi po prihvatljivim cijenama. Upravo nas je na samom startu zbog toga zaintrigirao još jedan njihov ulazak u polje elektronike i pametnih kućanstava. Najnoviji predstavnici linije Symfonisk dva su neupadljiva komada dekorativnog namještaja napravljena tako da se elegantno uklope u dom, pruživši kvalitetu zvuka za koju je zaslužan Sonos.

Rezultat ove suradnje su dva zvučnika - jedan zamaskiran u policu, a drugi u stolnu lampu. Riječ je o uređajima koji funkcioniraju kao dio pametnog doma, što znači da za njihovo korištenje treba kupiti IkeinTradfri Hub za kućnu mrežu po cijeni od oko 500 kuna. Tim rečeno, ako krećete od nule, cijela stvar je malo skuplja.

Izgled

Što se estetike tiče, lampa Symfonisk ima plastičnu bazu s kontrolama za zvuk, tkaninom opleteno tijelo i jednostavan dizajn, na kakav smo kod Ikee uglavnom navikli. Sve kontrole za uređaj funkcioniraju i putem aplikacije te, nakon nekoliko sati isprobavanja, ostavljaju malo razloga zašto dirati samu lampu osim, dakako, ako ju želite premjestiti, isključiti iz struje ili joj promijeniti žarulju.

Svjetiljka, kao i polica zvučnik, funkcioniraju kao dio pametnog kućanstva, odnosno povezuju se putem kućne Wi-Fi mreže. Ovo, pored svih očitih prednosti i zaostataka, nudi još jednu zgodnu funkciju, a to je povezivanje nekoliko uređaja u mrežu kako bi se postigao stereo zvuk. Ovo pogotovo dolazi do izražaja kod police koja, premda ne može podnijeti baš preveliko opterećenje ako ju montirate na zid, savršeno može poslužiti kao stražnji zvučnik za kućno kino. Kad smo već kod police, vrijedi naglasiti da ona zbog oblika i dimenzija puno više podsjeća na klasični zvučnik te ju je puno lakše sakriti na policu ili ju montirati na zid.

Ikea Symfonisk - svjetiljka zvučnik Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Zvuk

Symfonisk Wi-Fi zvučnici ostvaruju kvalitetu za nijansu slabiju od one kod Wi-Fi zvučnika Sonos One, nudeći vrlo solidnu reprodukciju po osjetno nižoj cijeni. Ne radi se o najboljim Wi-Fi zvučnicima koje smo čuli, pogotovo pri povećanoj glasnoći, no vratimo li se opet na cijenu, zbilja nemamo previše prigovora. Također valja naglasiti da je stolna lampa puno glasnija od police, no da im je kakvoća zvuka jednako dobra, odnosno vrlo solidna sve do trenutka u kojem jako pojačamo zvuk.

Naime možda će sljedeća generacija Symfoniska elegantnije tretirati glasniji bas, no to ćemo morati pričekati. Razlika u kvaliteti zvuka između lampe i police nije zamjetna, što je jako dobra stvar uzmemo li u obzir to da neortodoksna dizajnerska rješenja ponekad rezultiraju lošijim zvukom.

Ikea Symfonisk - zvučnik polica Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kupiti ili ne

Najnoviji predstavnici suradnje Ikee i Sonosa su, bez dvojbe, solidni proizvodi koji se vrlo lako uklapaju u već postojeći Sonosov ekosustav proizvoda. Ciljana publika za ove uređaje bit će uglavnom ljudi koji vole dobar zvuk, ali im na živce idu upadljivi zvučnici. Rješenje, naravno, nije idealno - tu je za početak činjenica da prisutnost nekoliko lampi u sobi zahtijeva određenu dekoratersku intervenciju, dok ulazak u svijet Wi-Fi zvučnika sam po sebi ne staje samo na kupljenom zvučniku.

Na koncu, linija zvučnika Symfonisk jako je elegantna i minimalistička te pruža zadovoljavajući zvuk u odnosu na cijenu. Ako volite dizajn koji nudi Ikea, a želite uštediti na zvučnicima Sonos, ovdje biste mogli pronaći rješenje koje bi vas moglo zaintrigirati.

  • Ime: Ikea Symfonisk - zvučnik polica
  • Cijena: 799 kn
  • Dimenzije: 19 cm x 13 cm x 44 cm
  • Težina: 2,83 kg
  • Ime: Ikea Symfonisk - zvučnik stolna svjetiljka
  • Cijena: 1299 kn
  • Dimenzije: 40 cm x 21 cm x 21 cm
  • Težina: 3,8 kg