ZNANSTVENI EKSPERIMENT

[FOTO/VIDEO] Ako ste dosad dvojili, evo najboljeg dokaza kako maske zaustavljaju prijenos koronavirusa

01.07.2020 u 09:48

Bionic
Reading

Bez maske, kapljice nastale tijekom iskašljavanja mogu prijeći i do tri metra. Pomoću maske ta se udaljenost smanjuje na samo nekoliko centimetara, pokazao je znanstveni eksperiment

Nova dramatična vizualizacija točno pokazuje zašto je dobra ideja nositi masku kako bi se spriječilo širenje novog koronavirusa.

Bez maske, kapljice proizvedene tijekom kašljanja mogu prijeći i do tri metra, otkrila je vizualizacija, ali s maskom se u najboljim slučajevima ta udaljenost smanjuje na samo nekoliko centimetara.

Simulacija, objavljena u časopisu Physics of Fluids, također otkriva da su neke platnene maske bolje od drugih u zaustavljanju širenja potencijalno zaraznih kapljica.

'Slike korištene u našoj studiji mogu pomoći da javnost bolje shvati zašto se ljudima u pandemiji preporučuje nositi maske u javnosti i održavati razmak od drugih ljudi', rekla je voditeljica studije Siddhartha Verma, docentica na Fakultetu inženjerstva i računalnih znanosti Sveučilišta Florida Atlantic.

Da bi simulirali kašalj, istraživači su povezali glavu lutke sa strojem koji stvara maglu isparavanjem vode i glicerina, a koristili su i crpku za izbacivanje pare kroz usta. Kapljice pare vizualizirali su pomoću lasera. Simulirani kašalj prikazan je kao zelena para koja izlazi iz usta glave lutke.

Istraživači su na lutku stavljali razne vrste nemedicinskih maski kako bi testirali njihovu učinkovitost u blokiranju iskašljavanja, od maski kućne izrade s dva sloja, preko klasične, jednoslojne marame i presavijenog pamučnog rupčića, do nesterilnih maski konusnog oblika, kakve se mogu kupiti u ljekarnama. Ustanovili su da kapljice, nošene simuliranim kašljem, putuju do tri metra u 50 sekundi.

Višeslojna pamučna maska kućne radinosti najviše je smanjila širenje kapljica, mada je na vrhu došlo do curenja u području između nosa i samog materijala. Kapljice su se od lica udaljile samo centimetar. Dobrima su se pokazale i tvorničke maske iz ljekarni, kod kojih su kapljice prošle put od 20 centimetara.

Znanstvenici otkrivaju zašto u doba pandemije treba nositi maske u javnosti Izvor: Društvene mreže / Autor: LiveScience

Međutim jednoslojna bandana, izrađena od elastične majice, bila je daleko manje učinkovita, baš kao i presavijeni rupčić. Kapljice su se provukle kroz maramu i otišle čak metar dalje, dok su one kroz presavijeni rupčić prevalile tridesetak centimetara.

  • +8
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Iako su nemedicinske maske, testirane u ovoj studiji, imale različit stupanj istjecanja protoka, vjerojatno će biti učinkovite u zaustavljanju većih kapljica izbačenih iz dišnog sustava, zaključili su autori studije, piše Live Science.