MIKROSKOPSKE SNIMKE

Pogledajte što se zbiva u nama kada nas ugrize komarac!

09.08.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Francuski su znanstvenici nedavno uz pomoć mikroskopa snimili prvi film koji do u detalje otkriva što se zbiva kada nas ubode komarac

Valerie Choumet i njezini kolege iz Instituta Pasteur u Parizu kamerom su zabilježili složeni proces kojim komarac traži krvne žile, ubrizgava svoju slinu i konačno pije krv miša pod anestezijom.

Prije svega fascinantne snimke otkrivaju da je njegovo rilce nevjerojatno fleksibilno. Njegov vršak može se savinuti gotovo pod pravim kutom kako bi istraživao između stanica koje na snimci nalikuju na grudice leda. To mu omogućuje da traga za krvnim žilama a da ne izvlači rilce i pokušava ponovno svaki put kada promaši.

Gledano iz daljine rilce komarca izgleda kao jedna cjevčica, no zapravo se sastoji od cijelog niza oruđa obavijenog stjenkom koja se naziva donja usna ili labium. Tanki parovi gornjih čeljusti mandibulae i donjih čeljusti maxillae koji se vide na snimci omogućuju mu da prodre kroz kožu. Donje čeljusti završavaju nazubljenim oštricama koje hvataju meso dok prodiru u domaćina. S njima kao uporištem komarac sve dublje potiskuje ostale dijelove usta kroz kožu. Velika središnja igla na snimci zapravo se sastoji od dvije paralelne cjevčice - hypopharynxa kojim slina ide prema dolje i labruma kroz koji usisava krv.


Kada komarac sleti na žrtvu, kreće u potragu za žilom. Ponekad mu treba nekoliko minuta i više pokušaja da je otkrije. Kada je konačno nađe, probija je i uvlači rilce u nju. U prosjeku siše oko četiri minute. Na velikom povećanju Choumet je uspjela vidjeti čak i krvna zrnca kako putuju rilcem. Komarci često sišu toliko snažno da se žile počnu urušavati. Neke od njih pucaju pa krv istječe u okolno tkivo. Kada se to dogodi komarci ponekad piju izravno iz tako nastalih podljeva.

Snimke bi trebale omogućiti bolje razumijevanje procesa kojima malarični komarci prenose parazite u svoje žrtve.

Komarci (Culicidae) su porodica kukaca iz reda dvokrilaca. Porodica ima oko 40 rodova i obuhvaća oko 31.000 vrsta. Razvili su se prije nekih 170 milijuna godina. Nastanjuju sva područja na svijetu, osim polarnih, pustinjskih i područja viših od 1.500 metara nadmorske visine, ali najčešće žive u blizini vode. Ženke komarca nakon oplodnje moraju sisati krv jer za izgradnju jajašaca trebaju proteine. Inače se oba spola hrane nektarom i sokovima voća, koji ne sadrže proteine. Osim što su molestanti (gnjavatori) također su i prijenosnici brojnih bolesti od kojih je najraširenija malarija od koje je samo 2010. oboljelo oko 219 miljuna ljudi, a umrlo je između 660.000 i 1,2 milijuna.