mozak grada

Pogledajte kako je Alibabin izum riješio prometnu gužvu

08.02.2019 u 12:45

Bionic
Reading

Mozak grada koristi umjetnu inteligenciju za skupljanje podataka putem kamera na križanjima, GPS-om određene lokacije automobila i autobusa te tome slično kako bi smanjio prometne gužve

Promet je često zadavao glavobolje stanovnicima Hangzua, grada na istoku Kine u kojem je sjedište diva e-trgovine Alibabe. Metropolis sa sedam milijuna žitelja nekad je bio peti kineski grad s najvećim prometnim gužvama. Sad je 57. na tom popisu.

  • +22
Jack Ma, osnivač Alibabe Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U Alibabi tvrde kako je za to zaslužan njihov izum, nazvan Mozak grada, koji koristi umjetnu inteligenciju za skupljanje podataka putem kamera na križanjima, GPS-om određene lokacije automobila i autobusa te tome slično. Platforma analizira podatke u stvarnom vremenu i koristi ih za usklađivanje više od tisuću prometnih znakova diljem grada kako bi spriječila ili smanjila gužve.

TEHNO PREGLED

Evo koje sve smartfone možemo očekivati do kraja veljače

Pogledaj galeriju

Nakon dvije godine testiranja čini se kako funkcionira kako bi trebala. U Alibabi tvrde kako je skratila vrijeme putovanja na posao, ali i prepolovila vrijeme potrebno kako bi hitne službe stigle na mjesto nesreće. Osim u nekoliko gradova u Kini, Alibabin sustav uveden je tijekom prošle godine i u glavni grad Malezije Kuala Lumpur.

Prošle jeseni Volkswagen i Siemens počeli su testirati vlastiti pametni prometni sustav u njemačkom gradu Wolfsburgu, koji vozačima treba pomoći predvidjeti kad mogu očekivati zeleni val na semaforima.

Stručnjaci kažu kako je to tek početak. Do 2025. godine očekuje se kako bi takvi sustavi mogli putovanje na posao i povratak kući skratiti za 15 do 20 posto. No, korištenje takvih sustava može ugroziti privatnost građana, piše CNN.