RJEŠENJE ZA PARKING

Split postaje sve pametniji grad: Otkrivamo kako će izgledati spektakularna rotary garaža

24.03.2018 u 18:45

Bionic
Reading

Kako četiri litre tekućine uliti u bocu od litre - tako otprilike izgleda sizifovski zadatak komunalne tvrtke Split parking u gradu koji na 92 tisuće registriranih automobila nudi tek 25 tisuća legalnih mjesta za parkiranje. Situacija je još gora tijekom ljeta jer kroz Split ukupno prođe oko 800 tisuća turista, a svake godine ih je sve više, pa je izvjesno da ni agresivna gradnja novih garaža neće tako brzo ni lako riješiti ovaj problem. U gradu su se stoga okrenuli i alternativnim metodama, a zasad im dosta dobro ide. Tportal prvi donosi zanimljiva rješenja koja će tek osvanuti u gradu pod Marjanom

Aplikacija Smart City upravo prošlog tjedna postala je potpuno funkcionalna i skinulo ju je oko 11 tisuća građana, a svakog sata ima šezdesetak korisnika, što je rezultat koji je premašio očekivanja. Princip je jednostavan: svih 1400 uličnih parkirališta pokriveno je senzorima koji vozača navode do najbližeg slobodnog mjesta za parkiranje. Pomoću nje moguće je i plaćati po tridesetak posto nižim cijenama u odnosu na SMS, zatim prijaviti prometni prekršaj ili pozvati pauka, a idućih mjeseci slijede nadogradnje i proširenje usluga.

Projekt je razvila splitska softverska tvrtka Profico, u njemu sudjeluju Ericsson Nikola Tesla i zagrebački Infoart te nizozemski proizvođač senzora Nedap, a svi su oni na jednom od najvećih sajmova za promet i industriju mobilnosti - Intertraffic u Amsterdamu - ovog tjedna dogovarali nove poslove. Već su pobrali popriličan broj nagrada i priznanja.

'Ogroman je interes za Split, taj grad se nema čega sramiti u usporedbi s najboljim svjetskim primjerima - dapače, mnoge je ostavio iza sebe', dojam je izvršnog direktora Infoarta Marija Hegeduša. 'Sjajan je način na koji razmišljaju unaprijed i koriste pametne tehnologije kako bi maksimalno iskoristili ograničene kapacitete. Analitika koju će dobiti ovim projektom sigurno će pomoći pri izradi strateških dokumenata, a korisnici će od njega odmah imati koristi', otkrio je dojmove sa sajma u Amsterdamu voditelj razvoja u nizozemskom Nedapu Ido Wentink.

Split parking jedna je od zvijezda ovogodišnjeg amsterdamskog sajma Intertraffic Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Split parking

Skrivenom kamerom upozoravat će bahate vozače

Split ambiciozno pokušava riješiti dramatičan nedostatak parkirališta i ide u dva smjera: u prvome se radi o očekivanoj gradnji garaža kojih vjerojatno nikada neće biti dosta, a u drugome o nizu poboljšica, nadogradnji postojećeg sustava i komunalnim intervencijama. Direktor Split parkinga Marko Bartulić za tportal je otkrio nekoliko idućih koraka.

'Za mjesec dana krećemo s velikom kampanjom osvješćivanja građana o problemu parkiranja osoba s invaliditetom. Svako od četiri stotine mjesta bit će pokriveno senzorom, ali i označeno fotografijama stvarnih osoba kojima ono pripada. Potpuno ćemo personalizirati kampanju i već imamo pet zaštitnih lica koja će sudjelovati u njoj - djecu, ratne invalide, sportaše s invaliditetom… Radit ćemo dosta agresivno, pa će upravo oni i na licu mjesta upozoravati bahate vozače, a vjerojatno ćemo imati performanse, poput prekrivanja nepropisno parkiranih automobila, skrivene kamere i slično', najavljuje Bartulić.

  • +9
Aplikacija 'Smart City' u Splitu i postavljanje infrastrukture Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Split parking

Električni bicikli i dijeljenje automobila

Ovog ljeta na splitske ulice napokon stiže prvi kontingent javnih bicikala, električnih i klasičnih, koji će biti raspoređeni na četiri stanice u najfrekventnijim dijelovima grada. U Split parkingu otkrili su da će se oni uključiti dodatnim biciklima i dodatnim postajama, a od idućeg ljeta čak i javnim automobilima, sve kako bi se smanjio pritisak na gradsku infrastrukturu.

'Iskustva europskih gradova pokazala su da jedan javni automobil znatno smanjuje probleme s parkiranjem, ubrzava izmjene na parkiralištima i zamjenjuje oko petnaest regularnih te da često odvraća građane od kupnje drugog ili trećeg vozila u obitelji. Koncept car-sharing nije skup, u Barceloni najam stoji oko četiri eura na sat ili na 80 prijeđenih kilometara, a koristi su višestruke', objašnjava dalje Bartulić.

Split kao pametan grad

Sama aplikacija Split parking, rekli smo, u idućem periodu će se nadograđivati kako bi postala jedna od okosnica projekta Splita kao pametnog grada, pa će kroz nju biti moguće kupovati mjesečne pretplate, plaćati gradski prijevoz ili pauk službu, ali i podmirivati račune za komunalne usluge i slično. Paralelno, u ovom trenutku dovršava se gradnja dviju garaža u četvrti Sućidar te u Vrazovoj ulici, a očekuje da će garaža u četvrti Mertojak također krenuti u realizaciju idućih tjedana, nakon što Upravni sud riješi neke prigovore susjeda. To je novih šestotinjak parkirališnih mjesta i tek početak velikog projekta rasterećenja vrlo zagušenih gradskih četvrti.

  • +10
Projekt Sim Parking Tower - na dva mjesta vertikalno je moguće postaviti i 12 automobila Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Split parking

Prije nekoliko mjeseci, naime, objavljeno je da će se graditi novih šest garaža, mahom na postojećim otvorenim parkiralištima uz stambene blokove, a tportal doznaje da je u međuvremenu 'očišćeno' još toliko lokacija koje su de facto spremne za radove. Pričekat će se još nekoliko mjeseci jer je odlučeno da će se provesti arhitektonski natječaj za njihov 'vizualni identitet', s obzirom na to da se radi o sadržajima koji će mijenjati vizuru grada. Natječaj će provoditi Društvo arhitekata Splita.

U samom centru grada pak problem parkiranja teže je riješiti zbog nedostatka prostora. Za skupe podzemne garaže tražit će se zainteresirani privatni partneri i nastojati postići neki oblik javno-privatnog partnerstva. Kao moguće privremeno rješenje spominju se rotary garaže, konstrukcije s dizalima koje na dva postojeća mjesta osiguravaju njih dvanaest. Idućih mjeseci one će se najvjerojatnije postaviti na jednoj lokaciji, kao pilot-projekt koji će testirati reakcije vozača.

Kazna već nakon 30 sekundi nepropisnog zadržavanja

Značajan splitski problem predstavljaju nelegalni autobusni prijevoznici koji se već godinama mimo koncesije zaustavljaju na autobusnim stanicama i osim što izazivaju gužve, direktno oduzimaju prihode javnom prijevozniku Prometu. Nova gradska vlast prije nekoliko mjeseci riješila je situaciju tako što je odredila tri stanice na kojima se međugradski prijevoznici smiju zaustavljati, dok je na svim ostalima postavila znak zabrane, no onda je stigao hladan tuš iz Ministarstva prometa. U roku od samo nekoliko dana izdano je mišljenje da Grad Split nije smio intervenirati prometnim znakovima, a to je izazvalo burnu reakciju gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Ministru Olegu Butkoviću uputio je pismo u kojemu ga je ironično pozvao da njegove službe 'jednakom revnošću i brzinom' rješavaju sve ostale probleme - pa tako i nelegalno ponašanje autobusnih prijevoznika - te objavio da neće skidati znakove.

Kako tportal doznaje, u gradskoj upravi razmišljaju o ideji da na većini autobusnih stanica u gradu postave kamere koje će registrirati svako zadržavanje dulje od 30 sekundi i automatski ispisivati prekršajne naloge. Osim zbog autobusa, ova mjera uvest će se zbog nemarnih građana koji blokiraju stanice i izazivaju kaos na ulicama.