GEJMING

Pobrojali smo kultne igre koje definitivno treba preraditi u filmove

01.03.2020 u 23:14

Bionic
Reading

Ohrabreni relativnim uspjehom nedavno izašlog filma o Sonicu vratili smo se na dugo zanemarenu temu i razmislili koje bi druge videoigre jako dobro prošle na velikim ekranima

Nakon grbave produkcije i ponovnog dizajniranja glavnog lika, konačno smo imali priliku pogledati film o Sonicu. Premda se ne radi o apsolutnoj ruševini od uratka, činjenica je da se u njega moglo investirati malo više truda. Inspirirani klišejiziranom prosječnošću filma o najbržem plavom ježu na planetu odlučili smo napraviti listu videoigara koje bi bile izvrsne kao filmovi. Problem je, doduše, što velik broj popularnih igara bar donekle kopira već postojeće filmove, tako da izbor nije bio lak. Na kraju smo se, kao što to obično ide, priklonili najjednostavnijoj soluciji, a to je izboru između nekoliko najpopularnijih igara na svijetu - naslova koje je jako teško mrziti, bez obzira koliko ih producenti odlučili izobličiti.

The Elder Scrolls

Zamislite kombinaciju Lord of The Ringsa i Conana i dobir ćete okvirnu viziju serijala Elder Scrolls. Bethesda je od ranih početaka franšize proširila igrin univerzum koji seže puno dalje od zamišljenog kontinenta Tamriel, što znači da radnja ne mora slijepo pratiti određenu igru u serijalu. Što god potencijalni redatelj odluči raditi s ovom igrom, najgore što s može dogoditi je da dobijemo isprani film fantastike s pokojim zmajem i računalno generiranom 'epskom' bitkom.

Da stvar bude još bolja, tvorci igre, Bethesda, svojevremeno su sanjarili o ekranizaciji i dodjeljenju redateljske palice Steveu Jacksonu, redatelju trilogija Gospodar prstenova i Hobit.

Ne znamo zašto, ali čini nam se da bi ekranizacija Elder Scrollsa prije završila u kandžama Uwea Bolla, čovjeka koji je napravio pravu hrpu filmova inspiriranih videoigrama.

The Last of Us

The Last of Us, premda spada u već prilično izlizani žanr post apokaliptične drame, okreće zanimljivu premisu na opasni svijet uništene budućnosti, okrivivši opasnu gljivicu za propast skoro cijele ljudske vrste. Film bi, prema tome, vjerojatno bio još jedan horor s malo drukčijim čudovištima, no iskreno - izvorna igra je toliko dobro napisana i režirana da potencijalni redatelj ne bi imao baš previše zahtjevan posao.

Bit ćemo zadovoljni ako redatelj stavi Ellie i Neila u rudnik, daj im 200 patrona za sačmaricu i snimi barem jednu scenu iz prvog lica u kojoj glavni lik puca po zombijima.

DIGITALNA ZABAVA

Pobrojali smo deset najboljih hrvatskih videoigara svih vremena

Pogledaj galeriju

Half-Life

Half-Life spada među neke od najboljih videoigara ikad te je, dijelom zbog Valveovog neprestanog odgađanja treće epizode, postao još većom kulturnom ikonom nego što zavrijeđuje. Nemojte nas krivo shvatiti - riječ je o igri koja je s razlogom obilježila cijelu generaciju gejmera.

Uzmemo li sve gore navedeno u obzir, pitanje je kako bi izgledao film temeljen na Half-Lifeu. Za početak, neminovna je usporedba s brojnim drugim akcijskim znanstveno-fantastičnim naslovima poput Aliena, Total Recalla ili Terminatora. Half-Life je, u konačnici, više triler nego bijesomučna super-pucačina, što na kraju dana ne može biti loše po potencijalnu ekranizaciju.

Uz dobrog redatelja priča iza Half-Lifea mogla bi zbilja zasjati na velikom ekranu. Dodajte svemu ovome neobičnog protagonistu, rakove koji skaču ljudima na glavu (kao i ostale transdimenzionalne užase) i dobit ćete film kojeg će svi pamtiti.

Red Dead Redemption 2

Razlog zbog kojeg smo izabrali Rockstarov vestern prije Grand Theft Autoa je priča koja je u slučaju RDD 2 puno istaknutija. U igri pratimo eskapade ozloglašenog revolveraša Arthura Morgana i njegove bande Van der Linge dok bježe od svijeta koji se polako industrijalizira i mijenja.

Priča u igri je puna emotivnih trenutaka koji bi se lako mogli prebaciti na veliki ekran. Što se filma tiče, on bi se mogao u cijelosti baviti samom bandom i njihovim vođom Dutch Van der Lindeom. Široka paleta likova i njihovih međusobnih odnosa dodala je dubinu samoj igri, što znači da bi mogla funkcionirati i u filmskom formatu. Uostalom, riječ je o vesternu - žanru koji je vrlo popularan među filmoljupcima.