ZOOLOŠKI VRT ČESTICA

Plišane igračke za male i velike fizičare

11.10.2010 u 10:55

Bionic
Reading

Američka umjetnica Julie Peasley kombinirala je svoje artističko umijeće sa znanstvenim sklonostima i kreirala zanimljive plišane igračke ručne izrade koje svojim osobinama podsjećaju na fizikalne čestice

Peasley, koja je u djetinjstvu željela postati znanstvenica, ali je kasnije završila umjetničku školu, na ideju o kompletu koji je nazvala Zoološki vrt čestica došla je nakon posjeta jednom predavanju o fizici na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu 2008.

Očarana tajanstvenim svijetom elementarnih čestica, konzultirala se sa znanstvenicima i udžbenicima i na temelju njihovih uputa napravila simpatične raznobojne plišavce veličine šake. Na malenim ušivenim etiketama dječjim je jezikom popisala njihove glavne osobine.

Peasley kaže da joj je važno da stanovnici njezinog vrta budu što sličniji stvarnim česticama.

'Htjela sam u svojoj umjetničkoj interpretaciji biti što je moguće preciznija', objasnila je 40-godišnja Peasley. U zoo-paketu žive svima dobro poznati protoni, neutroni i elektroni, ali i cijeli niz manje poznatih čestica poput kvarkova i neutrina.

Kvarkovi su temeljni sastavni blokovi materije. Fizika ih je do sada otkrila šest: gornje, donje, čudne, šarmirane, vršne i dubinske.

Peasleyini kvarkovi trokutastog su oblika, a svoja svojstva pokazuju odgovarajućim smjerom – gore i dolje ili izgledom - šarmirani je šarmantan, dok čudni ima tri oka.

Postojanje neutrina znanstvenici su prije pola stoljeća otkrili na temelju gubitaka energije u nuklearnim reakcijama. Peasley ih je stoga predstavila kao razbojnike s crnim maskama na licu koji kradu energiju.

Svemir je pak predstavljen kao veliki crni plišavac posut svijetlim točkicama – zvijezdama i galaksijama, a pozadinsko mikrovalno zračenje ima pjege koje ilustriraju područja nižih temperatura. Bozoni su nositelji slabe nuklearne sile (pretpostavlja se da Higgsov česticama daje masu) te ih je Peasley dizajnirala kao debeljuce. Kompleti se prodaju u dvije verzije od 22 i 36 lutaka, a svaki sadrži i knjižicu s tumačenjima.

Zabavne i edukativne igračke vrlo su brzo stekle popularnost, osobito među znanstvenicima i profesorima sa smislom za humor, a narudžbe su stigle čak i iz laboratorija Fermi i Brookhaven u Sjedinjenim Državama te iz sveučilišta Oxford i Cambridge u Velikoj Britaniji.

Fizičari smatraju da bi vrt mogao imati obrazovnu vrijednost za djecu.

'U najmanju ruku djeca bi mogla naučiti imena čestica i kasnije se zainteresirati za znanost', rekao je Gerard 't Hooft, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1999. godine koji je na poklon dobio plišani foton.

Budući da fizika čestica u posljednje vrijeme ponovno dobiva na popularnosti zahvaljujući Velikom hadronskom sudaraču (LHC), možemo očekivati da će 'Zoološki vrt čestica' postati pravi hit.