TEHNO SAVJETI

Pitate se kako ubrzati rad vašeg uređaja s Androidom? Donosimo nekoliko savjeta

11.04.2020 u 16:51

Bionic
Reading

Tko ne bi htio uređaj koji brže radi? Pokazat ćemo vam nekoliko trikova kako ubrzati rad smartfona ili tablet računala s Googleovim operativnim sustavom

Donosimo pregled jednostavnih načina kako ubrzati rad uređaja s operativnim sustavom Android, a i upozorit ćemo vas na ono što neće pomoći.

Počistite početni zaslon

Ako vaš uređaj ima sporiji procesor ili malo radne memorije (RAM) čišćenje početnog zaslona moglo bi pomoći. Uklonite widgete koje ne koristite, isključite animirane pozadinske slike (wallpaper).

Promijenite launcher

Osnovni launcher na vašem smartfonu obično je osmišljen kako bi istaknuo najbolje značajke tog uređaja. Ali, to ne znači kako je ujedno i najbrži ili najučinkovitiji. U trgovini aplikacijama Google Play pregršt je launchera koji bi mogli biti bolji izbor. Isprobajte ih nekoliko dok ne nađete onaj koji vam odgovara.

Promijenite web preglednik

Po početnim postavkama web preglednik u uređajima s Androidom je Googleov Chrome, poznat po tome što je vrlo zahtjevan kad su resursi u pitanju. Postoji nekoliko načina kako to možete popraviti, ali bolje je prebaciti se na manje zahtjevan browser - primjerice, Puffin ili Operu.

Deinstalirajte loše aplikacije

Krivac za sporiji rad vašeg smartfona nisu uvijek opskurne aplikacije - to mogu biti i neke od vrlo poznatih, poput primjerice Snapchata ili Facebooka. Pokušajte ih zamijeniti lakšim (lite) izdanjima, namijenjenima uređajima sa slabijim resursima.

Uklonite antivirusni softver

Antivirusni softver često usporava rad smartfona i troši bateriju. Da, ujedno vas štiti od zlonamjernog softvera, ali to možete u velikoj mjeri postići i sami ukoliko se odgovorno ponašate. Ne preuzimate aplikacije iz neslužbenih izvora i ne klikate na sumnjive poveznice, recimo.

Zaustavite automatsku sinkronizaciju

Društvene mreže, vijesti, vremenska prognoza i brojne druge aplikacije automatski se osvježavaju kako bi vam u svakom trenutku mogle ponuditi najnoviji sadržaj. Ako ste instalirali previše takvih aplikacija, rad vašeg smartfona počet će usporavati.

Provjerite što je od tih sinkronizacija doista nužno. Isključite automatsko osvježavanje za one kojima to nije potrebno, postavite dulja razdoblja za sinkronizaciju za one za koje je to moguće, a pojedine vi povremeno ručno osvježavajte.

Instalirajte softverske nadogradnje

Svako novo izdanje Androida donosi poboljšanja u odnosu na prethodno. Moguće je kako je vaš smartfon usporio zato što niste instalirali softversku nadogradnju koja bi mu omogućila brži rad. Isto vrijedi i za aplikacije.

U trgovini Play uključite automatsko nadograđivanje kako bi dobili nove nadogradnje čim se pojave. Otvorite Settings pa Auto-update kako bi to namjestili.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju

Redovno ponovno pokrećite uređaj

Ne morate to činiti svaki dan, ali ponovno pokretanje (reboot) jednom u svakih tjedan do deset dana pomoći će operativnom sustavu vašeg uređaja u boljem funkcioniranju. A

ko to ne pomogne, pokušajte ga vratiti na tvorničke postavke. Nemojte zaboraviti napraviti sigurnosnu kopiju (backup) važnih podataka prije no što to učinite!

Ubrzajte animacije

Otvorite Setings pa Developer options (Settings, System pa Developer options za izdanje Android Oreo i novija) te postavite Window animation scale, Transition animation scale i Animator duration scale na .5x. Time ćete prepoloviti duljinu trajanja animacija.

Ne možete pronaći Developer options? Otvorite Settings, pa About phone (Settings, System pa About phone za izdanje Android Oreo i novija) te kucnite Build number sedam puta kako bi se ta opcija pojavila.

Isprobajte drukčiji ROM

Obični ROM sadrži kompletno izdanje operativnog sustava Android i zamjenjuje sav softver predinstaliran na vaš uređaj. ROM-ovi mogu izgledati različito, imati drukčije značajke ili biti optimizirani za drukčiju izvedbu.

Drukčiji ROM mogao bi biti dobra ideja ako osnovni softver na vašem uređaju nije baš najbolji, odnosno ako je nakrcan suvišnim i nepotrebnim softverom. Moguća alternativa je, primjerice, LineageOS.

Upogonite prilagođeni kernel

Kernel upravlja svim interakcijama između softvera i hardvera u vašem uređaju. Prilagođeni kernel omogućava promjene u načinu kako hardver funkcionira. Možete, na primjer, promijeniti koliko brzo procesor postiže maksimalnu brzinu rada ili pod kolikim opterećenjem treba biti prije no što aktivira dodatne jezgre.

ljudska psihologija

Devet neobičnih kvaliteta posjeduju samo inteligentni ljudi. Jeste li i vi među njima?

Pogledaj galeriju

Što ne funkcionira: Task Killers

U trgovini Play naći ćete hrpu aplikacija čiji tvorci tvrde kako mogu ubrzati rad vašeg uređaja tako što će pogasiti procese aktivne u pozadini kako bi oslobodili više radne memorije. To baš i nema veze s načinom na koji Android koristi radnu memoriju, a za posljedicu može imati upravo suprotan učinak.

Naime, procesi koji moraju biti aktivni u pozadini kako bi uređaj normalno funkcionirao će se odmah po gašenju ponovno aktivirati. To stalno gašenje i aktiviranje može dovesti do usporavanja rada vašeg uređaja.

Što ne funkcionira: Gašenje aplikacija

Vrijedi isti rezon kao i za Task Killere. Bolje je prepustiti Androidu da sam odredi koje će aplikacije automatski aktivirati i gasiti kako bi oslobodio memoriju nego da vi po tome stalno prčkate.

Što ne funkcionira: Aplikacije za ubrzavanje i defragmentiranje

U pravilu izbjegavajte bilo koju aplikaciju za koju se tvrdi kako može ubrzati rad vašeg uređaja bez rootanja. To uključuje RAM boostere, ubrzivače SD kartica i tome slično. Obično ne samo što ne rade to što obećavaju već su nakrcane napasnim oglasima i mogu usporiti rad vašeg uređaja.

Alati za defragmentiranje, s druge strane, besmisleni su za uređaje s Androidom jer je u njima flash memorija, na koju fragmentacija nema učinka.