TEHNO SAVJETI

Teško se nosite s izazovima rada od kuće? Evo što bi vam moglo pomoći

04.04.2020 u 12:08

Bionic
Reading

Svakako postavite plan, ali nemojte se fokusirati samo na posao i nemojte biti previše strogi prema sebi

Ako vam se čini kako ste suočeni s previše toga odjednom, niste u tome usamljeni. Čak i Googleova stručnjakinja za produktivnost hrva se s promjenama u radu i poslovnom životu uvjetovanim izbijanjem pandemije koronavirusa.

Laura Mae Martin savjetuje sve - od novih Googleovih zaposlenika do direktora na najvišim razinama - kako biti produktivniji. U Googleu je desetak godina. Prije no što se počela baviti podizanjem produktivnosti radila je u prodaji.

Nakon što je pandemija prisilila Googleove zaposlenike na rad od kuće Martin je morala smisliti nove načine kako motivirati zaposlenike i pomoći im da se nose sa stresom. Domislila se savjeta koji će svima dobro doći.

  • +50
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: Juan Ignacio Roncoroni

Najvažniji prvi korak je dan prije napraviti plan za idući dan. Znate li što trebate napraviti lakše ćete maksimalno iskoristiti vrijeme koje vam je na raspolaganju (primjerice, dok dijete spava) za obavljanje posla.

Za Googleove zaposlenike Martin je napravila posebnu radnu tablicu, ali može ju svatko izraditi za sebe kako bi ju prilagodio svojim potrebama i mogućnostima. U njenoj tablici, primjerice, navedeno je kad je vrijeme za popodnevni odmor djeteta i što sve mora napraviti tijekom tog razdoblja.

Raspored kojeg ćete sastaviti ne mora biti krut jer ćete si time samo priuštiti još više stresa ukoliko ga se ne uspijete pridržavati. Stoga ostavite prostora za eventualne izmjene, rošade, kašnjenja i tome slično.

Pokušajte otkriti tijekom kojeg dijela dana ste najproduktivniji i tad obavite najviše zadaća koje ste planirali.

Ali, nemojte se fokusirati samo na posao. Pronađite ponešto vremena za sebe i ono što volite. Provedite kvalitetno vrijeme s djecom i ukućanima, meditirajte, čitajte, pogledajte epizodu omiljene TV serije... To će vam pomoći da budete produktivniji kad to zatreba, ali i da zadržite zdrav razum.

Iako rad od kuće ima svojih prednosti - primjerice, ne morate se strogo držati radnog vremena od 9 do 5 - Martin upozorava kako je u ovom trenutku najvažnije ne tražiti previše od sebe.

Što ne stignete obaviti danas, napravit ćete sutra. U redu je ne biti maksimalno produktivan. Posao neće pobjeći, piše Business Insider.