WEB ALTERNATIVE

Pet razloga zbog kojih bi vam se mogao svidjeti web-preglednik Vivaldi

28.06.2017 u 11:25

Bionic
Reading

Riječ je o vrlo elegantnom pregledniku koji pod poklopcem krije nekoliko jako ugodnih iznenađenja

Dobro, kristalno nam je jasno da ste zaljubljeni u svoj Firefox ili Chrome ili (bože sačuvaj) Explorer. No pazite - ako niste pratili scenu prošlih godinu dana, vjerujte nam - propustili ste puno toga. Prije godinu dana po prvi smo put vidjeli Vivaldi - preglednik kojeg je napravio autor originalne Opere. Radi se o programu koji se na najslikovitiji mogući način u potpunosti podlaže korisničkom iskustvu te nudi nekoliko opcija koje konkurencija nema.

1. Izgled

Dobro, riječ je o još jednom pregledniku koji pada u Chromiume - preglednike koji su premaz boje preko Chromea. Premda Vivaldi potiče od Chromiuma, razvojni tim uložio je masu truda kako bi preglednik učinio jedinstvenim. Da, postoje sličnosti - no jako ih je teško pronaći.

2. Mogućnost podešavanja

Skoro svaki vizualni element Vivaldija podložan je vašoj volji - možete ga micati, mijenjati ili skrivati. Ako volite tradicionalni izgled, samo uključite Native Window mode. Vivaldijeva posvećenost podešavanju i modifikacijama ne staje samo na estetici. Ovaj vrlo elegantni preglednik dovoljno je fleksibilan da zadovolji sve napredne korisnike (pa čak i iskusnije vlasnike Windowsa 10).

Skraćenice na tipkovnici 

Velika većina preglednika korisniku ne dopušta ubacivanje specijalnih skraćenica. U slučajevima kada je to bilo moguće kroz ekstenzije, ekstenzije su mogle promijeniti samo mali broj skraćenica. Vivaldi korisniku omogućuje da napravi skraćenicu za praktički svaki komadić preglednika, a njihov broj je neograničen.

Gestikulacija mišem

Ako više surfate mišem nego tipkovnicom, Vivaldi je tu za vas. Moguće je povezati gestu uz bilo koju akciju u pregledniku, a svoje geste možete konfigurirati sa horizontalnim i vertikalnim gestama u do pet koraka.

Sustavi za pretraživanje 

Zbilja je šteta vidjeti da veliki preglednici nemaju  podršku za specijalne sustave za pretragu, no Vivaldi (na sreću) ne spada među njih. Sustave za pretraživanje weba vrlo ih je jednostavno definirati te što je najbolje - moguće ih je dodati koliko god želite.

3. Brzina

Vivaldi se pokreće zapanjujuće brzo. Čak uz hrpu otvorenih tabova, ovaj preglednik se pokreće svega dvije sekunde - ponekad i kraće. Ovo je dijelom uzrokovano 'lazy tabom' koji ne učitava tabove sve dok na njih ne kliknete. Pošto Vivaldi koristi Blink engine kojeg koriste Chrome, Opera i drugi slični poreglednici - imat ćete brzo učitavanje na koje ste navikli i kod drugih browsera. 

4. Brze komande

Quick Commands ili Brze komande jako podsjećaju na Spotlight u macOS-u ili Command Palette u Sublime Textu. Koncept je relativno jednostavan: stisnite F2 i počnite pisati ili koristiti kursorske tipke. Uz Brze komande vrlo ćete učunkovito šetati među tabovima, pokretati akcije unutar preglednika, pa čak i pretraživati popis prethodno posjećenih stranica.

5. 'Gomilanje' tabova

Za smanjivanje nereda kojeg uzrokuje hrpa otvorenih prozora možete koristiti Tab Stacking iliti Gomilanje tabova. Samo povucite jedan tab na drugi i oni će se kombinirati u jedan, a uz to ostati autonomne. Možete ciklirati među tabove unutar taba pomoću Ctrl+Tab komande, no štos je u tome da time štedite na hrpi prostora.

Primjera radi, možete strpati sve tabove iz jedne domene na jedno mjesto, a kad vam dosadi samo desno klinete na tab i stisnite Unstack na tab kojem želite beskonačnu slobodu.

Vivaldi je zakon! Izvor: Društvene mreže / Autor: Vivaldi