IZAZOVI

Pa dobro nije li došlo vrijeme za brže punjenje mobitela?

19.02.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Tehnologija baterija se nije značajnije izmijenila posljednjih godina, ali jesu komponente - baš kao i potrebe potrošača. Uređaji su sve većih dijagonala, koji pak traže sve veće baterije da bi trajanje bilo koliko-toliko slično onim manjim uređajima. U svemu tome postoji još jedna 'kvaka' - punjenje baterija velikog kapaciteta traje jako dugo

Dok je priključak za punjenje mobilnih uređaja standardiziran (microUSB), sami punjači nisu. Nije tako rijetkost da se u stanu s više uređaja ugrabi prvi dostupan microUSB konektor i priključi uređaj, samo da bi isti nastavio s pražnjenjem ili se uopće ne bi punio. Kako piše CNet, dio poteškoća rješava USB 3.0 standard, kojim je povećan plafon s 500 miliampera na 900mA.

Postoji i drugo rješenje. Qualcomm razvija novu verziju Quick Charge standarda koji bi trebao omogućiti do 75% brže punjenje u odnosu na 'konvencionalnu tehnologiju'. Kako se pak ne bi ugrozili uređaji slabijih karakteristika baterija, ovaj veliki proizvođač čipova surađuje s mobilnim proizvođačima kako bi osigurali da se uređaji pune korektno i bez rizika od uništavanja el. komponenti.

Quick Charge 2.0 standard nije jedini kojim se pokušava 'provući' više električne energije kroz microUSB konektor. Grupa zadužena za razvoj USB standarda je na ovogodišnjem sajmu CES predstavila sustav koji podržava do 100W, ali je za njega potreban poseban set kablova. Oni koji najviše putuju sasvim sigurno će s veseljem dočekati QC 2.0, a proizvođači mobilnih telefona trebaju tek aktivirati tehnologiju u postojećih sedamdesetak uređaja koji zadovoljavaju QC 1.0 standard. To se očekuje krajem ove godine.