TEHNO PREGLED

Ovo su najbolje aplikacije u 2023. za razmjenu poruka zaštićene enkripcijom

22.04.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Ako vam nije svejedno može li netko nepozvan čitati poruke koje razmjenjujete s drugim ljudima, trebate aplikaciju koja nudi odgovarajuću razinu zaštite

Aplikacije zaštićene enkripcijom mogu pomoći u zaštiti vaše privatnosti jer onemogućuju presretanje privatnih razgovora.

Donosimo pregled najboljih ovogodišnjih aplikacija te vrste za operativne sustave Android i iOS.

1) Signal (Android | iOS)

Besplatna aplikacija koja nudi razmjenu poruka, glasovne pozive i grupni razgovor (do 40 sudionika za video razgovore), koristeći vlastiti enkripcijski protokol od pošiljatelja do primatelja.

Također je moguće slanje medijskih dadtoteka i drugih privitaka, a u ponudi su i prilagođene pozadine te animirane naljepnice. Poruke je moguće postaviti na samouništenje nakon određenog vremena, dok vam dodatak za web preglednik Chrome omogućuje korištenje Signala i na računalu.

Korisničke račune pri Signalu moguće je prenijeti s jednog uređaja s Androidom ili iOS-om na drugi, pa i ako promijenite telefonski broj.

2) Telegram (Android | iOS)

Nakon što povežete svoj telefonski broj s korisničkim računom pri Telegramu moći ćete slati enkriptirane poruke. Ali, ovo je također i platforma s ogromnim korisničkim grupama i emisijama koja omogućuje brz pristup milijunima korisnika.

Enkripciju od pošiljatelja do primatelja morate uključiti jer nije predviđena zadanim postavkama. Uz to, koriste vlastiti sustav MTProto za enkriptiranje.

Moguće je postaviti poruke na samouništenje, dijeliti videozapise i dokumente, a u grupnim razgovorima može sudjelovati do 200 tisuća korisnika.

Međutim, razgovori s više od dva sudionika neće biti kriptirani od pošiljatelja do primatelja.

3) WhatsApp (Android | iOS)

Najpopularnija svjetska samostalna aplikacija za chat i pozive koristi Signalov enkripcijski protokol od pošiljatelja do primatelja za sve poruke od 2016. godine. Aplikacija također testira korištenje jednog računa na četiri različita uređaja odjednom.

Ažuriranja WhatsAppa omogućila su sigurnosne kopije šifrirane od kraja do kraja i dodala mogućnost da chatovi koji nestaju postanu zadani. Također možete prenijeti svoju povijest razgovora s iPhonea na Android, a iOS beta sugerira da uskoro dolazi značajka prijenosa s Androida na iPhone.

Facebook je 2014 godine kupio WhatsApp i kasnije prekršio obećanje kako neće monetizirati uslugu, zbog čega su njegovi osnivači otišli. Jedan od njih je bio supokretač Signala.

Neki podaci o ponašanju korisnika WhatsAppa sada se dijele s Facebookom, što je stvorilo veću potražnju za alternativama WhatsAppu. Ipak, WhatsApp ostaje jedan od najlakših načina za korištenje enkripcije od pošiljatelja do primatelja.

Korisnici koji žele biti potpuno sigurni u svoju sigurnost mogu provjeriti 60-znamenkasti sigurnosni kod za provjeru svakog chata ili QR kod koji možete usporediti s kontaktom kako biste bili sigurni da je vaš razgovor šifriran.

Također biste trebali osigurati kako se sigurnosna kopija vaših poruka sinkronizira samog WhatsAppa, a ne s Appleovim iCloudom.

4) Threema (Android | iOS)

Threema koristi kriptografsku biblioteku NaCl. Kada pokrenete aplikaciju, generira jedinstveni Threema ID ključ, što vam omogućuje potpuno anonimno korištenje aplikacije.

Ako želite, svoj račun možete povezati s adresom e-pošte ili telefonskim brojem. Također možete dobiti QR kod koji se može skenirati i koji možete pokazati drugim korisnicima Threeme ako se osobno sretnete, ali ne želite razmijeniti imena.

Uz uobičajeni niz značajki za razmjenu poruka kao što su šifrirani tekst, glas, slike i video poruke, aplikacija također uključuje dijeljenje datoteka (20 MB po datoteci), emojije, grupno slanje poruka i sustav anketiranja za dobivanje povratnih informacija od prijatelja i kontakata.

Osim što ju treba platiti, nedostatak Threeme je to što nije baš zaživjela u engleskom govornom području, tako da ćete možda teško pronaći druge korisnike osim ako ne govorite njemački.

5) Wire (Android | iOS)

Wire ima zaštitu od pošiljatelja do primatelja za izravne poruke, glasovne i video pozive, s podrškom za GIF-ove, audio i video isječke i skice te lokalno i dijeljenje datoteka putem servisa Dropbox.

Aplikacija također nudi višeplatformsku sinkronizaciju između uređaja i podršku za višestruke račune, omogućujući vam da odvojite osobnu i poslovnu komunikaciju.

Koristi vlastiti protokol enkripcije Proteus, temeljen na Signalovom protokolu. Mobilna i web verzija aplikacije su besplatne, s premium razinom dostupnom za tvrtke.

Matična tvrtka, Wire Swiss, izvorno je osnovana i radila u Švicarskoj. Holding se preselio u Sjedinjene Države 2019. godine, pa zatim u Berlin početkom 2021.

6) Viber (Android | iOS)

Viber nudi enkripciju od pošiljatelja do primatelja na svim platformama. Izvorno razvijena u Izraelu, sad je u vlasništvu japanskog diva e-trgovine Rakuten.

Poput Telegrama, nudi i druge pogodnosti poput naljepnica i zajednice, a nedavno i filtere proširene stvarnosti za uljepšavanje selfija.

Zgodna značajka je sličica lokota označena bojom koja korisnicima brzo pokazuje koliko je razgovor zaštićen (siva za šifrirane komunikacije, zelena za šifrirane komunikacije s pouzdanim kontaktom i crvena u slučaju da postoji problem s ključem za autentifikaciju ).

Također ima samouništavajuće tajne razgovore, uključene u grupne razgovore i na svojoj stolnoj aplikaciji, plus značajku skrivenih razgovora za skrivanje chat soba na zajedničkom uređaju.

Aplikacija i komunikacija s drugim korisnicima Vibera su besplatni, ali ćete morati malo platiti za pozive korisnicima koji nisu Viber.

7) Facebook Messenger (Android | iOS)

Mobilne inačice Facebookove aplikacije uključuju komunikacijske mogućnosti u obliku tajnih razgovora zaštićenih enkripcijom od pošiljatelja do primatelja. Temelje se na istom sustavu šifriranja koji se koristi u Signalu i potrebno ih je aktivirati.

Omogućuju slanje i primanje šifriranog teksta, slika i naljepnica na i s jednog mobilnog uređaja, s opcijom za vremenski ograničene samouništavajuće poruke kao kod Snapchata.

Nedavno je Messenger dodao opcije za enkripciju od pošiljatelja do primatelja glasovnih i videopoziva jedan-na-jedan, grupnih razgovora, poziva i videorazgovora.

Ipak, imajte u vidu kako je to Facebook, koji ima prilično lošu reputaciju kad su zaštita podataka i privatnosti u pitanju.

8) Dust (Android | iOS)

Bivši Cyber ​​Dust koristi kombinaciju enkripcija AES-128 i RSA-2048 za zaštitu objava i poruka. Također je dizajnirana da zadrži izravne poruke u RAM-u što je više moguće, umjesto u trajnoj pohrani vašeg telefona.

Poruke se mogu postaviti na samouništenje unutar 24 sata ili odmah nakon čitanja. Ne prikazuje korisnička imena u poruci i obavještava vas ako je snimka zaslona snimljena unutar aplikacije, a ima i alat za skriveno pretraživanje za održavanje privatnosti tijekom pretraživanja weba.