TEHNO PREGLED

Može li išta doista zamijeniti Twitter? Vjerojatno ne, ali pružite priliku ovim alternativama

13.11.2022 u 19:23

Bionic
Reading

Twitter se s godinama prometnuo u platformu koja služi u razne svrhe, zbog čega ju nije lako nadomjestiti. Ipak, to ne znači kako ne biste trebali pokušati

Možda vam se ne sviđa smjer u kojem je Twitter krenuo pod palicom Elona Muska. Možda vam je preko glave cirkusa oko ove društvene mreže zadnjih pet-šest mjeseci ili vam je jednostavno dosadila.

Što god da je razlog, moguće je kako ste upravo sad u potrazi za nečim što će zamijeniti svakodnevno tvitanje. Dostojna zamjena vjerojatno ne postoji, no donosimo pregled aplikacija koje biste mogli uzeti u obzir.

1) Mastodon (Android | iOS)

O Mastodonu smo već pisali nešto opširnije. Riječ je o visoko distribuiranoj platformi na kojoj imate više kontrole nad sadržajem i komunikacijom, ali traži nešto više tehničkog znanja za korištenje. Naći će se za svakog ponešto, velik broj tviteraša preselio se upravo na nju. U manje od dva tjedna dobila je blizu pola milijuna novih korisnika.

2) Gab

Gab je uspio zaraditi zabranu i u Appleovoj trgovini aplikacijama App Store (2016. godine) i u Googleovom Playu (2017.), zbog izostanka dovoljne razine moderiranja, uključujući i sadržaj koji potiče nasilje i zagovara mržnju protiv skupina ljudi.

Poznat je po tome što okuplja ekipu koja je na desnom kraju političkog spektra. Izgledom podsjeća na kombinaciju Facebooka i Twittera, a nudi mogućnost unosa do 300 znakova po objavi.

3) Amino (Android | iOS)

Amino sliči Mastodonu po tome što se možete priključiti zajednici koja dijeli vaše interese. Ako ste zainteresirani, pročešljajte njegovo web odredište prvo kako biste vidjeli o čemu se radi. I imajte na umu kako ima sadržaja koji nisu baš za djecu.

4) GETTR

Društvena mreža zasnovana na načelima "slobode govora, nezavisnog razmišljanja i odbijanja političke cenzure", GETTR je jednostavan za korištenje i dostupan putem računala i pametnih telefona.

5) Parler

Parler ima reputaciju konzervativne društvene mreže još otkad se prvi put pojavio. Kao i na Twitteru, na objave je moguće odgovoriti, možete ih podijeliti i lajkati. Od listopada 2022. godine u vlasništvu je repera Kanyea Westa, ako vam je to važno.

6) Cohost

Želite li se uključiti u društvenu mrežu koja tek pravi prve korake, Cohost bi mogao biti pravi izbor. Izgleda kao kombinacija Facebooka i Tumblra i nema oglasa. Za mjesečnu ili godišnju pretplatu možete dobiti pristup naprednijim značajkama.

7) CounterSocial

Ako ste koristili TweedDeck, CounterSocial će vam biti odmah poznat. Od ostalih mreža u ovom izboru razlikuje se po značajkama za zaštitu poput, recimo, prepoznavanja deepfakeova, otkrivanja botova, upozorenja na moguće hakiranje korisničkih računa i sustava ocjenjivanja vjerodostojnosti medija.

8) Raftr (Android | iOS)

Isprva izgrađena oko praćenja vijesti dok se događaju, ova se mreža u međuvremenu preorjentirala na platformu za sveučilišta, organizacije i klubove, odnosno ponajprije korisnike stare između 15 i 25 godina.

9) Plurk

Zanemari li se vodoravno postavljena vremenska crta, Plurk je iznenađujuće nalik Twitteru. Među značajkama koje nudi su grupni razgovori i slanje izravnih poruka, između ostalog.

  • +4
Pogled na Zemlju iz svemira Izvor: Profimedia / Autor: Wavebreak

10) WT.Social

Poznata kao WikiTribune, WT.Social je mreža namijenjena onima koji ne vole dezinformacije i vole suvislo raspravljati. Dobit ćete preporuku tema, objave mogu biti dijeljene ljudima koji vas prate ili u subwikiju kojem ste se priključili.

11) Discord

Omiljen među ljubiteljima računalnih igara, Discord se već pokazao kao dostojna alternativna brojnim sličnim servisima. Osim objava, podržava snimanje glasnovnih razgovora, prijenos video razgovora, slanje datoteka i još štošta drugo.

12) Aether

Moderiranje sadržaja u Aetheru igra puno veću ulogu nego što je to slučaj s Twitterom i većinom srodnih platformi. Možete napraviti više anonimnih korisničkih računa i objavljivati gdje god vam se svidi. Poseban je po još nečemu: poruke koje objavljujete ne ostaju online zauvijek već bivaju obrisane nakon nekog vremena.

Isprobajte više aplikacija i servisa

Što ako niste zainteresirani za jednu aplikaciju kao zamjenu za Twitter? Pa, možete pokušati na drugi način doći do onoga za što vam je služio.

Primjerice, za praćenje vijesti možete instalirati agregator kao što je Appleov News ili Googleov News. Za izbor vijesti po vlastitom ukusu upotrijebite Feedly, Newsify, Inoreader ili neku sličnu aplikaciju.

Stručna mišljenja i poglede na aktualne događaje možete potražiti na platformama kao što su Substack ili Medium, gdje brojni istaknuti tviteraši objavljuju dulje članke. Potražite ih i na Instagramu, YouTubeu, TikToku i Linkedinu, kao i među podcastima.

Linkedin je dobar i ako tražite ljude s kojima biste se mogli umrežiti u poslovne i druge svrhe.

Za druženje sa zajednicom istomišljenika možete upotrijebiti grupe na Facebooku, subreddite na Redditu, relevantne grupe na Discordu ili Mastodonu...

Za audio rasprave uživo pogledajte što za ponuditi ima Clubhouse, za skrolanje dok vam se ne zavrti u glavi odlični su TikTok (ili Instagram Reels).