UŠTEDA PROSTORA

Stiže nova opcija: Androidi sada mogu arhivirati rijetko korištene aplikacije

12.04.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Najnovija značajka za arhiviranje automatski smanjuje aplikaciju za 60 posto bez da je izbriše s uređaja

Google je počeo isporučivati alat za automatsko arhiviranje na Androidu koje služi za oslobađanje veće količine slobodnog prostora bez potpune deinstalacije aplikacija s uređaja. Google je arhiviranje najavio prošle godine, a nada se da značajka automatskog arhiviranja automatski oslobađa prostor koji zauzimaju aplikacije koje se ne koriste često i to za skoro 60 posto - bez brisanja aplikacije povezanih podataka.

Arhivirane apliakcije razlikuju se po ikonici oblaka koja lebdi iznad aplikacijine. Pritisak prstom na arhiviranu aplikaciju ponovno pokreće preuzimanje te ih u cijelosti restaurira - uz uvjet da je aplikacija još dostupna u Google Playju. Značajka bi mogla biti korisna onima koji nisu sigurni hoće li u cijelosti izbrisati aplikaciju kako bi oslobodili prostor, uz naglasak da značajka neće moći obuhvatiti sve programe. Google navodi da aplikacije koje se mogu arhivirati moraju spadati pod format Androidovog App Bundlea te da će aplikacije s podrškom za arhiviranje rijeđe završiti u sugestijama za deinstalaciju.

Korisnici Androida trebat će odobriti korištenje značajke za automatsko arhiviranje. Opcija će se prikazati nakon što odlučite instalirati aplikaciju koja bi premašila maksimalni kapacitet uređaja. Nakon što je omogućite, opcija će arhivirati sve nekorištene aplikacije na smartfonu.

Androidovo automatsko arhiviranje programa dolazi nekoliko godina nakon što je Apple s iOS-om 11 uveo opciju za brisanje nekorištenih aplikacija, dozvolivši korisnicima da 'izbrišu' rijetko korištene aplikacije dok zadržavaju pohranjene korisničke podatke i stvari poput pohranjenih postavki, piše Verge.