TEHNO PREGLED

Automobili koji mijenjaju boju, pametne WC školjke... Smionih ideja u Las Vegasu nije nedostajalo

09.01.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike možda je manji nego prije pandemije, ali mu ne nedostaje smionih ideja i koncepata

Od automobila koji mijenjanju boju, prijenosnih računala s dva zaslona i žurnih satelitskih SMS-ova do pećnica s umjetnom inteligencijom i pametnih WC-a koji skeniraju urin, ovogodišnji sajam potrošačke elektronike Consumer Electronics Show u Las Vegasu (SAD) nudi više futurističkih koncepata nego ikad dosad.

Pogledajmo pregled najzanimljivijih među njima.

Automobili koji mijenjaju boju

BMW-ov i Vision Dee ima sloj e-tinte na površini, zahvaljujući čemu može začas promijeniti boju. Ali, to nije sve. Opremljen je i zaslonom koji se proteže preko cijelog vjetrobrana, koji bi trebao postati dostupan od 2025. godine.

Sony i Honda su predstavili zajednički prototip električnog automobila nazvan Afeela, koji je prekriven iznutra i izvana sa 45 senzora i ima veliki zaslon medija unutra, vjerojatno kako biste na njemu mogli igrati Playstation.

I njega možemo očekivati do kraja 2025.

Volkswagenov ID7 je ponešto prizemljeniji. Riječ je o električnom izdanju popularnog Passata koje može prijeći nešto više od 640 kilometara na jednom punjenju.

Obojan je elektroluminiscentnom bojom koja se tijekom predstavljanja mijenjala u ritmu glazbe. U prodaju bi trebao krenuti krajem 2024.

Asusov 3D zaslon bez naočala

Laptop Vivobook tvrtke Asus dolazi s 3D zaslonom za čije korištenje naočale nisu potrebne. Umjesto njih koristi sustav za praćenje kretanja očiju i lentikulatne leće ugrađene u OLED zaslon dijagonale 16 inča (40,6 centimetara).

Zahvaljujući tome može prikazati različitu sliku za svako oko, što stvara dojam trodimenzionalnosti. Podržava 3D filmove i igre, kao i softver za kreativce. U prodaju će krenuti kasnije ove godine.

Acer i Sony razvijaju slične projekte.

Lenovo laptop s dva zaslona

Najnovije izdanje Yoga Booka nema klasičnu tipkovnicu već nudi drugi zaslon. Oba zaslona u prijenosniku s operativnim sustavom Windows 11 su OLED, dijagonale 13,3 inča (33,7 cm).

Moguće ga je koristiti kao tradicionalni laptop, u poziciji šatora, čitati kao knjigu ili preklopiti kao tablet računalo. Uz odvojivu tipkovnicu i preklopivu nožicu Yoga Book 9i je moguće pretvoriti u radnu stanicu s dva zaslona.

Koštat će 2.099 američkih dolara u Sjedinjenim Državama, gdje bi se trebao pojaviti u prodaji u lipnju ove godine.

Samsungova pećnica zna kad bi vam hrana mogla zagorjeti

O ovoj smo pametnoj pećnici već pisali, pa samo kratki podsjetnik: Bespoke AI ima kameru koja može prepoznati različite namirnice, preporučiti vam kako ih skuhati i upozoriti kad bi hrana mogla zagorjeti.

Pametna WC školjka koja skenira urin

U-Scan tvrtke Withings prvi je kućni laboratorij za skeniranje urina. Za ovu delikatnu operaciju koristi uređaj promjera 90 milimetara kojeg treba montirati na rub WC školjke.

Može pratiti 100 biomarkera za nadzor menstrualnog ciklusa i razine hormona, hidracije, hranjivih tvari... Prikupljene podatke šalje u prateću aplikaciju Health Mate.

U prodaju kreće sredine ove godine, po cijeni od otprilike 570 eura. Za trakice koje bi trebale izdržati do tri mjeseca trebat će izdvojiti dodatnih približno 35 eura.

Satelitsko slanje SOS poruka za sve

Apple je tijekom prošle godine vlasnicima iPhonea 14 omogućio slanje SOS poruka putem satelita.

Sad proizvođači čipova Qualcomm i Mediatek dodaju sličnu značajku svojim top modelima procesora, koji bi se mogli naći u najskupljim pametnim telefonima s operativnim sustavom Android u drugoj polovici ove godine, piše Guardian.