tehno pregled

[FOTO] Završio je CES 2023: Ovo su ključne stvari koje su obilježile sajam

09.01.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Osim tendencije okretanja tehnoloških kompanija prema rješavanju globalnih izazova, ovogodišnji sajam obilježili su automobili i mobilnost, digitalno zdravlje, Web3 i metaverzum te startupi među kojima se istaknuo hrvatski Zuluhood

Najveći svjetski tech događaj, sajam CES 2023 završio je nakon četverodnevnog lansiranja novih proizvoda, najava velikih kompanija i tehnoloških inovacija koje će pomoći u rješavanju globalnih izazova. CES je nadmašio očekivanu posjećenost privukavši više od 115 tisuća stručnjaka iz IT industrije. S više od 3.200 izlagača, uključujući tisuću startupa, CES 2023 je predstavio sljedeću eru inovacija, od prijevoza i mobilnosti do digitalnog zdravlja, održivosti, Weba3, metaverzuma i šire.

Po prvi puta CES je imao i temu usmjerenu na globalnu sigurnost za sve. CES se udružio sa Zakladom Ujedinjenih naroda za ljudsku sigurnost i Svjetskom akademijom umjetnosti i znanosti u globalnoj kampanji Ljudska sigurnost za sve (HS4A) za poticanje sigurnosti hrane, pristupa zdravstvenoj skrbi, osobnih prihoda, zaštite okoliša, osobne sigurnosti, zajednice sigurnosti i političke slobode.

Proizvodi predstavljeni na CES-u 2023 bavili su se globalnim problemima kao što su pristup čistoj vodi, sigurnost hrane, infrastruktura pametnih gradova, održiva energetska rješenja, osobna sigurnost i više. CES je također predstavio najnoviju tehnologiju pristupačnosti, s inovacijama koje pomažu osobama s invaliditetom.

Na CES-u je bilo preko 40 tisuća međunarodnih sudionika iz više od 140 zemalja a događaj je pratilo 4.800 globalnih medija iz 69 zemalja, uključujući, dakako i tportal.

Među velikim tvrtkama koje su se predstavile bili su Lenovo, Amazon, Bosch, BMW, Canon, Delta, Google, Hisense, John Deere, Cat, LG Electronics, Microsoft, Qualcomm, Panasonic, Samsung, Sony i drugi.

  • +27
CES 2023 Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Ključni trendovi koji su pokazani na sajmu CES bili su:

• Ljudska sigurnost za sve

• Automobilizam i mobilnost: s oko 300 izlagača tehnologije vozila, CES 2023. bio je jedan od najvećih sajmova automobila na svijetu.

• Digitalno zdravlje: CES 2023 donio je više digitalnih zdravstvenih inovacija i brendova na globalnu scenu, pokazujući koliko brzo tržište raste. Inovacije su uključivale digitalnu terapiju, mentalno zdravlje, tehnologiju za zdravlje žena i telemedicinu.

• Održivost: Globalni brendovi kao što su John Deere, LG, Samsung i Siemens pokazali su kako inovacije mogu sačuvati energiju i povećati proizvodnju električne energije, stvoriti održive poljoprivredne sustave, opskrbiti energijom pametne gradove i podržati pristup čistoj vodi.

• Web3 i metaverzum: po prvi put, CES 2023 je imao namjensko metaverzum područje na izložbenom prostoru, ističući revolucionarnu senzorsku tehnologiju koja gradi sveobuhvatne, interaktivne digitalne svjetove.

• Startupi: Eureka Park na CES-u predstavio je 1000 startupova iz zemalja, regija i teritorija, uključujući Japan, Koreju, Francusku, Italiju, Tajvan, Tursku, Hong Kong, Nizozemsku, SAD i Ukrajinu. Tehnologija je uključivala rješenja za obnovljivi papir za smanjenje emisije CO2; AI tehnologija koja se koristi za smanjenje bacanja hrane; solarna tehnologija za proizvodnju električne i toplinske energije; aplikacije za osobnu sigurnost i više. Na ovom dijelu sajma sudjelovao je i jedini hrvatski predstavnik – Zuluhood ostvarivši zapažen uspjeh.