TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Istraživanje: TikTokov algoritam prepoznaje slabe točke i zlorabi ih za stvaranje ovisnosti

06.04.2023 u 15:39

Bionic
Reading

Popularna aplikacija korisnicima nudi štetan sadržaj već nekoliko minuta po otvaranju novog računa, pokazalo je istraživanje

Na TikToku naći ćete puno videozapisa s podukama o plesu i viralnih komičnih skečeva. Ali i sadržaje o samoozljeđivanju i poremećajima prehrane, s algoritmom koji nazivaju 'crack kokainom društvenih medija'.

Prema istraživanju britanske organizacije Center for Countering Digital Hate, taj je algoritam gurao pojedinim korisnicima štetan sadržaj već nekoliko minuta nakon što su se prijavili.

Primjerice, za preporuku sadržaja povezanog sa samoozljeđivanjem u nekim je slučajevima trebalo oko dvije i pol minute nakon postavljanja računa, a za sadržaj o poremećaju prehrane do osam minuta.

Četrnaestogodišnjak će na toj platformi vjerojatno dobiti sadržaj ženomrsca Andrewa Tatea za manje od tri minute od postavljanja računa.

Također, već promjena korisničkog imena iz 'Sarah' u 'Sarah je na dijeti' mogla je rezultirati 12 puta većom isporukom sadržaja o samoozljeđivanju.

Prema ocjeni te organizacije, algoritam prepoznaje ranjivost korisnika i zlorabi je kao potencijalnu točku ovisnosti.

Također su upozorili da je štetan sadržaj - koji djeci i mladima daje krajnje iskrivljen pogled na njihova tijela i mentalno zdravlje - i inače dominantan na društvenim mrežama.

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji do 1,4 milijuna djece mlađe od 13 godina ima pristup TikToku. Njihove se podatke prikuplja i moguće koristi za praćenje i profiliranje.

U TikToku tvrde da njihovu aplikaciju brojni ljudi koriste za podršku onima koji se bore s problemima vezanim uz mentalno zdravlje ili su na putu oporavka.

Ističu da njihove smjernice ne dopuštaju promicanje, normaliziranje ili veličanje sadržaja o poremećajima prehrane, samoubojstvu ili samoozljeđivanju.

Redovno, dodali su, uklanjaju sadržaje koji su u suprotnosti s tim pravilima, piše Guardian.