gotov redizajn

Novi izgled i opcije: Spotify postaje sličniji TikToku!

10.03.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Neke značajke, poput Smart Shuffle, bit će dostupne samo pretplatnicima, dok će druge - poput novih feedova inspiriranih TikTokom - biti dostupne svima, ali ne odmah

Spotify je nedavno završio veći redizajn svoje aplikacije. Naglasak je bio na personalizaciji, ali su dodane i kratki video formati nalik onima kakve je popularizirala aplikacija TikTok.

Pogledajmo što je sve novo ili drukčije nego što je bilo dosad.

Novi izgled temelji se na ažuriranjima isporučenim u kolovozu 2022. godine, koja su odvojila glazbu i podcaste u vlastite feedove. Bit će odmah vidljiv nakon prvog pokretanja ažurirane aplikacije, budući da će glavna stranica biti osvježena novim značajkama.

Nećete odmah biti izloženi sučelju koje je nalik TikToku. Umjesto toga, na vrhu zaslona glazbenog feeda i dalje ćete pronaći prečace do svojih personaliziranih popisa pjesama i mikseva.

Nakon što prvi put istakne te popise za reprodukciju i mikseve, aplikacija će prikazati nedavno pokrenutu značajku DJ, trenutno dostupnu samo Premium pretplatnicima u SAD-u i Kanadi.

DJ koristi generativnu umjetnu inteligenciju i AI glas koji prirodno zvuči kako bi predstavio izbor glazbe i ponudio pozadinske informacije o izvođaču, pjesmi ili albumu, između ostalog.

Slušanje uz listanje

Dok skrolate prema dolje, imat ćete opciju za početak listanja glazbenih pretpregleda.

Oni su predstavljeni kao videozapisi na cijelom zaslonu koji iskorištavaju umjetnikov postojeći Canvas video - kratki, ponavljajući videoisječci koji se već reproduciraju dok se njihovu glazbu reproducira u aplikaciji. Format je već uspješan, donosi povećanje broja streamova, dijeljenja, spremanja i dodavanja, tvrde u Spotifyju.

Dizajn koji je Spotify odabrao predstavlja isječak zvuka pjesme u kombinaciji s videom. Ova značajka omogućuje korisnicima pregled albuma, popisa pjesama ili singla.

U popisima za reprodukciju i albumima možete dodirnuti karticu za pregled kako biste pregledali do pet pjesama. U nekim će slučajevima korisnici također dobiti kontekstualne naznake zašto im se preporučuju te stavke.

  • +7
Najveći laptop kućne izrade Izvor: Profimedia / Autor: Evan & Katelyn / Ferrari / Profimedia

Moći ćete slušati glazbu koju ste odabrali i dok skrolate po feedu s preporukama, jer će njihov zvuk biti isključen. Pronađete li nešto što vam se sviđa, možete dodirnuti karticu da biste otišli na prikaz cijelog albuma ili popisa za reprodukciju ili možete zaustaviti vlastitu glazbu i umjesto toga početi slušati prijedlog.

Također možete dodati preporuke svojim pjesmama koje su vam se svidjele ili bilo kojim drugim popisima za kasnije slušanje.

Podcasti i audio knjige

Podcast feed također je ažuriran s korisničkim sučeljem koje se pomiče okomito, samo što nećete pregledavati video koji se ponavlja - osim ako nije iz video podcasta, naravno.

Umjesto toga, moći ćete preslušati zvučne isječke iz epizoda podcasta do 60 sekundi s transkripcijama onoga što je rečeno u stvarnom vremenu.

Kao i u glazbenom feedu, možete se kretati kroz preporuke podcasta okomito s isključenim zvukom. Ako vidite nešto što im se sviđa, možete uključiti zvuk i početi slušati, i nastaviti tamo gdje je pregled stao ako kucnete dugme Continue listening.

Također možete kucnuti dugme Plus (+), u kojem su spojenedosadašnje funkcionalnosti "Like" i "Add". Tako ćete moći dodati epizodu na popis za reprodukciju spremljenih epizoda za kasnije slušanje.

Feed audioknjiga bit će strukturiran na isti način kao i novi feedovi glazbe i podcasta. Na raspolaganju je više od 300 tisuća naslova.

Automatsko otkrivanje novih sadržaja

Feedovi za otkrivanje neće biti dostupni samo putem stranica s glazbom i podcastom, već i integrirani u karticu pretraživanja aplikacije. Iz nje ćete moći otići na personalizirane feedove za kategorije poput žanrova i raspoloženja.

Algoritam koji stoji iza ovih feedova rangirat će svoje prijedloge temeljem preferencija pojedinačnog korisnika, ne opće popularnosti.

Spotify je 2021. godine pokrenuo značajku Enhance za preporuke pjesama koje bi se mogle dodati na popis za reprodukciju. Sada će Premium pretplatnici moći automatizirati ovu vrstu otkrivanja bez potrebe da ručno pregledaju prijedloge.

To će se učiniti uključivanjem nove opcije Smart Shuffle koja će dodati Spotifyjeve prijedloge u red čekanja dok se vaš popis za reprodukciju emitira. Svjetlucava ikona pokazat će koje se pjesme preporučuju.

Ako vam se sviđa pjesma, možete kucnuti dugme plus da biste je dodali na popis za reprodukciju. A ako nemate, možete kucnuti dugme s minusom da biste ga uklonili.

Osim toga, slušatelji podcasta također će dobiti novu značajku koja će automatski pokrenuti reprodukciju preporučene epizode kada završite sa streamingom epizode iz druge emisije. 

Ako vam se to ne sviđa, moći ćete automatsku reprodukciju isključiti u Postavkama (Postavke, Reprodukcija pa Uključivanje automatske reprodukcije).

Također, Spotify je dobio površinu koja može poslužiti za prikaz oglasa, slično kao u Instagramovim Reelsima.

Novo izdanje Spotifyja zasad je dostupno samo za mobilne uređaje, ali će u budućnosti stići na više uređaja. Uvodit će se u valovima za više od 500 milijuna aktivnih korisnika tog servisa mjesečno, piše Tech Crunch.