vetzy

Imate kućnog ljubimca? Domaća aplikacija izravno vas spaja s veterinarom, a otkrili su nam i planove za širenje

15.04.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Alen Pecirep i njegov tim žele pomoći vlasnicima kućnih ljubimaca i veterinarima aplikacijom koja bi trebala smanjiti broj posjeta ordinacijama

Zbog izloženosti nepoznatim ljudima, životinjama, mirisima i zvukovima, transporta i niza drugih razloga odlazak veterinaru često je stresan za kućne ljubimce.

Taj problem želi eliminirati (ili barem ublažiti) tim okupljen oko domaće aplikacije Vetzy, koja omogućava izravan kontakt s veterinarom putem enkripcijom zaštićenog video poziva kako bi se provjerilo je li dolazak u ordinaciju nužan ili je moguće pomoći u rješavanju problema savjetom.

Cilj je ujedno rasteretiti veterinare i veterinarske tehničare smanjenjem broja posjeta ordinaciji na slučajeve kad je to doista nužno ili potrebno.

Uz to, veterinari koji sudjeluju u radu ove platforme nude savjete i prijedloge o stvarima koje možete učiniti kod kuće kako bi pomogli svom ljubimcu te pomažu oko zdravstvenih pitanja i simptoma kao što su povraćanje, proljev, kožni problemi, prva pomoć, prehrana i ponašanje.

Pogrešna strategija kao ideja za novi projekt

'Ideja za Vetzy je nastala prije dvije i pol godine, za vrijeme mog rada u jednoj inozemnoj telemedicinskoj kompaniji za područje humane medicine', rekao je tportalu Alen Pecirep, glavni izvršni direktor tvrtke International Pet Advice, koja stoji iza ove nesvakidašnje aplikacije.

Pecirep je u toj inozemnoj tvrtci vodio marketing i prodaju na osam tržišta. U jednom je trenutku shvatio kako je strategija kojom su se u njoj vodili pogrešna.

'Umjesto širenja na nova tržišta - gdje su nas čekale različite barijere jer je svako od njih regulirano na poseban način - idući korak trebao bi biti širenje na televeterinu na tržištima na kojima smo već prisutni', pojasnio je.

Nakon što je proveo određena istraživanja kako bi provjerio je li njegova pretpostavka točna, tadašnjem je poslodavcu predložio razvoj platforme online za veterinarsku medicinu, vjerujući kako bi vlasnici kućnih ljubimaca (pa i sami ljubimci, u konačnici) imali koristi od savjeta online.

Ali, ta ideja nije bila prihvaćena, pa je Pecirep odlučio sam ju realizirati, oslanjajući se na svoje dotadašnje iskustvo te poznavanje tržišta njege i hrane za kućne ljubimce.

Više stotina tisuća eura za razvoj

Za razvoj platforme Vetzy, koja danas obuhvaća aplikacije za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS, potrošeno je 11 mjeseci. Funkcionalan prototip bio je dostupan nakon šest mjeseci, ali je trebalo još na njemu dosta raditi prije no što je bio spreman za tržište.

Pecirep je uvjeren kako je to relativno kratko razdoblje, uzme li se u obzir o kakvom je proizvodu riječ i kakve funkcionalnosti nudi.

U razvoju su sudjelovale dvije domaće agencije koje su radile prvi put na telemedicinskom projektu. Pecirep i njegov partner u projektu Marko Barić radili su s njima svakodnevno kako bi bili što agilniji i brži.

Njih su se dvojica upoznali tijekom MBA studija u Zagrebu. Kako je Barić direktor IT tvrtke Valcon, Pecirep je od njega zatražio ponudu za izradu Vetzyja.

Barića je projekt zaintrigirao pa se na kraju i sam u njega uključio.

Razvoj je koštao više stotina tisuća eura, što su financirali vlastitim sredstvima i investicijom u preeseed fazi.

Pecirep i njegov tim zakoračili su na tržište telezdravlja i telemedicine koje je, prema procjenama, u 2022. godini dosegnulo vrijednost od 87,2 milijarde američkih dolara. Do 2027. bi moglo narasti na 285,7 mlrd. USD.

Ponajviše bi taj rast mogao biti potaknut brigom za ljude, manjkom liječnika, napretkom telekomunikacijskih rješenja i državnom potporom.

No, moglo bi biti puno prostora za nišne aplikacije poput ove, naročito na tržištima gospodarski razvijenih država.

Širenje prvo u regiji

Vetzy je korisnicima dostupan tek nešto više od tjedan dana, pa je još razmjerno rano govoriti o brojevima. No, Pecirep očekuje najmanje par tisuća pretplatnika.

Naime, aplikacija je besplatna prvih sedam dana. Nakon toga možete odabrati između nekoliko paketa: deset eura mjesečno za jednog ljubimca, 14,99 za dva ili tri te godišnjih paketa uz 20 posto popusta na ukupni iznos.

Primarno ciljaju na tržišta Hrvatske i Slovenije, iako su već i u razgovorima za jedan vid franšiznog modela za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Daljnje širenje će ovisiti o mogućnostima financiranja. Kako su investitori u Vetzy dvije nizozemske tvrtke, razgovori o mogućem ulasku na to tržište su također u tijeku.

Što se veterinara tiče, Pecirep tvrdi kako ih za ovu fazu ima dovoljno. Uvjeren je kako analitički alati kojima raspolažu omogućavaju optimizaciju njihovog rada i pokrivanje svih vršnih opterećenja u danu.

Ako se i dogodi da se veterinar ne može odmah javiti na poziv korisnika, aplikacija nudi mogućnost povratnog poziva.

Tijekom prve godine planiraju stabilizirati proizvod, poslovanje i novčani tijek, pokrenuti posao na najbližim tržištima i uvesti neke nove značajke koje bi trebale donijeti dodatnu stabilnost poslovanju.

'U prve tri godine cilj nam je proširiti se na još nekih pet do sedam tržišta na području Europske unije, kao i u neke srodne djelatnosti', najavio je Pecirep.