TEHNO SAVJETI

Ovo će vas oduševiti: Ovako na iPhoneu možete snimiti sliku ekrana bez ijedne tipke

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.12.2021 18:25
  • Objavljeno 20.12.2021 u 18:25
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Nova verzija iOS-a nudi zanimljivu mogućnost snimanja slike zaslona koja radi bez pritiska na ijednu tipku i dostupna je u izborniku za pristupačnost

Snimanje slike ekrana na iPhoneu jedna je od funkcija koju bi trebali znati svi korisnici Appleovog telefona. Svi modeli sa tipkom Home mogu snimiti sliku pritiskom na Home i tipku za paljenje, a ako nemate telefon s tipkom Home, kratica je bočna tipka i tipka za pojačavanje glasnoće zvuka.

Što ako, zbog nekog razloga, vaša Home tipka ili neka druga tipka ne radi? U tom ćete slučaju, pored posjete servisu, privremeno morati smisliti način kako slikati slike zaslona.

Kako snimati sliku u pomoć značajke AssistiveTouch?

Primarna metoda za snimanje slike zaslona bez tipke home he AssistiveTouch. Riječ je o značajki pristupačnosti koja dozvoljava pristup hrpi iPhoeovih značajki iz softverskog izbornika umjesto da koristite fizičke tipke. Rješenje je uvedeno za ljude koji ne mogu pritisnuti tipke ili koristiti geste, kao i za situaciju u kojoj iPhone ima pokvarenu tipku Home.

Odite u Postavke > Pristupačnost i birajte Dodir u skupini Fizičke i motoričke sposobnosti te tamo prebacite slajder čime ćete dobiti posebnu tipku na zaslonu.

Kad god koristite ovu tipku otvorit ćete meni koji nudi pristup raznim funkcijama i u taj meni možete ubaciti snimanje ekrana. Pritisnine na Podesi izbornik gornje razine i tamo birajte ikonu koju želite zamijeniti slikom ekrana. Ako želite, naravno, možete dodati još ikona.

  • +6
  • +3

iPhone 13 Pro slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Za super brzo snimanje slika samo napravite kraticu u AssistiveTouch izborniku i birajte dvostruki dodir ili dugi dodir te odredite mu funkciju snimanja zaslona. Ovo je čak prikladnije pošto ne morate prikazati cijeli meni koji zauzima prostor na ekranu. U slučaju da vam tipka za AssistiveTouch ide na živce, smanjite opacitet na izborniku kako biste ju učinili prozirnijom. Također vam može biti korisna i tamošnja opcija za kreaciju novih gesti.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina/Matej Grgić

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!