ISTRAŽIVANJE

Ovih deset programskih jezika većina programera baš i ne voli

10.06.2020 u 09:41

Bionic
Reading

Među programskim jezicima kojih bi se programeri rado riješili našli su se i brojni koji su u širokoj uporabi

Web odredište za razvojne programere Stack Overflow provelo je tijekom veljače ove godine istraživanje na uzorku od 65 tisuća programera. Ispitivali su ih o svemu i svačemu, pa tako i o tome od kojih programskih jezika najviše zaziru. Kako bi to otkrili pitali su ih koje programske jezike koriste, ali ih daljnje korištenje ne zanima.

Pokazalo se kako su među jezicima kojih bi se programeri najradije riješili i neki među najraširenijima na svijetu. Evo top-liste programskih jezika od kojih programeri najviše zaziru.

10. R

R je programski jezik korišten za statističko računalstvo, grafike i analizu podataka. Obuhvaća razne statističke alate i modeliranje.

9. Java

Prvotno razvijena u tvrtci Sun Microsystems, Java je danas u vlasništvu tvrtke Oracle. Jedan je od najpopularnijih programskih jezika, a obilno ga koriste tvrtke kao što su Twitter i Netflix, kao i brojne aplikacije za operativni sustav Android.

8. C++

C++ datira još iz 1979. godine, kada ga je kreirao danski računalni znanstvenik Bjarne Stroustrup u sklopu svoje doktorske dizertacije, kao dodatak na još stariji programski jezik C. Danas je jedan od najraširenijih na svijetu i u srži brojnih operativnih sustava, web preglednika i igara.

7. Ruby

Ruby je programski jezik otvorenog računalnog koda. Osmislio ga je i izradio Yukihiro Matz Matsumoto, spojivši najbolje dijelove omiljenih mu programskih jezika. Predstavljen je 1995. godine. Tekođer je među najpopularnijim programskim jezicima na svijetu, a njegovi su programeri među najbolje plaćenima.

6. PHP

PHP je kratica za PHP: Hypertext Preprocessor, programski jezik otvorenog računalnog koda namijenjen razvoju web aplikacija i interaktivnih web stranica. Također dobro radi s bazama podataka, a koriste ga i Facebook te Yahoo.

5. C

Jedan od najstarijih još aktivnih programskih jezika. Razvio ga je Amerikanac Dennis Ritchie još 1972. godine kao programski jezik opće namjene. Iz njega su ponikli brojni drugi programski jezici, među kojima su Java, PHP i JavaScript. Programeri koji dobro njime barataju također su među najbolje plaćenima.

4. Assembly

Assembly služi za programiranje specifičnih uređaja ili softverske arhitekture koja treba preuzeti upravljanje operacijama i zapovijedima.

3. Perl

Perl je obitelj programskih jezika starija od 30 godina koju je napravio programer Larry Wall. Služe za izradu prototipa, koristi ih se za velike projekte, manipulaciju tekstom, administraciju sustava, mrežno programiranje... Također može donijeti odlične plaće programerima koji se dobro u njemu snalaze.

2. Objective-C

Temeljen na programskom jeziku C, Objective-C služi za izradu operativnih sustava OS X, iOS i s njima povezanih aplikacija. Prve inačice napravili su Brad Cox i Tom Love tijekom '80-tih godina prošlog stoljeća i koristili ih u računalima NeXT.

1. Visual Basic for Applications (VBA)

Microsoftov programski jezik na vrhu je popisa jezika od kojih programeri najviše zaziru. Ugrađen je u aplikacije iz seta Office kao što su Word i Excel kako bi automatizirao zadaće koje se ponavljaju, formatirao dokumente...