DOMAĆI SOFTVER

Mladi Karlovčanin prodao je svoju aplikaciju Hrvatskim željeznicama - pogledajte što sve može

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.01.2019 11:57
  • Objavljeno 24.01.2019 u 11:57
Namijenjena uređajima s operativnim sustavom Android, ova aplikacija putem GPS-a prati kretanje vlakova

Namijenjena uređajima s operativnim sustavom Android, ova aplikacija putem GPS-a prati kretanje vlakova

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Aplikacija za Android preuzeta je dosad više od 43 tisuća puta, a potakla je HŽ na omogućavanje pristupa svom redu vožnje i drugim razvojnim programerima

Iako već neko vrijeme posjeduju vlastitu (HŽPP Karte), Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz (HŽPP) nedavno su od domaćeg programera kupile aplikaciju HŽPP Planer.

Namijenjena uređajima s operativnim sustavom Android, ova aplikacija putem GPS-a prati kretanje vlakova. Podatke preuzima iz baze podataka Hrvatskih željeznica i objavljuje ih u stvarnom vremenu, tako da možete točno vidjeti gdje se kompozicija nalazi u danom trenutku, koliko je udaljena od kolodvora ili postaje na kojoj se nalazi te koliko će joj trebati da stigne do vas.

  • +5
  • +2

Vlakovi HŽ

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Između ostalog, aplikacija vam može objasniti kad i gdje trebate presjesti, izračunati cijenu vozne karte (s popustima, ako na njih imate pravo), dati pregled voznih redova i kad niste povezani s internetom, pregledati obavijesti vezane uz željeznički promet, pa čak i doznati je li vlak u koji se planirate ukrcati stariji ili noviji.

Josip Šalković

Josip Šalković

Izvor: Privatni arhiv Josipa Šalkovića / Autor: Josip Šalković

'Aplikaciju sam samostalno razvio tijekom ljeta 2016. godine u programskom jeziku Javi, od kada ju sam održavam i razvijam', rekao je tportalu Josip Šalković, programer koji stoji iza aplikacije HŽPP Planer, inače student treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

HŽ-ova aplikacija nije nudila dovoljno

Na razvoj vlastite odlučio se nakon što je aplikacija Dinka Korunića HŽnet ukinuta jer su u HŽ-u blokirali pristup web poslužitelju s kojeg su povlačeni podaci. S druge strane, službena HŽPP-ova aplikacija nikad nije nudila dovoljno podataka koje su mu trebale dok je iz rodnog Karlovca putovao u Zagreb.

Nakon što je odslušao kolegij Objektno orijentirano programiranje na FER-u zainteresirao se za programiranje i počeo pisati vlastitu aplikaciju.

Razvoj prve verzije je trajao otprilike pola godine, a za aktualno izdanje trebalo mu je godinu dana. 'Razvoj bilo kojeg softvera nije jeftin. Inače je to posao za višečlani tim, no ja sam na ovom projektu samostalan. Troškovi su bili vezani za iznajmljivanje domene i najam servera te također jednokratna prijava na trgovinu Google Play kako bi aplikacije koje napravim bile dostupne javnosti.

Razvoj aplikacije sam financirao iz privatnog budžeta, a kasnije su me financijski podržale Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz', pojasnio je Šalković.

Otvorena vrata drugim programerima

HŽPP nije sudjelovao u izradi inicijalne verzije aplikacije jer nisu ni znali da Šalković razvija tako nešto. 'No, ubrzo po objavljivanju su prepoznali potencijal aplikacije i kontaktirali me s ponudom za suradnju. Bez suradnje s HŽPP-om i tehničke potpore koju su mi pružili ne bi bilo moguće izvesti neke od najatraktivnijih značajki aplikacije , poput primjerice prikaza točne pozicije vlakova putem GPS-a.

Naša suradnja je omogućila i drugim zainteresiranim programerima lakši pristup podacima o voznom redu jer je potaknula HŽPP da svoj vozni red učini dostupnim putem otvorenog formata GTFS', istaknuo je Šalković.

HŽPP Planer

HŽPP Planer

Izvor: Josip Šalković / Autor: Josip Šalković

Aplikacija pokriva cijelo područje Hrvatske, ali ne nužno i svi vlakovi. Trenutno je GPS signal za praćenje dostupan isključivo za niskopodne elektromotorne i dizel-motorne vlakove. Pošto se kompozicije vlakova mijenjaju na dnevnoj bazi, broj praćenih vlakova varira od dana do dana. Aplikacija prati sve linije koje u određenom danu prometuju na trasama.

U kojoj mjeri je praćenje precizno? 'Prije nego je aplikacija izašla provedeno je opsežno testiranje u svrhu preciznosti GPS algoritma i rezultati su odlični. Praćenje vlakova s GPS-om je precizno u minutu i prosječna odstupanja od stvarnog stanja su minimalna', ustvrdio je Šalković.

Uskoro i izdanje za iOS

HŽPP Planer dosad je preuzet više od 43 tisuće puta, a Šalković tvrdi kako ju dnevno aktivno koristi 25 tisuća ljudi. 'Ponosan sam što smo trenutno treća najpopularnija aplikacija u kategoriji Putovanje u trgovini Google Play na području Hrvatske te prva aplikacija u trendovima u istoj kategoriji na području Hrvatske. Očekujem kako će do kraja godine aplikaciju biti preuzeta 75 tisuća puta', optimističan je.

U planu je i razvoj izdanja za iOS. No, to je u domeni HŽPP-a, s obzirom da su oni sad vlasnici te aplikacije. 'HŽ - Putnički prijevoz je otkupio prava na korištenje aplikacije.

Što se tiče mogućnosti plaćanja putem trgovine Google Play, razvojni programeri u Hrvatskoj još uvijek nemaju opciju zadavanja cijene aplikacije, tako da je to trenutno nemoguće. Jedino putem oglasa ili nekih drugih plaćanja u aplikaciji, ali o takvim opcijama nije bilo govora', zaključio je Šalković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!