ZAR VEĆ?

Stiže li nam to novo izdanje Oculusove konzole za virtualnu stvarnost?

06.05.2020 u 14:04

Bionic
Reading

U Facebooku navodno pripremaju novu inačicu konzole za virtualnu stvarnost Oculus Quest, manju i lakšu od sadašnje

Nova verzija konzole za virtualnu stvarnost Oculus Quest trebala je biti predstavljena do kraja ove godine, ali je zbog problema s opskrbom nastalih zbog širenja pandemije koronavirusa to pomaknuto na 2021. godinu.

Navodno bi trebala biti 10-15 posto manja i isto toliko lakša, s nadograđenim zaslonom i plastičnim kućištem.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju

Pomalo je iznenađujuće što je novo izdanje Questa planirano približno 18 mjeseci nakon što je prethodno pušteno u prodaju, kao i to što - ako su podaci koji su procurili u medije točni - ne nudi nove mogućnosti i značajke. P

itanje koliko često će Oculus nadograđivati svoj hardver otvoreno je otprilike otkad se ta tvrtka pojavila. Proizvođači smartfona u pravilu nova izdanja izbacuju svake godine, dok proizvođači igraćih konzola to čine u ciklusima od pet do sedam godina za izdanja s većim promjenama.

Moguće je kako će se u Oculusu nastojati pozicionirati negdje između te dvije krajnosti, ali to ne ovisi samo o njima.

Veliki koraci naprijed Oculusu nisu u interesu

Igračima koji dominiraju tehnološkim platformama u ranim fazama razvoja - a konzole za virtualnu stvarnost to svakako jesu - često nije u interesu raditi velike iskorake naprijed što se hardvera tiče.

Naime, time riskiraju naći se u raskoraku s razvojnim programerima (koji pišu igre u skladu s dostupnim specifikacijama), ali i dovesti igrače u situaciju da ne mogu igrati s drugima jer uređaji nisu međusobno kompatibilni.

Kako trenutno nemaju puno jakih konkurenata koji bi ih tjerali naprijed, u Oculusu nemaju dobar razlog zašto ponuditi tehnološki napredniju konzolu. Cijenom su praktički izgurali Samsung i HTC, što znači kako su u areni ostale samo tvrtke Valve i Sony.

Jedina ozbiljna prijetnja je Sony, zbog ogromne baze igrača vezanih uz igraću konzolu PlayStation 4. Stoga se u Oculusu zasad mogu mirno posvetiti glancanju estetske strane Questa i poboljšavanju korisničkog iskustva.

To ujedno znači kako će developeri imati više vremena za razvoj igara i drugih sadržaja kako bi novo izdanje konzole bilo što korisnije potencijalnim kupcima, piše Tech Crunch.