NIJE U ŠOLDIMA SVE

Ovi su startupovi oduševili investitore pa potonuli u 2017.

11.07.2017 u 08:54

Bionic
Reading

Za svakog jednoroga (to je naziv za startup čija je procijenjena tržišna vrijednost veća od milijarde američkih dolara) bezbroj je startupova koji su potonuli u zaborav. Često usprkos tome što su uspjeli privući ulaganja i pozornost medija

Na pola smo godine, a već je skupina startupova koji su - ukupno gledano - dobili investicije vrijedne 1,48 milijardi dolara stavila ključ u bravu, piše Business Insider.

Zanima vas o kome je riječ? Čitajte dalje. 

Beepi (2013. - veljača 2017.)

Prikupljeni kapital: 150 milijuna dolara

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: 560 milijuna dolara

Sve do veljače ove godine Beepi je bio platforma koja je online povezivala kupce i prodavatelje rabljenih vozila. Tvrtke Fair.com i DGDG razmišljale su o preuzimanju Beepija, ali su na kraju odustale, a startup je ostao bez gotovine.

Quixey (2009. - veljača 2017.)

Prikupljeni kapital: 133 milijuna dolara

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: 600 milijuna dolara

Tražilica za mobilne aplikacije otpustila je većinu zaposlenih krajem veljače nakon što nisu uspjeli pronaći stabilan izvor prihoda. Nije pomoglo ni to što su u ožujku 2016. smijenili osnivača i direktora Tomera Kregana.

Yik Yak (2013. - travanj 2017.)

Prikupljeni kapital: 73 milijuna dolara 

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: 400 milijuna dolara

Anonimna aplikacija za društvene medije našla se u središtu nekoliko skandala oko zlostavljanja u školama u SAD-u. Gašenje su najavili 28. travnja, nakon što se pokazalo da imaju problema sa zadržavanjem korisnika. Njihov je inženjerski tim za tri milijuna dolara preuzela tvrtka Square nekoliko dana prije zatvaranja. 

Maple (2014. - svibanj 2017.)

Prikupljeni kapital: 29 milijuna dolara

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: 115 milijuna dolara

Njujorški servis za dostavu hrane obustavio je poslovanje 8. svibnja. Uz podršku Davida Chenga, chefa i osnivača tvrtke koja se bavi ekskluzivnim restoranima Momofuku, Maple su bili miljenici zaljubljenika u hranu.  

Njihov je jedinstveni model u ukupnu cijenu uključivao napojnice i cijenu dostave, a svaki je obrok dolazio s besplatnim kolačićem. Bilo je jasno da stvari ne štimaju kad je kolačić zamijenjen fotografijom kolačića iz brošure.

Dio Mapleovog tima preuzeo je Deliveroo, britanska platforma za dostavu hrane. 

Sprig (2013. - svibanj 2017.)

Prikupljeni kapital: 57 milijuna dolara 

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: 110 milijuna dolara

Tvrtka za dostavu visokokvalitetnih jela na zahtjev sa sjedištem u San Franciscu zadnju je isporuku obavila 26. svibnja. Fokusirali su se na dostavu za 15 minuta i jela od lokalno dostupnih sastojaka. 

Ali u srazu s jeftinijom konkurencijom poput Seamlessa pokazalo se kako taj poslovni model nije održiv, što je priznao i Sprigov osnivač/direktor Gagan Biyani u poruci na web stranici tvrtke.

Hello (2012. - lipanj 2017.)

Prikupljeni kapital: 40 milijuna dolara  

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: 300 milijuna dolara

Ovaj je startup odgovoran za senzor za praćenje spavanja Sense, koji se postavlja u sobu umjesto na zapešće ruke. Ključ u bravu stavili su u lipnju nakon što nisu uspjeli naći kupca. 

Projekt je krenuo kampanjom na platformi za zajedničko financiranje Kickstarter, a Sense se našao i u ponudi trgovina Target i Best Buy. No to nije bilo dovoljno. 

Jawbone (1997. - srpanj 2017.)

Prikupljeni kapital: milijarda dolara

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: tri milijarde dolara

Jedan od pionira uređaja u kategoriji nosivog računalstva, Jawbone je uglavnom nudio narukvice za fitnes i prijenosne zvučnike. Ali imali su problema s plaćanjem trgovcima. Prije nekoliko dana počeli su s likvidacijom imovine.

Osnivač i direktor Hosain Rahman pokrenuo je novu tvrtku, Jawbone Health Hub, koja se bavi hardverom i softverom za zdravstvo.

Luxe (2013. - uskoro?)

Prikupljeni kapital: 75 milijuna dolara

Najveća procijenjena tržišna vrijednost: više od 110 milijuna dolara

Startup koji je nudio uslugu parkiranja svoju je aplikaciju ugasio tijekom travnja. Tvrtka još pokazuje znakove života, a moguće je i kako će ju preuzeti Uber.