mjesec ili asteroid?

Ovako izgleda Marsov mjesec Fobos uhvaćen termalnom kamerom orbitera Odyssey

14.05.2019 u 16:03

Bionic
Reading

Orbiter Odyssey uspio je uslikati jedan od dva Marsova satelita u fazi punog mjeseca i tako nam je priuštio dosad najbolji pogled na ovo neobično nebesko tijelo koje u jednom danu triput obiđe Mars

Fobos je veći od dva mjeseca koji kruže oko Marsa, ali to je tek dio priče. Riječ je nebeskom tijelu najbližem svom matičnom planetu od svih satelita u Sunčevu sustavu. Njegova putanja je udaljena od Marsove površine 5981 km. Fobos se okreće toliko blizu Marsu da ga nije moguće vidjeti iznad otprilike 60 stupnjeva areografske širine. Velik je tek 27×21,6×18,8 km i jedan je od najmanjih satelita u Sunčevu sustavu.

On je zapravo više asteroid nego pravi mjesec. Zapravo, mnogi astronomi sumnjaju da je Fobos nekad i bio asteroid koji je Mars privukao i od njega napravio svoj mjesec.

Malen je rastom pa je težak za proučavanje. Premalen je da bi se sletjelo na njega ili u njegovu orbitu poslalo kakvu letjelicu. Najbolje što se može učiniti je uslikati ga iz daleka. A zahvaljujući novoj seriji fotografija znanstvenici su dobili novi materijal za proučavanje.

Termalna kamera s orbitera Odyssey uhvatila je temperaturne razlike u različitim regijama ovog asteroida/mjeseca. Stjenoviti materijali imaju drugačije temperature nego metali poput željeza i bakra pa ovakve fotografije otkrivaju mnogo o sastavu Fobosa.

Fobos
Fobos Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Znanstvenici bi temeljem ovakvih fotografija napokon mogli zaključiti i je li Fobos zapravo uhvaćeni asteroid, ili je sastavljen od istog materijala kao i planet oko kojeg kruži.

Konačnu istinu trebao bi nam otkriti japanski orbiter koji će proučavati Marsove mjesece. S uzorcima tla on bi se trebao vratiti na Zemlju negdje u sljedećem desetljeću. Do tada znanstvenici će tumačiti materijale koje im pošalje Odyssey.