SVEMIRSKA UTRKA 2.0

NASA još nema spreman plan za spuštanje na Mjesec prije 2024.

10.05.2019 u 10:05

Bionic
Reading

Situaciji nimalo ne pridonosi činjenica da američki Kongres traži razloge za ovaj (ne)očekivani razgoj događaja

Članovi američkog Kongresa primili su predstavnike NASA-e na red nakon što agencija nije uspjela proizvesti plan za povratak na Mjesec unutar idućih pet godina. Plan je, podsjetimo, trebao biti gotov oko sredine travnja, no NASA-ini dužnosnici naveli su da će im trebati još nekoliko tjedana prije predstavljanja, a razlog je uglavnom finaliziranje finijih detalja plana.

26. ožujka potpredsjednik Mike Pence NASA-i je dao izazov da ljude odvede na Mjesec prije 2024. Ovo je predstavilo vrlo velik zalogaj za agenciju koja prije 2028. nije na Mjesec planirala poslati nikoga. Pence je naveo da NASA ima plan kako proceduru dodatno ubrzati te da je NASA-in administrator Jim Bridenstine sve obznanio doslovno pet minua prije početka govora, piše The Verge.

Možemo mi to

Pence nije ušao u te detalje koji su, kako stvari stoje, ostale između njih dvojice. Uglavnom, 2. travnja Bridenstine je Komisiji za znanost rekao da NASA razvija amandman za troškove potrebne za ispunjenje spomenutog obećanja. Kada su ga pitali može li NASA amandman dovršiti i dostaviti prije 15. travnja, Bridenstine je rekao da bi taj rok mogao biti 'tehnički ostvariv'.

Skoro mjesec dana nakon obećanog roka, Kongres je izrazio nezadovoljstvo sa nedonesenim planom te je ukorio NASA-u za nepoštovanje dogovora. NASA je uzvratila sa argumentom da za proceduru poput odlaska na Mjesec treba puno toga uzeti u obzir, što donekle ima smisla, s obzirom da je svemirska agencija do danas iznjela samo okvirni plan kako bi to izveli - bez troškova i drugih konkretnih 'brojki'.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

Super brzi plan

Zanima vas kako NASA planira doći do mjeseca u idućih pet godina? Plan navodno uključuje većinu vozila i opreme koju NASA planira iskoristiti za misiju na Mjesec, samo tri godine brže. Za početak, u planu je izgradnja orbitalne stanice Gateway koja će kružiti oko Mjeseca i služiti kao polazna točka za misije na površinu. Agencija također razvija raketu pod imenom Space Launch System, kao i kapsulu za posadu pod imenom Orion kojom bi se astronauti vozili na svemirsku stanicu Gateway.

VELIK POTHVAT

Pogledajte nikad viđene prizore sa slijetanja na Mjesec

Pogledaj galeriju

Budžet, koji prema NASA-i zahtjeva povećanje od oko osam milijardi dolara, trebao bi teoretski osigurati dolazak na mjesec prije kraja 2024. Problem je što, naime, već sada postoji velika nesigurnost vezana uz to što će se desiti kasnije. Svaki budžet kojeg NASA i Bijela kuća smisle prije 2024. prvo će morati odobriti Kongres čiji su članovi već ionako isfrustrirani odgađanjima i okolišanjima. 'Trenutno imamo direktivu Bijele kuće da spustimo ljude na Mjesec u roku od pet godina, no nemamo plan, nemamo detalje budžeta i nemamo definirani raspored za uspješno dostizanje naših ciljeva. Ukratko - letimo s povezom preko očiju' komentirala je predstavnica kongresa Kendra Horn.