FENOMEN ROBLOXA

Ova videoigra popularnija je od Minecrafta, potiče kreativnost i stvara milijunaše

27.07.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Fenomen Robloxa nepoznat je većini ljubitelja videoigara starijima od 15, no riječ je o igri koja je popularnija od Minecrafta i koja je do danas stvorila nekoliko tinejdžera milijunaša

Roblox je umotvorina Davida Baszuckija, a spada u žanr kreativnih igara sličnih Minecraftu. Ono što Roblox razlikuje od Minecrafta je njegova struktura. Radi se naime o masivnom multiplayeru, odnosno igri koju odjednom igra velik broj ljudi. Roblox funkcionira putem mikrotransakcija koje igrači plaćaju te čiji postotak odlazi Roblox Corporationu i tvorcima sadržaja. Roblox je sredina u kojoj korisnici mogu raditi igre, dijeliti ih s brojnim drugim igračima i tako zaraditi na vlastitom sadržaju. Neke od tih igara su prolazne zabave koje posjetitelji iskuse jednom, dok su druge toliko popularne da su svojim kreatorima platile školovanje.

Estetika Robloxa slična je onoj Minecrafta i nepotrebno je naglašavati da je, barem vizualno, vrlo inspirirana kockicama Lego i minimalističkim dizajnom poznate igre iz Mojanga. Ono što Roblox ističe njegova je popularnost koja prema najnovijoj statistici nadmašuje Minecraftovu. Microsoftovu graditeljsku igru trenutno igra 55 milijuna ljudi, dok Roblox vodi s 56 milijuna.

Roblox Izvor: Društvene mreže / Autor: Roblox Corp

Pa tko to igra?

Također, jako zanimljiva stvar vezana uz Roblox njegova je raširenost te demografija. Igra je dostupna na više-manje svim platformama, uključujući PC, konzole i mobitele, a njezini korisnici uglavnom nisu stariji od petnaest godina. Mlađi vrijeme provode s društvom igrajući brojne dostupne videoigre dok stariji uglavnom proizvode novi sadržaj.

Roblox nije novi klinac na tržištu. Igra je izašla još davne 2005. i do danas nije izgubila na popularnosti. Štoviše, u posljednje vrijeme je sve više u medijima zbog vrlo jake edukacijske note. Mladi u Robloxu uče osnove programiranja i dizajna, a mnogi odrastajući uz igru razviju afinitete prema računalnim znanostima i razvoju igara ili čak umjetne inteligencije.

Roblox Jailbreak Izvor: Društvene mreže / Autor: Roblox

Najbolji primjer ovoga je kreativac imenom Alex Balfanz koji je proveo većinu svojeg osamnaestog rođendana u telefonskom razgovoru s tvorcima Robloxa o budućnosti biznisa razvoja videoigara. Balfanz je uz pomoć svojeg partnera izdao videoigru pod imenom 'Jailbreak', koja je postala pravi hit na Robloxu. Toliko, štoviše, da mu je priskrbila zaradu od, kaže on, sedam znamenaka godišnje. Tim novcem će, tvrdi mladi autor, financirati četverogodišnji studij na sveučilištu Duke, na kojem planira studirati razvoj umjetne inteligencije.

Robloxov dogovor s Balfanzom ga je iznenadio. 'Zbilja se puno stvari događa odjednom', rekao je uzbuđeni kreativac. 'Ovo sve je prilično ludo', nadodao je.

Uspješan biznis

Roblox je prošlog vikenda organizirao događaj na koji je pozvao svoje najbolje tvorce sadržaja. Tijekom konferencije Robloxovi predstavnici izjavili su da kompanija ove godine planira isplatiti 30 milijuna dolara, s time da je jedan programer zaradio tri milijuna dolara, a još dvojica po dva milijuna svaki. Priča o najuspješnijim autorima za Roblox seže u ranije dane njihova djetinjstva, kada su kao igrači provodili puno vremena igrajući se unutar masivnog multiplayera. Nakon nekog vremena počeli su razvijati vlastite igre da bi u jednom trenu postali slavni i zaradili priličnu količinu novca. Naravno, ovakvi slučajevi su rijetki i Roblox naglašava da zarada na videoigrama razvijenima na njihovoj platformi nužno ne znači milijunsku zaradu.

Ono što Roblox čini izvrsnim ekosustavom je arhitektura koja omogućuje igračima da dizajniraju igre unutar igara bez bojazni od 'detalja' poput platformi i hardvera. Roblox radi na svim platformama za koje je izdan i sav sadržaj stvoren u njemu automatski je dostupan na svim platformama, uključujući konzole i smartfone.

Karijere u Robloxu

Jedan od najpoznatijih kreatora u Robloxu je Andrew Bereza, koji je slavu stekao stvorivši 'tajkunsku' igru Miner's Haven. Bereza ju je počeo igrati kao dječak, no kako je odrastao, počeo je eksperimentirati s programiranjem i dizajnom te u Robloxu izdao nekoliko jednostavnih igara. Tisuće ljudi igrale su njegovu igru i mikrotransakcijama mu omogućili da plati studij na sveučilištu u Washingtonu.

Velik broj igrača u jednom trenu odluči ići programirati na drugim platformama, no Bereza tvrdi da ne bi ništa postigao bez Robloxa. Najbolja je stvar što igra rješava najteži dio razvoja, a to je prilagodba platformama. Zbog ove sveobuhvatne podrške, koja je Roblox učinila popularnim, Bereza svoju budućnost vidi u samoj kompaniji. On trenutno radi kao stažist u uredu Robloxa, pomažući kompaniji znanjem koje je stekao igrajući njihovu igru.