melem kapica

Ova djevojka iz Velike Gorice ima genijalno rješenje koje će vas riješiti strašnih glavobolja

20.04.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Dorotea Marija Detelić, maturantica Ekonomske škole u Velikoj Gorici, osmislila je Melem kapicu s ugrađenim masažerima i ukapanim eteričnim uljima koja pomažu pri ublažavanju posljedica glavobolja na prirodan način. Ovu čudotvornu kapicu zasad još ne možete kupiti, ali bi se ubrzo mogla naći na tržištu

Na mladima svijet ostaje. Znaju to i u Hrvatskoj udruzi poduzetnika u kojoj su lani raspisali natječaj 'Poduzetnici budućnosti', na koji su se javili učenici iz cijele Hrvatske, od Zagreba, preko Pazina i Dalja, do Slatine, Čakovca i Dubrovnika.

U igri je bio lijep novac, ukupno 250.000 kuna, a među nagrađenim radovima našli su se senzori za kontejnere, punjači mobitela koji se pune pomoću elektrostatskog naboja ljudskog tijela, peleti od ovčje vune, pametne podnice za pčele i 3D znanstvene podmornice za istraživanje podmorja i zaštitu okoliša. A među pet dobitnika glavnih nagrada našla se i Melem kapica, koju je osmislila učenica Ekonomske škole Velika Gorica Dorotea Marija Detelić.

Ideja se rodila iz vlastite muke

Njena Melem kapica namijenjena je ljudima koji pate od glavobolje i ima čudotvoran učinak. Ugrađeni masažeri i ukapana eterična ulja pomažu pri ublažavanju posljedica glavobolja na prirodan način, bez teških posljedica koje izaziva često ispijanje lijekova protiv bolova. Ovu kapicu za sada još ne možete kupiti, ali bi se ubrzo mogla naći na tržištu.

Dorotei je ideja za kapicu pala na pamet jer se i sama godinama muči s teškim glavoboljama. Krivac za njenu muku je sužena žila u vratu, a bolove je bezuspješno pokušavala smiriti tabletama. Pila ih je često, sve više, raznih vrsta i naziva, a s vremenom su tablete sve manje djelovale na bolove u glavi, ali joj je zato stradavao želudac.

I baš nekako u vrijeme kad je u njoj sazrijevala ideja o čudotvornoj kapici koja bi, ako ne potpuno spriječila, a ono barem ublažavala strašne glavobolje, njen je profesor Igor Skupnjak u školi najavio akciju HUP-a. Dorotea je bila među učenicima koji su prihvatili izazov i uz pomoć mentora javili se na natječaj. Ideje su im očito bile dobre pa je Ekonomska škola iz Velike Gorice osvojila čak tri nagrade, među kojima i Dorotein prvonagrađeni rad.

Kako funkcionira proizvod kojim se oduševe svi koji čuju za njega?

'Na ideju sam došla jer se i ja odmalena borim s glavoboljama', objašnjava Dorotea. 'Svaki put kad osjetim strašnu bol, pomislim koliko bi mi pomoglo da postoji lijek protiv glavobolje, a da to nisu štetne tablete.'

I tako se Dorotea, tada učenica trećeg razreda Ekonomske škole u Velikoj Gorici, dosjetila inovativne ideje - kape koja ublažava glavobolju.

Njene bi kape sadržavale ugrađene masažere na baterijski pogon koji bi laganim masažama opuštale glavu i pružale umirujući efekt. Uz to bi sadržavale ekstrakte eteričnih ulja. Znanstveno je dokazano, kaže Dorotea, da ulje eukaliptusa i grejpa, mirisi metvice, lavande i rimske kamilice ublažavaju glavobolju te imaju opuštajuće djelovanje. Kape kao sve kape, grijale bi glavu, a zna se da toplina i tkanina koja lagano pritišće glavu pomažu pri glavoboljama.

  • +8
Dorotea Marija Detelić i Melem kapica Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dorotea cilja na veliko tržište

Njezina Melem kapica mogla bi pomoći milijunima ljudi širom svijeta. Zdravstvene statistike pokazuju da migrenske glavobolje zahvaćaju barem 15 posto svjetske populacije; u Europi taj se broj penje na čak četvrtinu stanovništva. One najgore, kronične migrene zahvaćaju pak oko dva posto svjetske populacije. Migrene najčešće počinju između 15. i 24. godine života, no od njih pati i 1,7 posto sedmogodišnjaka te 3,9 posto djece u dobi između sedam i 15 godina.

Melem kapice namijenjene su svim uzrastima pa bi se prodavale u tri veličine - S, M i L - u raznim bojama, s različitim motivima. One za malu djecu bi imale uši, one za žene mogle bi imati cvjetne uzorke... S rastom prodaje rasla bi i ponuda. Buduća ekonomistica Dorotea izračunala je i preporučenu cijenu proizvoda, od 150 do 350 kuna, ovisno o materijalima i nabavnim cijenama.

'Ako na tržištu postoji velika potražnja za tabletama protiv glavobolje, sigurno bi se našlo i kupaca za kape koje ublažuju glavobolju. A kape su zdrave i ne bi uništavale probavni sustav kao tablete', rezonira Dorotea. Njene kape mogli bi kupovati svi, neovisno o godinama i vrsti glavobolje, bila ona izazvana stresom, umorom ili migrenom.

Projekt zasad čeka u ladici

Dorotea je osmislila dva načina na koji bi kapica oslobađala eterične mirise. U onoj jednostavnijoj varijanti ulje bi se nakapalo, a kad bi ishlapilo, postupak bi se ponovio. Sofisticiranija varijanta uključuje zagrijavanje ulja pomoću energije iz baterija. Baterije bi pokretale i ugrađene masažere koji bi se uključivali i isključivali pritiskom na dugme, ušiveno u kapicu.

poduzetnici budućnosti

Poduzetne učenike s dobrom idejom čeka 250.000 kuna

Prošle godine žiri Hrvatske udruge poslodavaca ocijenio je 175 pristiglih radova timova učenika i mentora koji su svoje poduzetničke ideje prijavili na nagradni natječaj 'Poduzetnici budućnosti'. Natječaj je bio namijenjen timovima svih srednjih škola u Hrvatskoj, uz partnerstvo s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nagradni fond od 250.000 kuna podijeljen je školama koje su uložile novac u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika.

HUP nastavlja akciju i ove godine, a projekti se mogu prijaviti na njihovoj stranici, zaključno do 29. travnja. Prijedlozi projekata mogu sadržavati najviše 6000 znakova. Projekt mora biti originalan i ne smije koristiti sadržaj zaštićen autorskim i drugim pravima intelektualnog vlasništva drugih osoba bez njihova odobrenja. Učenici, uz nastavnika mentora, na natječaj se mogu prijavljivati individualno ili u skupinama od najviše 10 članova. Odluka o dodjeli nagrada bit će objavljena na Danu poduzetnika u lipnju.

Dorotea je za svoju ideju nagrađena prošle godine, a projekt čeka u ladici. Na zidu njene škole stoji uokviren ček na 25.000 kuna koji im je uručila Hrvatska udruga poslodavaca. Tim je novcem nabavljena nova informatička oprema, a profesor Skupnjak na natječaj je prijavio novu grupu učenika.

Dorotea je maturantica, pred njom je završni ispit i prijemni na Ekonomski fakultet. No od kapice ne namjerava odustati i u tome ima podršku obitelji. Svjesna je da je čeka puno posla. Treba naći proizvođača koji će isporučiti pamučne kapice u različitim veličinama; nekoga tko će joj dobaviti masažere, baterije i žičice te nekoga tko će je opskrbiti eteričnim uljima lavande, eukaliptusa, metvice, kamilice...

Posao je siguran, a tržište veliko

Bilo bi dakako dobro da se ti proizvođači nađu u Hrvatskoj, da to bude pravi hrvatski proizvod za svjetsko tržište. Melem kapice prodavale bi se preko interneta i u ljekarnama. Kupci bi sami birali veličinu i dezen kape te eterično ulje koje im najviše paše. Razrađen je i plan oglašavanja. Dorotea dakle ima ideju, zna i kako će proizvod prodati, samo joj treba malo vremena, nekoliko kvalitetnih dobavljača i poštenih ulagača.

Posao je siguran, a tržište veliko. Tko se na vrijeme priključi, bit će na dobitku. Dorotea vjeruje u uspjeh projekta. Zapravo u uspjeh vjeruju svi koji su čuli za njene kapice, naročito oni koje muče stalne glavobolje. S kapama koje ublažavaju bolove, lijepo izgledaju i pružaju ljudima kvalitetniji život zbilja se ne može pogriješiti.