OBRATITE PAŽNJU NA TO

Oprez - ovim mobilnim aplikacijama moguće je špijunirati bilo koga

14.07.2017 u 06:48

Bionic
Reading

S erom mobilnih aplikacija i pripadajućih komunikacijskih servisa bilo je samo pitanje vremena kada će popularnosti početi uživati i tzv. Spy Apps. Inicijalno su se ove aplikacije agresivno reklamirale kao idealno rješenje za lov na nevjerne partnere, no danas se više predstavljaju u 'dobroćudnijem' izdanju. Da se bude potpuno jasno - i dalje je riječ o spyware kategoriji

Spyware kao takav u pravilu je poznat iz svijeta računala. Maliciozni kod ima svrhu prikupljanja različitih informacija bez znanja korisnika. Kako danas svijetom caruju mobilni uređaji, ne treba posebno čuditi kako su se brojne spyware aplikacije, prerušene u 'pozitivno ruho', našle u službenim app trgovinama Applea i Googlea. Ako to i nije bio slučaj - izreklamirane su za tzv. sideloading bez pristupa i provjere službenih trgovina.

Ono što je jasno jest da takve aplikacije mogu pratiti napisane poruke čak i preko komunikacijskih servisa koji pružaju enkripciju - iz jednostavnog razloga što zapravo bilježe tipkanje slova, snimaju sadržaj zaslona i koriste druge 'prljave' metode. 

Da stvar bude gora, s početkom ere ovakvih mobilnih aplikacija, izrazito su se reklamirale za praćenje partnera - iako je takvo što bilo potpuno ilegalno u brojnim zemljama svijeta. S vremenom se način komunikacije izmijenio, no funkcija je ostala u sivoj zoni.

Legalno sivilo

Jedna od takvih aplikacija je FlexiSpy, o kojoj su brojni mediji pisali početkom godine. Autori ovog alata su na društvenim mrežama i vlastitoj web stranici reklamirali svoj set alata za praćenje 'nevjernih partnera' te su u praksi ohrabrivali ilegalno špijuniranje tuđih uređaja.

Na stranici su tako pisali sljedeće: 'Ako ste u vezi s nekim, odgovorni za dijete ili upravljate zaposlenicima, imate pravo znati - špijunirajte njihov mobitel'. 

Poruka se, nakon medijske eksponiranosti, na internetskoj stranici ponešto izmijenila, a smanjilo se i spominjanje bračnih partnera na društvenim mrežama za reklamiranje aplikacije. Sada je poruka koju se komunicira 'tek' u smislu praćenja djece ili zaposlenika. 

Na stranici se i dalje hvale time da njihov set alata pomaže instalirati vrhunska korisnička služba, a FlexiSpy je dobio i keylogger (praćenje i bilježenje otipkanog sadržaja) te mogućnost snimanja screenshota u bilo kojem trenutku. Android uređaje rootaju, iUređaje jailbreakaju kako bi sve ovo bilo moguće. Na ovaj način se nerijetko izgubi i garancija, što samo dodatno stvar tjera upitno legalnim pravcima...

WhatsApp, Facebook, Skype, Viber, WeChat...

Nakon što su uređaji 'obrađeni' na spomenute načine, zaštita koju pružaju OS i izvorne komunikacijske aplikacije može se potpuno zaobići. Niti jedan od spomenutih popularnih servisa nije siguran od špijunaže, a prosječan korisnik teško da može i shvatiti što se događa (ako išta i posumnja). 

Štoviše, ovo vrijedi i za govorne pozive ili SMS poruke, što se redom može snimiti i poslati onom tko je instalirao spyware na mobitel. 

Nažalost, čak i netko stručan s mobilnim uređajima neće lako otkriti da je uređaj npr. jailbreakan i da se nešto loše odvija na njemu. Dobar dio spywarea jednostavno ukloni dokaze o tome (nema ga u task manageru, ne vidi se ikonica Cydia, itd.).

'Ma to je samo za praćenje obitelji'

Kako bi izbjegle legalne probleme (ili barem dio njih), neke od aplikacija poput mSpy, Spyera, Copy9 i drugih pružaju maltene identične funkcije, ali ih reklamiraju kao 'rješenje za praćenje najmlađih članova obitelji' ili tek 'zaposlenika sa službenim mobitelima'. 

Opet se postavlja pitanje koliko je sve to skupa legalno, no stranice i alati su tu i postoje u stvarnom svijetu. Za što će se i kako iskoristiti ostaje na korisniku pa su se tvrtke koje se ovim bave uglavnom pravno ograđene. 

Većina ih se hvali i činjenicom da ih je 'nemoguće otkriti', a naravno kako su tu i brojna istaknuta svjedočanstva kako stvar funkcionira. Kako i ne bi - kada je riječ o pravoj špijunaži!

Postoji kvaka (il' dvije)

Za instalaciju ovakvih stvari potreban je izravan pristup uređaju kojeg se želi špijunirati, a jailbreak ili rootanje ne moraju uvijek proći bezbolno. 

Pored toga da je osoba koja želi instalirati nešto ovakvo partneru upitnog morala i etike pa takva veza možda i nema smisla, valja istaknuti i to da svi servisi imaju zajedničku stavku - opako se naplaćuju kroz pretplatu. Spyera primjerice za licencu na jednom uređaju (iPhone, BlackBerry, Symbian i Android) daje tromjesečnu pretplatu od 189 dolara, pola godine od 289 dolara, ili cjelogodišnju pretplatu od 389 dolara.

Kako bi se zaštitili od pokušaja instalacije ovakvih programa na mobilni uređaj - valja koristiti lozinku ili PIN za otključavanje uređaja poznatu samo i isključivo vama.