NIJE ZA SVAKOGA

Robotski bankar Chip spašava od prekoračenja i tjera vas na štednju

07.07.2017 u 12:39

Bionic
Reading

Tko god da se našao u nedopuštenom prekoračenju na bankovnim računima zna kakav je to osjećaj, kao i to kakav period slijedi za popunjavanje duga. U svemu bi mogao pomoći robotski bankar Chip

Ova aplikacija, za sada dostupna tek u Velikoj Britaniji, omogućuje korisnicima da automatski ostvaruju štednju. Je li riječ tek o rezovima u potrošnji ili prisiljava korisnike na to da jedu kruh i mlijeko svaki dan? Pa, ne baš. 

Chip automatski štedi novac, no prije svega analizira stanje korisnikovih računa i uobičajenu potrošnju. Nakon toga robotski bankar izračuna koliko uštede se može ostvariti bez posebnog utjecaja na svakodnevnu potrošnju i sve sprema na zaseban Chip štedni račun

Korisnici čak neće ni primijetiti da im 'nedostaje' dio novca. Jasno, u bilo kojem trenutku korisnici mogu povući novac sa štednog računa, no tu onda nema posebne koristi, zar ne?

Mlada tvrtka koja stoji iza projekta tek je nedavno proslavila prvi rođendan, a ljudi koji su je osnovali navode da ne postoji magično tehnološko rješenje - no itekako mogu pomoći drugima da troše svoj novac 'na bolji način'. 

Nekima ovakav princip jednostavno neće funkcionirati, no za desetke tisuća drugih izgledno hoće. 'Sve je vezano uz to da tehnologiju koristimo za donošenje boljih odluka, a ne da koristimo tehnologiju za samodiscipliniranje. To nije potrebno. Tehnologija može donositi oduke za vas', izjavio je za The Guardian suosnivač i čelnik tvrtke, Simon Rabin.

Rabin dodaje i kako je prosječan korisnik robotskog bankara Chip dobi oko 29 godina, uz primanja od kakvih dvije tisuće funti (oko 17 tisuća kuna), što je debelo iznad prosjeka. U pravilu je riječ o diplomiranim ljudima, koji još uvijek otplaćuju studentske kredite i financijska sigurnost im je taman u dosegu. 

Međutim, navike po pitanju potrošnje u ovoj skupini su očajne. Trećinu mjeseca tipičan korisnik Chipa provodio je u nedopuštenom prekoračenju na računu, svaki mjesec. Fluktuacije su goleme - na trenutak su potpuno financijski neovisni, dok u drugu ruku jedva spajaju kraj s krajem kada su u minusu. 

Rabin svojom tvrtkom želi potpuno onemogućiti ulazak u 'crveno' i učiniti da ga niti jedan korisnik aplikacije ni ne dotakne.