PLUSEVI I MINUSI

Što je bolje, WhatsApp ili Telegram?

07.07.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Bilo da je riječ o pojedinačnom ili grupnom čavrljanju, dvije mobilne aplikacije su danas itekako istaknute po popularnosti i mogućnostima. To su, naravno, WhatsApp i Telegram. Prvi je poznat po činjenici da ga koristi više od 1,2 milijarde korisnika, dok je drugi perolak za uređaje, uz brdo više mogućnosti i privatnost. Što onda koristiti?

Baza korisnika

Valja krenuti s onim očitim - Telegram možda proteklih mjeseci dobiva na popularnosti no i dalje ima desetak puta manju korisničku bazu nego WhatsApp. Zapravo, može se reći da malo koji vlasnik smartphonea nije barem čuo za WhatsApp ako ga već nema instaliranog. 

S druge strane, tko god je pokušao koristiti Telegram i nagovorio svoje prijatelje na isti potez, ne želi se vratiti na WhatsApp. 

Iza WhatsAppa sad stoji IT div Facebook, no po pitanju integriranja značajki i sigurnosti/privatnosti komunikacijskog servisa, Telegram je moćnije rješenje i neće pretjerano čuditi ako za koju godinu sazrije do prvih milijardu korisnika.  

Kvaliteta aplikacija

Po pitanju iskustva korištenja obje aplikacije su više no solidne, neovisno o tom je li posrijedi iOS ili Android. Obje koriste nativni dizajn platforme iOS, kao što na Androidu obje prate dizajnerske smjernice Googlea nazvane Material Design. Tu je niz zgodnih animacija i eye candy materijala koji korištenje aplikacija čini ugodnim oku, međutim WhatsApp gubi bitku u jednom drugom aspektu. 

Pored činjenice da su instalacijske datoteke (variraju s korištenim uređajem) Telegrama manje barem dva puta, stvari se po instalaciji još drastičnije razlikuju. To definitivno ima ulogu i u brzini izvođenja operacija i općenito ugodnosti rada unutar aplikacija, a Telegramova marketinška izjava da su najbrže komunikacijsko rješenje na tržištu dobiva na važnosti.

Neovisno o tom je li riječ o otvaranju prozora za čavrljanje, ili otvaranju drugih opcija i značajki, app Telegram je mnogo brži i fluidniji od WhatsAppa. Veliki dio toga Telegram može zahvaliti podršci za geste i cloud sinkronizaciji. Iako iza razvoja WhatsAppa stoje golemi resursi, sama osnova iz koje je krenuo Telegram je lakša za uređaje i brža za izvedbu. A tu je naravno i otvorenost koda developerima...

Ako se netko želi prebacivati među različitim uređajima, naletjet će na zid u slučaju WhatsAppa. Istovremeno, Telegram bez problema radi na više uređaja odjednom.

Potrošnja prometa

Mobilni promet je nažalost i dan-danas prilično skup. Stoga valja imati na umu kako aplikacije ne troše previše resursa u pozadini ili za vrijeme čavrljanja i slanja multimedijalnog materijala. 

Telegram se u neovisnim testovima pokazao kao servis koji troši najmanje podatkovnog prometa. Pri laganom korištenju po satu on troši svega 0,42MB, dok pri intenzivnom korištenju troši svega 3,75MB/h. Najbliži konkurent je ispao WhatsApp, no već pri srednjem korištenju razlike postaju drastične u korist Telegrama. Pri intenzivnom korištenju WhatsApp tako troši ~66% više podatkovnog prometa

Iskustvo čavrljanja?

Ovo je glavna značajka WhatsAppa i Telegrama. Obje aplikacije osnovnu zadaću odrađuju kako treba pa na važnosti dobivaju uglavnom dodatne mogućnosti. S tim rečenim, Telegram i dalje odrađuje brže primanje i slanje poruka u usporedbi s WhatsAppom. 

Nož u srce WhatsAppa zabija i činjenica da Telegram omogućuje podjelu niza različitih datoteka, dok je kod WhatsAppa takvo što tek u povojima, dostupno na testiranje tek ograničenom broju korisnika.

Korisnici Telegrama mogu slati .zip, .pdf, .doc i dr. datoteke golemih veličina (do 1,5GB), dok WhatsApp ima ograničenje na podržane datoteke od svega 16MB (filmići) ili 100MB (drugo).

S druge strane, WhatsApp pruža vrlo zgodnu opciju govornih poziva (iako ih neki telekomi naplaćuju). Iako bi se o njihovoj kvaliteti moglo raspravljati, činjenica je da su opciju imali prije Telegrama, koji je govorne pozive na mobilnim aplikacijama uveo tek prije koji mjesec. Pozitivna strana kod Telegrama je opet end-to-end enkripcija podataka takvih poziva, što vodi do sljedeće točke u usporedbi ove dvije aplikacije.

Sigurnost i privatnost

Kako je u više navrata na tportalu bilo govora, premalo potrošača brine o privatnosti i sigurnosti pri korištenju mobilnih uređaja i vezanih servisa. Ipak, otkako je Snowden objavio brojne dokumente u kojima se otkriva špijunaža svega i svačega, svijet kao da je napokon otvorio oči. 

Bio je red i da komunikacijske aplikacije dođu na red. Po pitanju sigurnosti u ovom svijetu ima koječega, no dobra vijest je to da i WhatsApp i Telegram zadovoljavaju visoke standarde te podržavaju enkripciju

Telegram je od svojih začetaka imao end-to-end enkripciju (ako ne u svakom obliku čavrljanja), dok ju je WhatsApp dobio tek lani. Ipak, oba komunikacijska rješenja sad su zadovoljila i taj aspekt. Dodatna prednost Telegrama su svakako tzv. 'tajna čavrljanja', koja prolaze MTProto enkripcijski protokol. Razvojni tim ove aplikacije u nekoliko navrata je nudio i značajne nagrade za probijanje enkripcije, no do danas ih nitko nije osvojio. 

S druge strane, Facebookove šape su već uhvaćene u medu kada je riječ o narušavanju privatnosti korisnika WhatsAppa. Stoga ih je EU nedavno opekla kaznom od 110 milijuna eura.

Što naposljetku koristiti?

Telegram odnosi više bodova u tehničkom aspektu, no teško je ignorirati popularnost i raširenost WhatsAppa. U konačnici sve ovisi o potrebama korisnika, no ako netko već nije probao Telegram, to se svakako toplo savjetuje.

Uostalom, da se sugerira korištenje samo najpopularnijeg dominantnog materijala, kako se onda može uopće očekivati rast drugih (nikako lošijih!) rješenja?

Neovisno na što se korisnici naposljetku odlučili, oba rješenja su izvrsna za svakodnevnu komunikaciju - i što je najbitnije - besplatna su za korištenje. Razlika u tom smislu postoji što je WhatsApp u vlasništvu Facebooka, što znači i prodavanje informacija o korisnicima oglašivačima radi krojenih reklama, dok se Telegram za sada oslanja na golemu donaciju milijunaškog poduzetnika i suosnivača Pavela Durova. Navode kako će, ako ostanu bez sredstava, jednog dana morati uvesti opcije za plaćanje, no za sada su mirni.