#dobre priče

One su treći najčešći razlog odlaska liječniku: Pogledajte što nam je sve mlada doktorica iz Vukovara otkrila o vrtoglavicama

14.06.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Anamarija Šestak (29), dobitnica ovogodišnje stipendije 'Za žene u znanosti', specijalizira otorinolaringologiju u KBC-u Osijek te proučava vrtoglavice čiji je uzrok oštećenje organa ključnog za održavanje ravnoteže

Svatko tko je ikad patio od vrtoglavice zna koliko je to neugodno i koliko može ometati u svakodnevnom životu, čak i ako je naizgled bezazleno. Nakon boli u prsima i umora vrtoglavica je, pokazuju statistike, treći najčešći razlog odlaska liječniku. Ona djeluje na vid i sluh, izaziva gubitak ravnoteže, ponekad i nesvjesticu.

Kažu da je vrtoglavica često samo simptom koji nam ukazuje na druge zdravstvene poremećaje. Zaguglate li, otkrit ćete da je izaziva više od 350 stanja. Većinom je bezopasna i prolazna, ali ponekad može signalizirati ozbiljna, po život opasna stanja ili bolest vestibularnog sustava, odnosno organa za ravnotežu smještenog duboko u unutarnjem uhu.

Takvim vrtoglavicama, čiji je uzrok oštećenje organa ključnog za održavanje ravnoteže, bavi se Vukovarka Anamarija Šestak (29), dobitnica ovogodišnje stipendije 'Za žene u znanosti'. Ona je doktorica medicine, specijalizantica otorinolaringologije u vukovarskoj bolnici, a trenutno je na specijalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Ako vam naziv njene doktorske disertacije 'Utjecaj vestibularne rehabilitacije na kupularno i otolitičko osjetilo kod pacijenata s unilateralnom vestibularnom hipofunkcijom' ne govori puno ili previše, kažimo da ona zapravo proučava utjecaj specifičnog oblika rehabilitacije na osjetila koja su nam bitna u održavanju ravnoteže, a nalaze se u unutarnjem uhu.

'Vrtoglavice su prilično česte', otkriva Šestak. Prema provedenim studijama, od njih pati između 20 i 30 posto odraslih, a u Hrvatskoj pet posto svih bolesnika koji posjećuju liječnika opće medicine dolazi upravo zbog njih.

'Vrtoglavica ozbiljno narušava kvalitetu života i negativno utječe na društveni život, na radnu sposobnost i psihičko zdravlje', kaže Šestak.

Nisu sve vrtoglavice iste: dijele se na centralne i one daleko češće, periferne. I dok centralne najčešće izazivaju vestibularne migrene i moždani udari, iza onih perifernih kriju se mnogi uzroci, od vestibularnog neuronitisa, preko Meniereove bolesti, do takozvane benigne pozicijske položajne vrtoglavice, BPPV-a.

Šestak istražuje nešto što se stručno naziva unilateralna vestibularna hipofunkcija. Pojednostavljeno, radi se o smanjenju funkcije sustava u unutarnjem uhu koji nam daje podatke o našem položaju i kretanju, stabilizira oči dok pomičemo glavu te omogućava orijentiranje u prostoru i održavanje ravnoteže.

'Simptomi ovise o stadiju bolesti', kaže. 'U akutnoj fazi može se manifestirati intenzivnom vrtoglavicom, neovisno o položaju u kojem se nalazite. Sve to može biti praćeno mučninom i povraćanjem, a ponekad i nistagmusom, nevoljnim pokretima očiju. U kroničnoj fazi vrtoglavica je slabijeg intenziteta, a pacijenti se mogu osjećati kao pijani, odnosno nestabilni.'

Liječenje ovisi o uzroku i stadiju bolesti. U akutnoj fazi mogu se koristiti kortikosteroidi, lijekovi za smirivanje mučnine i povraćanja. Naravno, pomaže i vestibularna rehabilitacija. Prema novijim studijama, ona je učinkovita koliko i kortikosteroidi, ali bez nuspojava.

Mlada znanstvenica istražuje utjecaj vestibularne rehabilitacije na periferna osjetila u unutarnjem uhu, bitna u održavanju ravnoteže. Riječ je o setu specifičnih vježbi koje služe ponovnom uspostavljanju ravnoteže kod pacijenata s vrtoglavicom. Uspješnost rehabilitacije već je dugo poznata i potvrđena brojnim istraživanjima.

'Sastoji se od niza vježbi koje se individualno prilagođavaju s obzirom na vrstu oštećenja. Ne zahtijeva dodatna sredstva i nema nuspojava koje se javljaju prilikom upotrebe lijekova pa se može individualno prilagoditi svakom pacijentu', kaže.

Međutim, dodaje, sva dosadašnja istraživanja odnose se na utjecaj ove rehabilitacije na kupularno osjetilo bočnog kanalića, jedno od niza specifičnih osjetila za ravnotežu u unutarnjem uhu. Ona pak u svom istraživanju želi prikazati utjecaj rehabilitacije na sva osjetila za ravnotežu u unutarnjem uhu prije i poslije tretmana, što do sada nije prikazano u literaturi.

'Pratim oporavak više grupa pacijenata s raznim vrstama oštećenja. To je bitno za što kvalitetniji terapeutski pristup', kaže Šestak. Rezultati dobiveni istraživanjem trebali bi pomoći u liječenju pacijenata i osvijestiti važnost tretmana za ovu vrstu vrtoglavica, što se dosad često olako shvaćalo.