lidija kanižaj

Pleše, svira, stepa, boksa i volontira, a na Ruđeru je u potrazi za materijalom koji će cijepati vodu pod utjecajem svjetla

17.05.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Rođena Virovitičanka, magistra inženjerka kemijskog inženjerstva Lidija Kanižaj ovogodišnja je stipendistica Nacionalnog programa 'Za žene u znanosti' koji nagrađuje izvrsnost hrvatskih znanstvenica za doprinos u dosadašnjem i potencijal u budućem znanstvenom radu

Lidija Kanižaj dosad je objavila tri znanstvena rada, a danas radi u Laboratoriju za funkcionalne materijale u Zavodu za kemiju materijala na Institutu Ruđer Bošković, na kojem sudjeluje u projektu 'Novi metal - organski sustavi s oksalatnim i kinoidnim ligandima s podešenim svojstvima pogodnim za primjenu' Hrvatske zaklade za znanost.

Pojednostavljeno, ona pripravlja nove materijale koji sadrže određene prijelazne metale međusobno povezane posebnim skupinama i organske ligande te istražuje njihova strukturna, magnetska, električna, spektroskopska i termička svojstva. A to je važno i za pripravu tehnološki važnih mješovitih metalnih oksida termičkom razgradnjom pripravljenih kompleksnih spojeva u jednom koraku.

'To je inovativna metoda s brojnim prednostima u odnosu na dosadašnje načine priprave ove, još jedne napredne skupine materijala', kaže Lidija, a uvođenjem semikinonskih stabilnih radikala u sustave pokušava poboljšati njihova svojstva.

Priprema i doktorat; u svojoj se disertaciji bavi pripravom strukturno zanimljivih novih materijala još zanimljivijih magnetskih svojstava. Ti bi se materijali u budućnosti mogli koristiti kao različiti senzori ili elektronički podesivi magnetski uređaji. Traga za materijalima naprednih fotokatalitičkih, magnetskih ili električnih svojstava.

Zaštita okoliša

'Riječ je o posebnoj vrsti naprednih tehnoloških materijala koji bi mogli poboljšati kvalitetu života ljudi', pojašnjava Lidija, a u svom radu povezuje kemiju i fiziku kako bi ispitala međuodnos strukturnih i magnetskih svojstava novih materijala. I dok kemičari pripravljaju nove strukturno zanimljive kompleksne spojeve, fizičari ispituju magnetska svojstva tih spojeva koja ovise o njihovoj kemijskoj i kristalnoj strukturi.

'Ovakvi bi se novi materijali u budućnosti mogli koristiti za dobivanje vodika cijepanjem vode na vodik i kisik pod utjecajem svjetla, čime bi se mogli riješiti problemi energetske krize i zaštite okoliša.

'Dosad je pripravljen velik broj fotokatalizatora koji uspješno cijepaju vodu, međutim većina tih materijala funkcionira samo pod utjecajem UV-zračenja, a ono čini manje od pet posto ukupnog upadnog Sunčevog zračenja na Zemlju. Zamislite što bismo sve mogli kada bismo imali materijale koji bi bili aktivni pod vidljivim svjetlom', kaže Lidija.

Napredni materijali i njihovo napredno procesiranje osnova su suvremene tehnologije koja bi mogla utjecati na svako područje života ljudi. Istraživanje materijala već je dovelo do brojnih inovacija u područjima poput elektronike, informatičkih tehnologija, automobilskog i zračnog prijevoza, biomedicine, pohrane energije i nanotehnologija.

'Mnogi naši projekti okupljaju nas mlade znanstvenike s novim idejama sinteze, karakterizacije i primjene novih metalnih oksida, poluvodiča, metala, keramike i elektronskih materijala u novim proizvodima. Vrlo su zanimljivi novi materijali bazirani na grafenu koji bi mogli uzrokovati velike promjene u sadašnjim industrijskim procesima i rezultirati radikalno novim proizvodima', kaže Lidija.

U novije vrijeme kompoziti kalcijevih fosfata i anorganskih nanomaterijala privlače pažnju kao inovativni, široko primjenjivi materijali za regeneraciju čvrstih tkiva, odnosno kosti i zubi.

Konkretna primjena

'Naši znanstvenici rade i na unaprjeđenju solarnih ćelija jer je poznato to da je 90 posto ćelija koje se danas proizvode u svijetu napravljeno od kristalnog silicija i ima efikasnost između 15 i 23 posto', kaže Lidija. 'Radi se i na zeolitima s malim šupljinama koji su se pokazali izvrsnim katalizatorima u nekim kemijskim sintezama, ali i pri uklanjanju štetnih plinova, posebno ispušnih plinova koji sadrže dušik i pogodni su za primjenu u zaštiti okoliša.'

  • +4
Lidija Kanižaj Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ovakvim i sličnim istraživanjima, kaže Lidija, oni ravnopravno konkuriraju znanstvenicima iz cijelog svijeta i objavljuju svoje znanstvene radove i dostignuća u svjetski poznatim časopisima, vrlo često s novim metodama dobivanja materijala koje su sami razvili, poput znanstvene grupe koja je razvila bržu i efikasniju metodu priređivanja materijala za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju.

'Ovo su samo neki primjeri novih materijala budućnosti koji se istražuju na našem institutu', kaže Lidija, uvjerena da je budućnost novih materijala svijetla i da će neki od njih sigurno naći konkretnu primjenu, prije ili kasnije.

Svestrana znanstvenica

Lidija voli usvajati nova znanja i vještine te učiti o različitim stvarima pa se bavila suvremenim plesom, pohađala tečaj irskog stepa, trenirala kick-boxing, završila glazbenu školu... Ona i volontira. Još u srednjoj školi družila se s djecom s posebnim potrebama i teškoćama u učenju, a za vrijeme studija provodila je vrijeme sa starima i nemoćnima u staračkom domu. Bila je i teta pričalica udruge Smiješak za sve i čitala priče djeci u bolnici.

'Volontiranje me uistinu veseli i ispunjava kao osobu jer kad god mislim da dajem nešto od sebe, shvatim da na kraju uvijek sama puno više dobijem od drugih', kaže Lidija, dodajući da voli biti aktivna i pametno koristiti slobodno vrijeme – kako bi izgradila sebe i druge.