FOTO MRCINA

Olympusov DSLR najviše klase

14.01.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Aludirajući u naslovu na poznati sajam igara, i Olympus je često podcjenjivački vezan za 'igračke' u digitalnom foto svijetu. Ipak, s nestrpljenjem smo dočekali isprobati Olympusov E-3 koji koristi Panasonicov senzor Four Thirds 10 MP NMOS, dok nam je prije testirani e-420 dobro došao da vidimo razlike koje nudi najniži i najviši nivo Olympusove digitalne tvornice

Prestankom analognog doba (iako će neki reći da analogija još uvijek živi), japanska tvrtka oduvijek je malo kaskala za svojim sunarodnjacima (Canon i Nikon), prvenstveno zbog svog čipa koji i dan-danas nosi faktor 2.0 'crop' (tj. Olympus još uvijek nije predstavio 'full frame' aparat nove generacije koji bi se veličinom mogao mjeriti sa senzorima s analogije) pa time i najveći nedostatak, šum, koji je dosta izražen na većim ISO vrijednostima.

No, naša očekivanja su naglo porasla odmah nakon što smo vidjeli aparat. Tijelo je masivno, a čvrsta magnezijske legura brine se za vodootpornost što nimalo nije utjecalo na ergonomiju. Da je ovo tijelo za najzahtjevnije, govori i činjenica da će aparat raditi i na temperaturama daleko ispod nule, ali i uvjetima gdje ima puno prašine ili pijeska.

Pogledom na pozadinu tijela primijetit ćete zakretni LCD od dva i pol inča. Kao savršeni spoj, uz njega dolazi i Live View koji donedavno nije bio poznat u SLR svijetu te na LCD-u možete gledati ono što snimate i koji će vam pomoći kadrirati iz višeg ili nižeg rakursa te vas riješiti poznatih fotografskih poza klečanja ili ležanja po podu.

Da je Olympus mislio na sve, potvrđuje i utor za kartice koji pruža mogućnost stavljanja Compact Flasha i xD memorijskih kartica što nemamo prilike vidjeti ni kod skupljih profesionalnih fotoaparata.

E-3 ima i ugrađeni blic što je rijetkost za profesionalne aparate, ali za ovo ima objašnjenje. Aparat nema lampicu za AF-assist, pa za to koristi i bljeskalicu koja u slabim svjetlosnim uvjetima ispušta nekoliko kratkih bljeskova koji osvjetljavaju subjekt i tako pomažu autofokusu.

Unutar tijela se nalazi Olympusov Super Sonic Wave, sustav protiv prašine koji iako je najstariji na tržištu (još jedna od Olympusovih inovacija) ipak je još uvijek najučinkovitiji. Također, za one zahtjevnije unutrašnjost sadrži wireless transmiter koji ima mogućnost bežično paliti eksterne bljeskalice, dok stabilizacija slike u tijelu radi izvrsno u oba načina rada.

U kompletu sa samim tijelom, iz Olympusa su stigla i dva objektiva vrhunske izrade, otporni na sve vremenske uvjete. ZUIKO ED 14-35 mm 1:2.0 SWD posjeduje najkraće brzine automatskog izoštravanja, a ED 35-100 mm 1:2,0 prvi je teleobjektiv s fiksnim otvorom duž cijelog raspona takvih karakteristika. Oba objektiva odlikuju se jako finim bokehom, dok je DOF vrlo mekan.

Trenutačno najbržem autofokusu sa svijetu pomaže 11 križnih točaka za izoštravanje uz izvrsnu kvalitetu slike, a sam sustav točan je iako ima malih problema u lošijim svjetlosnim uvjetima. Fotografije su oštre, pune detalja i boja te odišu kvalitetom, dok WB (white balance) sustav nismo uspjeli prevariti u automatskom načinu rada. Brzina okidanja je pet fotografija u sekundi i moguće je kontinuirano ispucati neograničen broj JPEG-ova ili 19 RAW fotki u nizu.

Kvalitetu fotografija možemo samo pohvaliti, ali u kontroliranim načinima upotrebe stvari se mijenjaju iznad ISO vrijednosti 800. Uključivanjem redukcije šuma u aparatu, vrlo brzo ćete shvatiti da je to bolje raditi na računalu uz specijalizirane programe.

Uz šum, glavnu negativnost aparata našli smo u sitnici kojoj inače ne dajemo važnosti, a to su baterije. Nakon petstotinjak fotografija, prazne baterije ćete puniti cijelih pet sati što je ipak previše. Također, indikator stanja baterije vrlo je neprecizan te će vam prikazivati punu bateriju i sa samo pedesetak fotografija pred pražnjenje.

Budući da bateriju ocjenjujemo najvećim problemom sustava, onda i shvaćate koliko smo se oduševili ovim aparatom te da su mnogobrojne nagrade u 2008. zaslužene te će ovaj aparat svoju namjenu najbolje naći u portretnoj i pejzažnoj fotografiji, a ulaskom u studio, Olympus E-3 pokazat će svu svoju snagu.

Ako vas ovaj tekst zaintrigira i odlučite kupiti E-3, savjetujemo vam da to učinite do 31. siječnja 2009. te odete na promociju besplatne bljeskalice

Ključne karakteristike:
- 4/3'' senzor sa 10 megapiksela
- stabilizacija slike na senzoru
- SSWF čišćenje senzora od prašine
- potpuno zatvoreno kućište
- magnezijski kostur kućišta
- novi auto okus sa 11 točaka
- Live View
- pet slika/sek. kontinuirano snimanje
- ISO 100 – 3200 u koracima 1/3 EV
- ugrađeni bljeskalica
- 2.5'' zakretni ekran sa 230.000 piksela
- 100-postotna pokrivenost kadra u tražilu
- očekivani vijek trajanja zatvarača od 150.000 okidanja