CYBER SIGURNOST

Obratite pažnju: Kako sve internetski kriminalci mogu ciljati djecu

17.11.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Od lažnih aplikacija za videoigre do društvenih mreža - pobrojali smo načine na koje cyber kriminalci mogu vrebati djecu za računalima

Hrpa roditelja nije svjesno da njihova djeca mogu postati žrtvama cyber napada - u većini slučajeva neće ni znati da je došlo do krađe dok ne krenu nastajati puno veći problemi. Pobrojali smo načine na koje kriminalci pokušavaju zlorabiti dječju neinformiranost na internetu, kao i metode kojima to možete spriječiti, objašnjava Makeuseof.

Objava prevelike količine informacija na internetu

Kradljivci identiteta mogu ukrasti informacije koje ste objavili online, iskoristivši ih za otvaranje kreditnih kartica, najmova i čak iznajmljivanje nekretnina.

Djeca uglavnom nemaju dugove, pa hakeri, zavisno o vašem mjestu stanovanja i regulacijama, mogu na njihovo ime dizati zajmove i slično.

Kako zaštititi djecu?

Na sreću, postoje metode - za početak, ograničite količinu podataka koje javno dijelite i obrazujte svoje dijete o opasnostima prevelike količine podijeljenih informacija. Također zamrznite dječji račun (ako ga ima).

Lažne gejming aplikacije

Hakeri koriste lažne gejming aplikacije da navuku djecu da skinu malware na računalo. Neke od igara su popularni naslovi koji još nisu izašli te koji su 'rano izdanje', vodič kroz popularnu igru ili nešto treće. Ti programi mogu imati malware pomoću kojeg sakupljaju informacije poput bankovnih računa ili ih koriste za špijuniranje vaših online aktivnosti.

Kako zaštititi djecu?

Osigurajte da vaše dijete uvijek koristi službene dućane aplikacijama. Aplikacije su u njima češće regulirane nego 'u divljini'. Ako imate Android, ni to vam vjerovatno neće pomoći s obzirom da je Play Store doslovno pun opasnih aplikacija. Isto pravilo vrijedi i za jailbreakane iPhone uređaje. Djecu možete zaštititi aktiviranjem ograničenja, dodavanjem lozinki i konfiguriranjem roditeljskih kontrola nad obiteljskim računalom.

Društvene mreže

Pedofili često koriste društvene mreže kako bi se lakše povezali sa žrtvama. Premda dio njih glumi da su netko drugi, ostali koriste 'online grooming' - dugotrajni proces pomoću kojeg se dobiva dječje povjerenje.

Na početku razgovori mogu biti nevini, no nakon nekog vremena će početi dolaziti pitanja poput 'kakav ti je bio dan' ili 'koje stvari voliš'. Još jedna česta metoda je uvjeravanje djeteta da 'čuva tajnu' i roditeljima ne govori o razgovorima. Društvene mreže također omogućavaju dijeljenje lokacije, što znači da kriminalac može otkriti gdje dijete živi i ide u šklu te naučiti kada i kako do njega doći.

Kako zaštititi djecu?

Prebacite dječji profil na društvenoj mreži na privatni, blokirajte geotagging i konfigurirajte roditeljske kontrole na računalu. Također objasnite djeci o kakvoj se prevari ovdje radi. Dajte im do znanja da se radi o vrlo opasnoj praksi te im objasnite da dijeljenje osobnih informacija i fotografija obično nije najbolja ideja.

Fotografije koje roditelji objavljuju na internetu

Jeste li znali za digitalno kidnapiranje? Kriminalci mogu preuzeti fotografije vaše bebe i na drugim ih stranicama objaviti kao njihovu. Ova vrsta lopova stvara lažne profile sa ukradenim fotografijama, djeci daju nove identitete i objavljuju lažne detalje u opisima slika. Stranci ih tada mogu glumiti odgovorima u komentarima iz dječje perspektive (to na engleskom nosi ime 'baby roleplaying').  Premda su neki komentari bezazleni, dio njih može biti prilično uznemirujuć.

Javnim objavljivanjem slika vašeg djeteta nesvjesno ga možete izložiti pedofilima koji će ukrasti fotografije sa roditeljskih profila i dijeliti ih na pedofilskim grupama. Čak i slike na kojima djeca rade normalne stvari se mogu manipulirati u seksualni kontekst.

Kako zaštititi djecu?

Roditelji uvijek moraju regulirati privatnost svojih profila kako bi osigurali da dječje slike dijele sa prijateljima i rodbinom kojoj mogu vjerovati.