Ascalia

Njihovo rješenje za razvoj pametnih gradova i industrije štedi energiju: Udvostručit ćemo broj radnika, ali nam se ne žuri...

17.05.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Startup Ascalia uspješno razvija sustav koji postojeću infrastrukturu prilagođava uvjetima održivog razvoja pametnih gradova i četvrte industrijske revolucije što integrira računalnu tehniku, prijenos i obradu podataka te suvremene mehaničke sustave

Priča je već poznata i nadasve aktualna: ljudskim nemarom izazvane klimatske promjene, onečišćenje zraka, vode i tla, preopterećena infrastruktura, visoke režije... Gradovi i njihovi stanovnici, baš kao i industrija u kojoj rade ti ljudi, iz dana u dan plaćaju sve veći danak takvim promjenama.

Smanjiti utrošak energije i zaustaviti razbacivanje resursa ključ je opstanka. I baš tu u igru ulaze Marin Bek i Dejan Strbad te njihov startup Ascalia. Oni uz pomoć grupice suradnika veoma uspješno razvijaju sustav koji postojeću infrastrukturu prilagođava uvjetima održivog razvoja pametnih gradova i četvrte industrijske revolucije koja integrira računalnu tehniku, prijenos i obradu podataka te suvremene mehaničke sustave.

Njihovo rješenje prikuplja podatke iz infrastrukture ili industrijskih procesa i zatim ih obrađuje pomoću algoritama strojnog učenja i drugih algoritama za analizu podataka. Takav način rada omogućava korisnicima relativno jednostavan pregled dobivenih podataka te analizu utroška energije i resursa.

Zastarjelu infrastrukturu prilagođavaju modernoj tehnologiji

Koncept koji razvija Ascalia sastoji se od hardvera i softvera. Hardverski dio, takozvani Edge Gateway ADS, potpuno je njihov proizvod. On služi tome da bi se postojeća infrastruktura i oprema spojili na Ascalijinu platformu u IoT oblaku. Naime, industrija u našem okruženju poprilično je zastarjela i kao takva ne može se samo tako spajati s internetom stvari. To se može premostiti samo na dva načina: kupovinom skupe opreme kojom bi se zastarjeli sustavi digitalno povezali ili ugradnjom hardvera koji će povezati sustave bez velikog utjecaja na procese. A baš to radi Ascalijino rješenje.

Bek i Strbad tri godine rade na tom projektu, a počeli su u Krakenu, njihovoj zajedničkoj IT tvrtki specijaliziranoj za distribuirane sustave i obradu velikih količina podataka. Radili su oni i za Nestle, Forbes, Smirnoff... da bi jednog dana distributer Emersonove industrijske opreme upitao bi li mogli napraviti industrijsko rješenje za upravljanje starom pilanom. Na daljinu!

Ascalia Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Razvili smo inicijalnu verziju hardvera i projekt je krenuo', veli Bek, dodajući da je na FER-u specijalizirao smjer industrijske automatike. Ekspertiza su mu IoT sustavi, arhitektura velikih sustava za obradu podataka u realnom vremenu i integracija algoritama strojnog učenja u svakodnevne procese. Radio je kao inženjer u Boschu i AVL-u, a u Americi pokrenuo svoju firmu na području podvodne robotike. Projekt se ugasio.

'Bio sam premlad', reći će Bek te se vratio u Hrvatsku i stečena iskustva pretočio u tvrtku Kraken, specijaliziranu za distribuirane IT sustave, obradu podataka i strojno učenje.

Imaju dobar proizvod, a dobar je i tajming

Ekipa iz Ascalije ovih dana vratila se s EIT Climate-KIC akceleratora u Frankfurtu, u kojem su boravili s predstavnicima još pet hrvatskih startupa čija rješenja pozitivno utječu na klimu. Tri dana posjećivali su radionice na kojima su naučili dosta toga, ali i shvatili da je njihova tvrtka već održiva po kriterijima akceleratora.

Ascalia je spremna za sljedeći iskorak, kako u izradi i usavršavanju svog proizvoda, tako i u izlasku na međunarodno tržište. No u tome ne žele brzati niti se zaletavati.

Zasad imaju nekoliko projekata širom Hrvatske, od već spomenute pilane do projekta u Dobrinju na otoku Krku, na kojem njihovo rješenje upravlja mrežom javne rasvjete s 9000 rasvjetnih tijela. A tu je još nekoliko projekata s Emersonom.

'Imamo dobar proizvod, ekspertizu, a dobar je i tajming', smatra Bek. 'No za daljnji razvoj trebamo više ljudi i više novca.'

Trenutno imaju šest stalno zaposlenih i njih još desetak na ugovoru. Namjera im je udvostručiti broj zaposlenih na projektima na kojima rade Ascalia i Kraken. Do stručnjaka se teško dolazi jer je konkurencija velika i mnogi odlaze u inozemstvo. Srećom, još ima onih koji žele ostati u Hrvatskoj, a dolaze i stručnjaci iz Bosne i Srbije.

'Naše je tržište malo, malo je i investitora, no startup klima se mijenja u posljednje vrijeme pa bi i do novca trebalo lakše doći', kaže Bek.

Modularan, prilagodljiv sustav

Sada završavaju investicijsku rundu u kojoj će više od stotinu tisuća eura otići na razvoj tvrtke i hardvera. Nova verzija hardvera trebala bi uskoro biti gotova. Čeka ih izlazak na susjedna tržišta, Sloveniju i Austriju, a tu je i projekt nadzora vjetroelektrana u Kanadi.

Na tržišta industrijaliziranih zemalja, na kojima su sustavi veliki i već povezani, teže se probiti. No to ne znači da i tamo ne vide svoju priliku. Stoga su otvorili ured i u Londonu. Uostalom, njihov je sustav modularan i prilagodljiv pa može raditi u oblaku, ali i unutar pogona.

Industrija je veliki zagađivač, ali je i prilagodljivija promjenama. Ascalijina rješenja mogla bi se primjenjivati i u gradovima, kako to već pokazuje projekt na Krku, no dogovore i projekte koče glomazna birokracija i politički interesi, a i novac dolazi sporo, uz pomoć europskih fondova. Vrijeme prolazi, poslovi stoje, a gradovi ne postaju ništa pametniji, unatoč načelno iskazanoj dobroj volji. Zato se bolje držati industrije. Barem je starih pogona dosta.