makabi agritech

Osim što je mala, ona je i pametna: Pogledajte kako kapsula startup tima profesora Vincekovića sama prihranjuje rajčice i salatu

11.05.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Makabi agritech, startup ekipe s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, jedna je od šest hrvatskih kompanija koje su se ovaj tjedan predstavile na EIT Climate - KIC akceleratoru u Frankfurtu. Uz lijepu svotu novca koja će im dobro doći za razvoj projekta, ondje su ih čekala nova znanja, poznanstva i poslovne suradnje

Akcelerator na koji su pozvani želi smanjiti potrošnju pesticida i umjetnih gnojiva u poljoprivredi, a ekipa iz Makabi agritecha nudi baš to - mikrokapsule koje štite i hrane biljke. Njihov proizvod zasad koristi nekoliko ekoloških proizvođača salate i rajčica iz Zagreba i okolice. Prvi rezultati su fantastični jer njihove kapsule povećavaju urod i značajno podižu kvalitetu proizvoda. Eto, udio antioksidanta likopena u ekološkom uzgoju rajčica podigli su za 36 posto, a udio klorofila u salati za čak 76 posto.

'Naše mikrokapsule ciljano obogaćuju hranu bioaktivnim komponentama i tako im podižu kvalitetu', objašnjava izvanredni profesor, dr. sc. Ivan Vinceković, šef Makabi agritecha i predstojnik Zavoda za kemiju pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu. 'Dobili smo zdrav, funkcionalan proizvod kojim se smanjuje upotreba kemikalija.'

Mala kapsula za veliku biljku

Mikrogranule s Agronomskog fakulteta nisu dobile ime po slavnom košarkaškom klubu iz Tel Aviva, kako mnogi pomisle u prvi čas. Makabi je skraćenica od 'mala kapsula za veliku biljku'. Osim što je mala, ona je pametna jer koristi tehnologiju vremenskog otpuštanja. Ne treba joj čovjek da zna kad na biljku treba nanijeti novi sloj zaštite. Sve što čovjek treba napraviti je staviti mikrokapsulu u zemlju, pored sadnice. Ona će poslije sama učiniti sve ostalo.

Makabi pomaže biljci u svim fazama rasta - štiti je od nametnika, dokazano bolje od pesticida, daje joj dodatne minerale i vitamine. Postoji i otopina kojom se već izrasla biljka prska i tako štiti od peronospore. Ali ni to još nije sve: može se primijeniti i u hidroponskom uzgoju, odnosno u uvjetima bez tla.

Ovo nije njihov jedini projekt...

Vinceković i njegova ekipa s Agronomije imaju još ideja i planova. Trenutno u laboratoriju Zavoda za kemiju na Agronomskom fakultetu 'kemijaju' na proizvodu kojim bi se povećala količina bioaktivnih tvari u ekološki uzgojenim jagodama. Zasad planiraju ostati R&D tvrtka za istraživanje i razvoj proizvoda. U budućnosti, tko zna...

'U početku nismo razmišljali o velikim postrojenjima jer to traži velika ulaganja. Želimo li učiniti korak naprijed, moramo naći partnera', kaže Vinceković. Neki takav možda se pojavi na skorom akceleratoru u Frankfurtu.

Ukaže li im se prilika, ne isključuju ni suradnju s najvećim igračima kakav je BASF. No mogu li najveći kemijski proizvođač na svijetu i mali ekološki startup pronaći zajednički jezik?

Zdravlje je jedino pravo bogatstvo

'Moraju i oni razvijati agroekološki pristup', uvjeren je Vinceković. Kao stručnjak za koloidnu i površinsku kemiju, polimere i inkapsulaciju bioaktivnih komponenata, on dobro zna o čemu govori.

  • +3
Marko Vinceković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Hrana utječe na zdravlje, a zdravlje je jedino pravo bogatstvo', kaže Vinceković. 'Moramo voditi računa o zdravlju, a hrana je najveći izvor zdravlja ili bolesti.'

A mikrogranule Makabi čine baš to - utječu na način na koji se hrana proizvodi i shodno tome unosi u naš organizam. Manje umjetnih gnojiva i pesticida znači i više pčela.

'Treba paziti na pčele; bez njih nema oprašivanja, a u konačnici onda neće biti ni nas', upozorava Vinceković.

Dobili opremu za uzgoj kanabisa, ali je ne smiju koristiti

Uz Agronomski fakultet, na kojem je svojim radom započeo startup koji način na koji se prehranjujemo mijenja na bolje, vezana je još jedna zanimljivost. Naime, ima tome već otprilike dvije godine kako je Ministarstvo državne imovine darovalo Agronomskom fakultetu opremu za proizvodnju kanabisa, zaplijenjenu u nekoj policijskoj akciji protiv dilera.

Profesor Vinceković raspravlja o upotrebi nanotehnologije u medicini Izvor: Društvene mreže / Autor: Marino Sabijan

U tamošnjem su laboratoriju namjeravali posaditi kanabis i provesti znanstvena istraživanja u kontroliranim uvjetima. Planirali su uzgojiti, analizirati, ekstraktirati biljku i na kraju proizvesti ulje - ono o kojem se posljednjih godina govori zbog njegovih navodnih čudotvornih moći. No na scenu je stupila hrvatska birokracija pa lampe, grijalica, ventilator i prehrana za bilje skupljaju prašinu u podrumu fakulteta, a od proizvodnje ljekovitog ulja ostala je tek pusta želja.

Trenutno ne postoji pravilnik

Vinceković je slao požurnice Ministarstvu zdravstva, kontaktirao je i s MUP-om, ali od institucija ni pisma ni razglednice; sve dok mu nedavno napokon nije stigao službeni odgovor da od uzgoja u kontroliranim uvjetima zasad nema ništa.

'Baš smo neki dan dobili rješenje u kojem stoji da trenutno ne postoji pravilnik prema kojem bismo na fakultetu mogli uzgajati medicinsku konoplju', objašnjava Vinceković te mu nije jasno zašto se toliko čeka s legalizacijom biljke čije su dobre strane toliko puta dokazane.

'Do daljnjeg ne možemo krenuti u uzgoj medicinskog kanabisa. No barem aparaturu možemo koristiti za uzgoj drugih biljaka.'