WePark

Ne gubite živce, ova domaća aplikacija pomaže vam da rezervirate parking - unaprijed

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 12.05.2019 19:01
  • Objavljeno 12.05.2019 u 19:01
Karlo Starčević i mobilna aplikacija WePark

Karlo Starčević i mobilna aplikacija WePark

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

WePark je pametno digitalno rješenje koje rješava problem nedostatka parkirnih mjesta u gradu, a aplikacija je zapravo 'airbnb' što vlasnike privatnih parkirališnih mjesta povezuje s vozačima koji ne znaju gdje bi ostavili svoj automobil

Ima tome otprilike godina i pol kako je Zagrepčanin Karlo Starčević pokrenuo svoj prvi posao - organiziranje i rezervaciju parkirnih mjesta po Zagrebu. Na ideju ga je navela - frustracija. Naime, mladom geologu je jednog dana dojadilo kružiti gradskim ulicama u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom i tako gubiti vrijeme.

'Što bi bilo kad bi postojala mogućnost da se slobodni parking može pronaći mobitelom', pomislio je, 'da se parkirno mjesto može naručiti i rezervirati unaprijed, kao karta za kino ili mjesto u restoranu?'

I tako se iz potrebe rodila ideja o aplikaciji WePark, kojom se može napraviti upravo to - pronaći i rezervirati mjesto na kojem ćete u gradu moći parkirati svoj automobil.

Na redu su Split, Rijeka, Zadar...

Počelo je jednim parkiralištem, a danas se aplikacijom WePark može rezervirati i pronaći slobodno parkirno mjesto na šest gradskih lokacija. Trenutno je riječ o sedamdesetak parkirnih mjesta.

  • +5
  • +2

Karlo Starčević i WePark

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Realan cilj bio bi povezati otprilike 15 lokacija u širem gradskom središtu, u kojem postoji i najveća potreba za parkirnim mjestima', kaže Starčević.

Stvar zasad funkcionira samo u Zagrebu, no na tome ne misli stati. U planu mu je povećanje broja parkirnih mjesta u metropoli, ali i širenje poslova u većim gradovima duž Jadrana: Splitu, Rijeci, Zadru...

'Ovo ljeto sam propustio, no sljedeće bi moja usluga trebala zaživjeti i na moru', nada se mladi poduzetnik.

Zanimljiva su mala parkirališta

Tko su klijenti, korisnici usluga i vlasnici garaža? Sa Zagrebparkingom ne surađuje, a njegova usluga ne zanima previše ni vlasnike nekih privatnih parkirališta u strogom centru, koji zbog širenja poslova kupuju stare zgrade, ruše ih i na njihovom mjestu asfaltiraju nova parkirna mjesta.

Vozaču je dovoljno instalirati aplikaciju i registrirati se u sustav, nakon čega će mu biti vidljiva sva dostupna parkirna mjesta

Vozaču je dovoljno instalirati aplikaciju i registrirati se u sustav, nakon čega će mu biti vidljiva sva dostupna parkirna mjesta

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Bolje lokacije u središtu popunjene su 90 do 95 posto, a ponekad se za parking čeka u redu', objašnjava Starčević. On zato partnere traži među privatnicima, vlasnicima manje poznatih parkirališta, ali i praznih zemljišta. Oni bi pretvaranjem svojih dvorišta i ledina u parkirališta mogli nešto zaraditi, a grad bi se rasteretio prometnih gužvi. Izgradnju parkirališta na sebe preuzima WePark, a dobit se poslije dijeli, s obzirom na ulaganje.

Aplikaciju trenutno koristi oko 600 vlasnika automobila kojima je uvijek na raspolaganju sedamdesetak mjesta. Najatraktivnija lokacija, najbliža strogom centru Zagreba, nalazi se iza Lisinskog, kod Palače pravde.

Postoje dvije vrste parkirališta, ona koja su kompletno namijenjena korisnicima usluge WePark, i ona na kojima su rezervirana mjesta označena posebnim naljepnicama. Pristup parkiralištu osiguran je rampama koje se podižu i spuštaju pomoću aplikacije.

Kako radi aplikacija?

WePark je dakle pametno digitalno rješenje koje rješava problem nedostatka parkirnih mjesta, a aplikacija je zapravo 'airbnb' za parking što povezuje vlasnike privatnih parkirališnih mjesta s vozačima koji ne znaju gdje bi ostavili svoj automobil. Vozači putem mobilne aplikacije imaju mogućnost vidjeti sva slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervirati ih unaprijed, a uslugu platiti digitalnim putem, po minuti parkinga.

WePark, pametno rješenje za gužve u prometu

Izvor: Profimedia / Autor: WePark

Vozaču je dovoljno instalirati aplikaciju za Androide ili iOS i registrirati se u sustav, nakon čega će mu kroz aplikaciju biti vidljiva sva dostupna parkirna mjesta. Vlasnici tih parkirnih mjesta trebaju se pak registrirati u sustav, prijaviti lokaciju i razdoblje u kojem je dostupno pojedino parkirno mjesto.

Parkirna mjesta koja pokriva WePark jeftinija su od gradskih parkirališta, a prednost im je i to što nema vremenskog ograničenja. Automobil možete ostaviti koliko vas volja, odnosno za koliko novca imate na računu, a uskoro i na kreditnoj kartici.

WePark na najvećem europskom cleantech akceleratoru

U međuvremenu, WePark i njegovo pametno rješenje za parkiranje našli su se među šest hrvatskih startupova koji su se ovaj tjedan predstavili na najvećem europskom cleantech akceleratoru EIT Climate-KIC. Akcelerator je otvoren u Frankfurtu, a sad sudionike iz 12 zemalja čeka šest mjeseci predavanja i učenja u matičnim zemljama. U Zagrebu će se predavanja održati u Ziceru, startup inkubatoru na Velesajmu. Polaznici moraju savladati tri zadana cilja, a u slučaju WeParka to su povećanje broja parkirnih mjesta i korisnika te predstavljanje usluge na društvenim mrežama digitalnom kampanjom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!