DOLAZI USKORO

Nešto za iPad, nešto za iPhone: Ovo su najbolje značajke iOS-a 17

09.06.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Personalizirani ekrani za pozive, poboljšan FaceTime i iMessage samo su neki od noviteta koji dolaze u iOS 17

Apple je na nedavnom WWDC-u privukao pažnju novim naglavnikom za proširenu stvarnost i novim Macovima, no mnogi zaboravljaju da je velik fokus konferencije oduvijek bio softver. Dobili smo premijerni uvid u iOS 17, iPadOS 17, operativne sustave za iPhone i iPad, kao i njihove brojne funkcije.

Možete li ih instalirati?

Dolaskom iOS-a 17 iPhone prekida podršku za iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X. Ako imate iPhone XR ili iPhone XS, softver možete preuzeti bez poteškoća. Ako niste baš sigurni oko toga koji je vaš iPhone, uđite u postavke i pod stavkom General > About pretražite ime modela. Također vodite računa da će dio značajki ostati nedostupan starijim modelima zbog ograničenog hardvera.

Ako ste vlasnik iPada, situacija je malo složenija, s obzirom da su imena uređaja prilično nejasna i paleta se širi na nekoliko podserija. Tako će iPadOS 17 moći instalirati vlasnici šeste generacija običnog iPada, pete generacije iPada Mini, treće generacije iPada Air, druge generacije iPada Pro.

  • +32
iOS 16 WWDC Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Kad dolazi?

Appleov novi sustav je u razvojnoj beti, a javna beta će doći u srpnju. Softver će vjerojatno biti pun bugova te će se često nadograđivati sve do konačne verzije iOS-a 17 i iPad OS-a koje će doći u rujnu nakon premijere novog iPhonea, objašnjava Wired.

Što dolazi na iOS?

Prva i najblještavija značajka su personalizirani posteri za kontakte. Riječ je o digitalnim posjetnicama koje se pojavljuju kad nekog zovete ili kad ga imate u imeniku. Ekran se može podesiti tako da se pojavljuje svaki put kad nekog zovete. Contact Poster značajka radit će i sa aplikacijama za pozive treće strane te će biti prisutna u aplikaciji Contacts, kao i mjestima gdje dijelite informacije, poput NameDropa.

AirDrop i NameDrop

NameDrop je nova značajka za dijeljenje kontakata koja radi kad se dva iPhone međusobno približe. Možete birati koje dijelove kontakta dijelite, a riječ je o značajki koja podsjeća na Bump i Android Beam, funkcije koje je Google odlučio maknuti. Približavanje iPhonea ne služi samo za NameDrop. Također ćete moći dijeliti stvari poput listi pjesama, a moći ćete pokrenuti zajedničko istovremeno slušanje.

Što se AirDropa tiče, on također dobija veliku nadogradnju. Ako netko s vama dijeli sliku visoke rezolucije, nećete više morati dugo stajati u blizini. Ako se odmaknete, prijenos će se nastaviti putem internetske veze. Ova funkcija dolazi kasnije ove godine, što znači da je vjerojatno nećemo dobiti na dan izlaska iOS-a 17.

iMessage i FaceTime

U Messages dolazi niz malih ali korisnih dodataka. Korisnici će dobiti check in opciju i javiti prijateljima u kojoj su etapi putovanja, a sve će funkcionirati preko enkripcije na obje strane.

Aplikacije u iMessageu više neće biti nagurane iznad tipkovnice, već će biti smještene u podizbornik skriven u ikonici +. Ako u razgovoru dobijete hrpu novih poruka, uvijek možete pritisnuti na posebnu strelicu koja će vas odvesti do prve nove poruke. Ako netko s vama u iMessageu podijeli lokaciju, vidjet ćete razgovor bez potrebe za napuštanjem aplikacije. Ako vam pošalju glasovnu poruku, a ona je na nekom od jezika koje Apple razumije, vidjet ćete transkript.

Što se FaceTimea tiče, moći ćete ostaviti video ili audio poruku svima koji se ne jave na poziv. FaceTime također dolazi na Apple TV. Kozmetički dodaci uključuju 'reakcije' za proširenu stvarnost poput konfeta, srdaca i raznih gestikulacija.

Nove naljepnice

Apple u iOS-u 17 stavlja veliki naglasak na naljepnice. One će od sad biti ugrađene u emoji tipkovnicu, što ih čini dostupnijima u aplikacijama trećih strana. Prošlogodišnji iOS 16 donio je mogućnost izrezivanja subjekta iz bilo koje slike koju snimite samo dodirivanjem i držanjem, a sada ih možete pretvoriti u vlastite naljepnice. Ovim naljepnicama možete dodati efekte, pa čak i stvoriti animirane 'Live Stickers' s Live Photos.

iPhone StandBy

Telefoni Google Pixel imaju značajku koja ih pretvara u pametni zaslon kada se stave na jedan od Googleovih bežičnih punjača, no Apple ide još dalje sa StandByjem. Značajka omogućuje da se svaki iPhone kada se tijekom punjenja postavi u vodoravni položaj pretvori u korisniji zaslon. Možete postaviti da prikazuje sat, fotografije iz vaše biblioteke ili interaktivne widgete. Ako ga izričito postavite na MagSafe punjač, vaš će iPhone zapamtiti željeni prikaz. Ako imate iPhone 14 Pro s Always on Displayom, ova će značajka uvijek biti uključena, ali ako nije, za aktiviranje ćete morati dodirnuti ekran.

Pobljšana automatska korekcija

Ako vam se baš ne sviđa način na koji Appleov autocorrect radi, niste sami. Nova verzija funkcije koristi novi jezični model koji će bolje moći predvidjeti ono što planirate pisati. Ispravit će širi spektar gramatičkih grešaka te će nuditi prediktivne prijedloge zavisno o tome što pišete. Poboljšanja će također obuhvatiti i glasovnu diktaciju koja će koristiti novi model za prepoznavanje govora te će davati prediktivni tekst zavisno o tome što diktirate.

Što dolazi na iPad?

Kao što to obično ide, iPadOS 17 dobija izste značajke koje dobija iOS 17 uz nekoliko dodatka koji su prilagođeni tabletu. Prvi i vjerojatno najupečatljiviji je novi zaključani ekran koji će doći s novim widgetima i mogućnosti detaljnog uređivanja ekrana za zaključavanje. Korisnici će moći stavljati nove animirane pozadine te dodavati aktivnosti uživo kojima se mogu pratiti odbrojavanja, rezultati sportskog natjecanja, stanje dostave i tako dalje.

Poboljšan rad sa PDF-ovima

Ako često radite s PDF-ovima, Apple ima dobre vijesti. Uređivanje dokumenata bit će lakše na iPadu i iPhoneu zato jer softver koristi strojno učenje kako bi prepoznao polja u PDF-u. Notes također dobija poboljšanu podršku za PDF te korisnicima nudi mogućnost organiziranja, čitanja, označavanja i kolaborativnog uređivanja PDF-ova.

Poboljšani Safari

Safari u iPadOS-u 17 dobija par dobrodošlih promjena. Moći ćemo kreirati radne i osobne profile kako bismo svoje pregledavanje držali odvojenim. Tako ćemo odvajati povijest, kolačiće, karticu Grupe i Favorite. Kartica privatnog pregledavanja sad se može zaključati FaceID-jem i TouchID-jem.

Ako spremite svoje lozinke i pristupni ključ u Safariju, sada možete stvoriti grupu ljudi s kojima ćete određene račune dijeliti.